12. kihívás - Búzavirág - Corn&Soda

12. kihívás – Búzavirág

Bár Fábián Janka Búzavirág című könyvének borítójának nagy részét egy ablakon kitekintő hölgy foglalja el, a hátoldal egyértelműen kék, vagyis teljesíti a 30. kihívás feltételét. Ráadásul a cím “színéből” asszociálva kétségtelen, hogy nem is találhattam volna jobb kék borítós könyvet.

Többen feltűnnek a Koszorúfonatban már megismert és megkedvelt szereplők közül; újra találkozhatunk többek között Pálóczy Ádámmal, Módos Szilárddal és Ellával, valamint Charlotte nénivel. A reflektorfény azonban ezúttal Emíliának, a legújabb generáció képviselőjének jut, méghozzá a szó összes értelmében véve, ugyanis a kishölgy nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint azt, hogy filmművésznő lesz. De ne szaladjunk ennyire előre…

12. kihívás - Búzavirág

Emília (saját magának adott becenevén Mimi) életét már újszülöttként beárnyékolják az édesanyja korai halálát követő tragédiák. Ám ahogyan azt már megszokhattuk az ágfai kúriát benépesítő családban, mindig akad egy-két jólelkű rokon, akik a szárnyuk alá veszik a szerencsétlenül járt árvákat. Természetesen Mimit is bőségesen kárpótolja az élet, és az időközben doktornői titulust kivívó Ella személyében új anyára talál. A századforduló előtt született kislánynak jó néhány boldog gyermek – és kamaszév adatik meg. Része a lehet környékbeli fiúkkal elkövetett csínytevésekben és játékokban, szerető családja tovább bővül egy öcsikével, Bálinttal, emellett kétszer is rátalál a szerelem előbb a színészet, majd a filmes karrierről álmodó, jóképű fiatalemberré érett gyermekkori pajtás, Vince képében.

Ám sajnos az I. világháború keresztbe tesz a fiatalok terveinek. Vincét az olasz frontra küldik, az elszánt és makacs Mimi pedig folytatja a családi hivatást, és ápolónő lesz. A könyvnek ez a része igazi felnövekedéstörténet, amelyben a lány elveszíti szerelmét és kis híján az életét is. A háború után azonban a szerencse ismét Mimi mellé áll; a rohamosan fejlődő hollywoodi álomgyár, amelyben lassanként elkezdenek megjelenni a talkie néven futó hangosfilmek is, tárt karokkal várja a tehetséges filmszínésznő-palántát. Természetesen az élet itt sem fenékig tejfel. A lány boldogságát nem csupán Vince halála árnyékolja be; komoly problémát jelent az is, hogy a közönség a mozgóképre vitt történeteken kívül a sztárokat övező zaftos botrányokra is éhezik…

12. kihívás - Búzavirág

A Koszorúfonathoz hasonlóan a Búzavirág is lenyűgöző és letehetetlen történelmi regény, amely igazán érzékletesen mutatja be a világtörténelem legőrültebb évszázadát. Külön örültem, hogy ez az időszak, és vele a hetedik művészet megjelenése is sorra került végre a Fábián Janka-regények sorában. Az időről időre bekövetkező teátrális családi tragédiák ugyan hatásukat vesztik, ha már több könyvet elolvastunk az írónőtől, és egyre kevésbé érezhetjük, hogy valódi mélységet adnának a történethez, ám ennek ellenére mindig nagyon jól esett egy csésze kávé és a Búzavirág társaságában kikapcsolódni.

Ez is tetszeni fog...