Vérszipoly a Centrálban - online bemutató március 6-án - Corn & Soda

Vérszipoly a Centrálban – online bemutató március 6-án

Rímdráma online bemutatója lesz Romhányi József 100. születésnapjára Básti Julival, Tompos Kátyával és Fehér Tiborral a Centrál Színházban.

Romhányi József születésének 100. évfordulója alkalmából, 2021. március 6-án szombaton este 7-kor ha nem is ülhetünk még be a Centrál Színházba, a honlapon keresztül az ország egész területéről megtekinthető az új bemutató. A “rímhányó Romhányi” tanítvány Philipp István szövegére, Bárány Ferenc zenéjével készült A Vérszipoly című, ellenállhatatlan humorú zenés rímdráma, melynek rendezője Puskás Tamás. A komédia Seholsincs országban játszódik, szereplői pedig egy grófnő – Tompos Kátya fergeteges alakításában -, Cserna Antal és Ódor Kristóf mint félkegyelmű grófok, egy melléküzemági munkás, Fehér Tibor és Vári-Kovács Péter mint Vérszipoly, míg Básti Julit élete első Boszorkány szerepében láthatja majd a közönség.

Fehér Tibor és Tompos Kátya
Fotó: Horváth Judit

„Nehéz felfogni ép észnek, de egy vámpír számára a nyak csak egy étkészlet. Nappal a szeme kábán csukva, és meg se moccan az ádámcsutka, de ha felvirrad az sötétség homálya, tagjait szerteszét dobálja, és mozgását a denevérről mintázva, elszáll… a színházba! Ez nem holmi tévedés, vagy álhír, valóban erre jár a vámpír, tanú minden nézőben végződő szempár: vérszívóra koncentrál a Centrál.” – olvashatjuk a darab írója, Philipp István kifejezetten a Centrál Színház bemutatójára írt ajánlóját.

Tompos Kátya és Cserna Antal
Fotó: Horváth Judit

1984-ben két angolszakos bölcsészhallgató, önképzőköri buzgalomból zenés játékokat kezdett írni a maguk és évfolyamtársaik szórakoztatásra. A Romhányi tanítvány Philiph Istváné a szöveg, Bárány Ferenc pedig a zongorát verte és ontotta a dalokat, csupa “ezt már hallottam valahol” dallamot. Így születtek meg a Walesi bárdolatlanok és A Vérszipoly című darabok.

Básti Juli
Fotó: Horváth Judit

Az ellenállhatatlan humorú zenés rímdráma Seholsincs országban játszódik, félkegyelmű grófok, melléküzemági bunkó és a rémirodalom főhősei: boszorkány és vámpír a szereplők. És persze főszerepben a nő, a kielégíthetetlen feleség, a fehérmájú grófnő, akinek fixa ideája, hogy vágyait egy vámpír elégítené ki a legjobban. Az öregecske gróf a problémát egy álvámpír felbérlésével orvosolná, akit a tervek szerint a helyi téesz egyik parasztja „alakítaná”, ám ekkor színre lép az igazi vámpír…. A két szerző vagy harminc évvel megelőzte korát. Vér, szex és klasszikus vígjátéki elemek működtetik ezt az ütős darabot.

Básti Juli “előtte” és “utána”
Fotó: Horváth Judit

„Először az Egyetemi Színpadon rendeztem meg a darabot, majd a zajos sikert 1986-ban a Pince Színház-i bemutató követte. Én az első 50 előadásért vállaltam felelősséget, ahol Novák Eszter volt mellettem a koreográfus.  A darab, mint a népköltészet darabjai, kiirthatatlan, valahol mindig játszák. Azóta sokszor felmerült bennem, mint ötlet, most a COVID adta meg a végső lökést, hogy újra rendezzem ezt a “zenés rímdrámát”. Fércmű, vagy zseniális telitalálat, az Übü Királyhoz hasonlóan ezt csak az idő és a nézők döntik el. Én nem menekülhettem előle.” – nyilatkozta az előadás rendezője, Puskás Tamás.

Cserna Antal és Ódor Kristóf
Fotó: Horváth Judit

A Centrál stúdiójában Básti Juli, Tompos Kátya, Fehér Tibor, Cserna Antal, Vári-Kovács Péter és Ódor Kristóf remekel, lubickol a szerepekben. A díszletet Puskás Tamás rendező tervezte, a jelmezeket Szakács Györgyi.

Tompos Kátya
Fotó: Horváth Judit

Március 6-án, szombaton este 7-kor tartja a Centrál Színház A Vérszipoly online bemutatóját, mely a https://www.centralszinhaz.hu honlapról az ország egész területéről elérhető lesz. az előadás on demand módon bármikor elérhető lesz a Centrál Színház honlapján keresztül.

Az előadás előzetese:

 

Ez is tetszeni fog...