ZSVF: érdekes animációk a második napról - Corn & Soda

ZSVF: érdekes animációk a második napról

4 animációs filmet nézhettünk meg a filmfesztiválon este 10 után, amik közül csak egy nyerte el igazán a tetszésünket. Ezekről az animációs filmekről és a velük kapcsolatos meglátásainkról olvashattok.

Animációt készíteni kőkemény meló. Bár az elkészült rövid kis alkotások csak 10 percesek, de évek munkái és rengeteg ember verejtékei rejlik mögötte. Hogy miért? tök egyszerű, azért mert csak egy másodpercet is megrajzolni akár órákba telhet. Pont ezért az ilyen filmeknél a képalkotásra nem csak a készítőknek, de még a nézőknek is érdemes külön figyelmet szentelniük.

Megítélésükben a stílus és technológia is fontos szerepet játszik, de hogy kinek melyik nyeri el a tetszését, az már a szubjektív ízlés dolga.

Beyond:

Forrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Facebook

Stop motion animáció, ami a vonzás témáját öleli fel.

Története igazából nincs. különböző karaktereket láthatunk, akiknek az életének egy apró részletébe nyerünk betekintést, amikor egy megmagyarázhatatlan erő szó szerint magához húzza őket. A magyar alkotás képi világa valóban megnyerő, ám sajnos az egész annyira  szürrealisztikus, hogy a nézőt végül nem varázsolja el a történet, mert azt végül semmitmondónak érezzük.

Értékelés: 30/100 (A megvalósításra kapta csupán pontszámait, mert a szereplői a történetnek semmilyenek, ahogyan sajnos maga a történet is.)

Mafab, IMDb: N/A

Round Trip: Mary:

Forrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Facebook

Az animációs filmek közül ez elnyerte el igazán csak a tetszésünket. Mind a technikájával, mind a történetével kiemelkedett. Egyenesen leesett az állunk, mikor a főszereplő tehenészlány mozis élményéről kiderül, hogy az az ő saját élete. Úgy éreztem mintha a filmet a novellapályázatunkra készítették volna, ami természetesen nem igaz, csak egy furcsa egybeesés.

A film rajzolós technikája igaz az arra érzékenyeknek kellemetlen érzés lehet, de csak pár percbe telik mire megszokja a szemünk a látványt, így ezt nem hoznám fel az alkotás negatívumának.

Értékelés: 70/100 (Picit többet is kaphattunk volna a tehenészlányból, bár tudom, hogy így is már rengeteg munkája volt ebben a pár percben is az alkotóknak.)

Mafab, IMDb: N/A

The Vast Landscape – Porcelain Stories:

Forrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Facebook

Nevezzetek ódivatúnak, vagy hülyének, de szerintem az animációs film is akkor jó, ha van története. Azt nézni 11 percen keresztül ahogy egy gyerek játszik egy zenedobozzal, majd direkten eltöri, vagy egy erdőben árcsorgó vadászt, aki elengedi a prédáját egyszerűen unalmas. Erre az unalomra jön az, hogy a nemlétező történetnek valós, értelmes mondanivalója sem volt.

Értékelés: 20/100 (A makettekben mozgatott aprólékosan kidolgozott alakok miatt kapott 20 pontot, egyébként 0 lenne.)

Mafab, IMDb: N/A

Wireless:

Forrás: Metropoliten.hu

Fáj azt írnom magyar versenyző munkájáról, hogy nem igazi, de ha ez az igazság, akkor sajnos nem mondhatok mást. A megjelenítési formával semmi bajunk nem volt, az hibátlan. Más kérdés a történet, ami annyi volt csupán, hogy a drótból álló alakok egymást húzzák, ezzel elpusztítva őket. Ám mikor a kamera távolodik láthatjuk, hogy a pusztítással valójában önmagát rombolja le. A mögöttes ötlet, hogy mindannyian kapcsolódunk valamilyen szinten és az önpusztítás egyenlő mások bántásával érthető és szép, de annyira idealisztikus, hogy attól leolvad az ember agya.

Értékelés: 50/100 (Mert bár valóban jó megjelenítésű és értelmes történet, de a maga 7 perces egyszerűségével, olyan ez inkább, mint egy kezdő animátor youtube-ra feltöltött munkája, nem pedig mint egy versenyfilm.)

Mafab: IMDb: N/A

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Legjobb animációs film – Round: Trip Mary […]