Volt egyszer egy Ifipark – programajánló - Corn & Soda

Volt egyszer egy Ifipark – programajánló

Több mint 30 év után újra a fiataloké az egykori Budai Ifjúsági Park, mely 1961 és 1984 között a magyar rock fellegvára volt. Felléptek itt olyan kiválóságai a könnyűzenének, mint a Mini, Kex, Korál, P. Mobil, Beatrice, Hobo Blues Band, Karthago, Tűzkerék, Syrius és még sorolhatnám. Ezen a nyáron az egykori Ifipark, ma Várkert Bazár néven próbálja meg visszacsábítani a régi úttörőket és kisdobosokat, valamint becsalogatni a mostani fiatalságot egyaránt.

Az egykori Budai Ifjúsági Park

A NKA Cseh Tamás Programjának keretein belül a legendák visszatérnek. Újra színpadra lépnek olyan előadók, akik karrierjüket a Budai Vár lábánál kezdték, és akik az elmúlt évtizedekben csak ráncosodtak, de nem öregedtek. Ezt pedig be is bizonyítják, ugyanis Június 15-től egészen augusztus 26-ig zúznak a jobbnál jobb előadók. Céljuk ezzel elsősorban a múltidézés, a régi idők felelevenítése, mikor még volt hajuk amit rázhattak, mikor kötelező volt a nyakkendő hordása az Ifiparkban, mikor tilos volt a twist a nem twist zenére, és amikor még a Bambi pisszent a kóla helyett. De mielőtt megijedne a fiatalabb generáció, korántsem egy nyugdíjas találkozóra készülnek a zenekarok, de tény, hogy a nosztalgia nem maradhat el egy ekkora eseményről.

Az együttesek képviselői a biztos úrral biztosítottak bennünket a jó hangulatról…

Miért olyan nagy szó, hogy újra a Várkert Bazárban lépnek fel a már fentebb is említett előadók? Nos, ha az előző rendszer gyermek vagy, úgy ez nem sok magyarázatra szorul. A fiatalabbak számára, pedig csak hasonlatokat tudok mondani a mélyebb megértés végett. Az Ifipark a régi rendszer egy szelepje volt, ahol az ifjúság kiélhette a fiatalságát (természetesen szigorúan ellenőrzött keretek között), ahol rengeteg barátság köttetett, és ahol igazi héroszokká emelkedtek olyan zenekarok, kiknek dalait még az „Y” generáció is ismeri, és ami talán még fontosabb, hogy szereti is.

…és a retró nosztalgiáról

Takáts Tamás és Szigeti Ferenc (Karthago) arról meséltek, hogy a híres Requiem című számuk felvétele, melyet a mai napig játszanak a rádiókban, ezen a helyen készült a rendszer őrei által és innen csempészték aztán ki pár nap alatt, melyet aztán a Szabad Európa Rádió az egész világba eljuttatott. Frenreisz Károly (Skorpió) arról biztosította a koncert látogatóit, hogy visszaidézik a régi idők bulijait, de most nyakkendők nélkül. És persze még sorolhatnám, hogy milyen emlékeket idéztek fel a nyáron fellépő zenészek egymás között, de az fontosabb, hogy mikor lesznek ezek a koncertek.

A Karthago ennyi év után se fér a bőrébe – Inzultálás elefánt módra

Elsőként a Piramis évek lépnek fel Június 15-én, ahol Révész Sándor és Závodi János a fiatalság erejével pótolja a ’70-es évek óta aktív zenekart. Augusztus 6-án az 1994-ben újraszerveződött Beatrice lép színpadra, természetesen Nagy Feróval és az „új” tagokkal. Az augusztus 12. egy legendás nap lesz a Bazár számára, ugyanis újra együtt bulizik a P. Mobil és a Mini, melyre ez előtt 39 éve volt példa, s mely az előtt több mint negyvenszer megtörtént. Külön-külön egyébként a P. Mobil több mint százszor, a Mini pedig kilencvenhétszer lépett fel keddenként, ezzel évekre állandó programjává váltak az egykori Parknak. Augusztus 25-én az 1985-ben újra alakult Skorpió tart koncertet, akik ritkán lépnek fel az aktuális felállásban, az állandó vendég zenészekkel, Németh Gáborral és Tátrai Tiborral. Végül másnap, augusztus 26-án a Karthago zárja a rockfesztivált, akik Közép-Európa egyetlen olyan zenekara, mely 1979-es megalakulásuk óta, aktívan és változatlanul zenélnek együtt (és akik az én személyes kedvenceim is a listából). A koncertekre egységes áron 3900 forintért lehet jegyet váltani a Várkert Bazár jegypénztáraiban, a varkertbazar.hu, valamint a jegy.hu oldalakon.

Sokan voltak kíváncsiak a rocklegendákra

De ezzel még nincs vége a nyárnak, a Zenélő Budapest fesztivál keretein belül, minden pénteken, szombaton és vasárnap rézfúvósok árasztják el a kertet, hol komoly zenei műsorral várva a vendégeket, hol huszárruhában masírozva fogják szórakoztatni az oda látogatókat, de még a szaxofonok is előkerülnek porosodó tokjaikból egy kis múltidézésre. Június 10-11 között kerül megrendezésre a Budapest A Capella Fesztivál, ahol az emberi énekhang lesz az egyetlen hangszer.

Frenreisz Károly még órákig mesélt volna az egykori Ifiparkról, ha az idő engedte volna

Ezen kívül nyáresti koncertekre hívnak bennünket a Magyar Állami Népi Együttes zenészei, összesen öt alkalommal, úgy a magyar zene szépségével, mint a cigányzene nyugtalanságával. A Várkert Bazár ezen programjaira mindenkit szeretettel vár, természetesen jegy váltása nem szükséges a részvételhez. De ezeken kívül még rengeteg érdekességgel, szórakoztató kulturális műsorral, valamint színvonalas előadásokkal és kiállításokkal várja az érdeklődőket egész nyáron. Így többek között lesznek filmvetítések este fél tíztől, összesen tizenkét alkalommal. Lesznek fotografikus és képzőművészeti kiállítások kortárs alkotóktól; irodalmi estek, mint például Hamvas Béla 120. születésnapjának emlékestje, valamint az operát kedvelőknek W. A Mozart: Szöktetés a szerájból című klasszikusát is becsalogatják a Várkert Bazár területére.

Forrás: MTI – (1968. május 1) Hosszú sor várakozik az Ifjúsági Parkban a megnyitás napján

Szóval, izgalmas nyarunk lesz Budán, a gyönyörűen felújított Ifipark helyén, ahol minden nap lehetősége van az oda ellátogatóknak a pihenésre, szórakozásra és művelődésre egyaránt, ráadásul mindezt a szabad ég alatt. Úgyhogy, ha van egy kis időd, netán rajongója vagy a magyar rocknak, vagy csak elvinnéd a családodat, barátnődet egy nyári délutáni kikapcsolódásra, a Várkert Bazárban augusztus végéig megtalálod, amit keresel.

Ez is tetszeni fog...