Whiplash (2014) - kritika - Corn&Soda

Whiplash (2014)

Magyarországon ezen a héten mutatják be a Whiplash című öt Oscarra jelölt drámát. A film az egyéni küzdelmet, az álmokat és a tehetséget állítja a középpontba. Rám hatalmas hatást gyakorolt, ezért mindenkinek ajánlom, de előbb ebben a cikkben be is mutatom részletesen a filmet!

Andrew (Miles Teller) minden vágya, hogy híres dobos legyen. Megvannak saját példaképei, és képes minden idejét a gyakorlással tölteni. New York városának egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Shaffer Konzervatóriumba jár. Nincsenek barátai, minden egyes idegszálával csak a célra figyel, annak ellenére, hogy családja nem igazán veszi komolyan sikereit. Egyik gyakorlása során találkozik Fletcherrel (J.K. Simmons), aki beválogatja a zenekarába. Ez igazi megtiszteltetés Andrew számára, hihetetlenül boldog, ám a gondok csak itt kezdődnek.

Whiplash-5547.cr2

Fletcher célja, hogy minden egyes tehetségből kipréselje a lehető legjobbat. Ehhez bármilyen eszközt képes felhasználni. Főleg érzelmi zsarolással, végtelen próbákkal és ordítozással őrli a tanulók idegeit. Csak a durva módszerekben hisz. A kezdő dobos és a tanár hamarosan hatalmas játszmába kezd. Egyikük sem akarja feladni a célját, amelynek egyre végzetesebb következményei lesznek.

A Whiplasht öt Oscar-díjra jelölték az idén. A legjobb film kategóriában is versenyre kel más nagyszerű alkotásokkal. Emellett J.K. Simmons-t is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Ráadásul a forgatókönyv is várományos lehet a díjra.

J.K. Simmons mindenképpen megérdemelné a díjat, hiszen alakítása szinte hátborzongató. A film közben átérezzük a frusztrációt, ahogy a diák helyére képzeljük magunkat. Belőlem kiváltotta az elemi dühöt, sokszor nem értettem egyet cselekedeteivel, sokszor nem tudtam kiigazodni rajtam, hogy a világ legzseniálisabb vagy legrosszabb tanára-e. Az ellentmondásos karaktert elképesztően hozta a vászonra Simmons.

6.jpg

A film története amennyire egyszerű, annyira a vászon elé szegezi a nézőt. Mindenkinek ajánlom, akit érdekelnek a művészetek, a személyes célok és a küzdelem. Egyetlen pillanatra sem unatkoztam, hiszen a karakterek teljes odaadással voltak a szerepükért. Miles Teller egyébként rengeteg dobórát vett a szerep kedvéért, és nem egyszer igazi vérét áldozta a dobos jelenetek során.

Érdekesség, hogy a filmet csupán 19 nap alatt forgatták le. Ráadásul J.K. Simmons két törött bordával lett gazdagabb egy jelenet miatt. Miles Teller is kapott igazi pofont Simmonstól, és minden egyes dobos jelenetben ő játszik végig.

whiplash01

Mindenkinek ajánlom  Damien Chazelle nagyszerű filmjét, ami remélem, hogy pár Oscarral fog hazatérni a gáláról. A film egyébként nagyon jó kritikákat és pontokat kapott a nézőktől. Úgyhogy mindenkinek javaslom, hogy térjen be a moziba ezen a héten, hogy megnézze a Whiplasht!

értékelés: 90/100
IMDb: 8,7/10
MAFAB:91%

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] ezt a filmet, de Hollywood újra és újra képes meglepni. Tudtátok, hogy 148 percbe majdnem két Whiplash (2014) […]