12 könyv, amit el kell olvasnod, ha tetszett A szolgálólány meséje - Corn & Soda

12 könyv, amit el kell olvasnod, ha tetszett A szolgálólány meséje

A szolgálólány meséje

Forrás: Wikipedia

A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) első évada véget ért, és biztos vagyok abban, hogy benned is tátongó űrt hagyott maga után az évadzáró epizód. Lehet, hogy azért kezdted el nézni a sorozatot, mert olvastad Margaret Atwood regényét és kíváncsi voltál, mit hoztak ki belőle a készítők, talán azért, mert szereted a műfajt. Ha ezen állítások közül egy igaz rád, ne hagyd ki a listánkat, amiben 12 disztópiát ajánlunk neked, amikkel kitöltheted az időt, míg megérkezik a második évad!

Forrás: Wikipedia

1. P. D. James – Az ember gyermeke

James regénye áll talán a legközelebb A szolgálólány meséjéhez, hiszen a történet itt is a gyermekszületésre összpontosít. 25 éve nem jött világra egyetlen gyermek sem, az emberi fajt a kihalás fenyegeti, ami pánikot és depressziót hoz a világba. Ám egyszer csak megjelenik egy nő és csoportja, velük együtt pedig eljön a remény korszaka is.

Forrás: Wikipedia

2. Kazuo Ishiguro – Ne engedj el

A három fiatal együtt nőtt fel egy drága magániskolában, ahol folyamatosan azt hajtották nekik, hogy mennyire különlegesek és fontosak a világban. Azonban amikor felnőnek, rájönnek, mit is jelent ez valójában, ami egész életüket meghatározza majd. Ishiguro legkiválóbb alkotásának tartják a regényt.

Forrás: Wikipedia

3. Stephen King – Végítélet

Az emberiségnek számtalan katasztrófával kellett szembenéznie az évezredek során, azonban King bebizonyítja, hogy az ember számára nincs nagyobb ellenség önmagánál. Egy katonai laborban egy nap elszabadul egy gyilkos vírus, ami fél Amerikát kipusztítja. Akik túlélik, pedig furcsa rémálmokkal küzdenek, amik utazásra hívják őket.

Forrás: Wikipedia

4. Emily St. John Mandel – Tizenegyes állomás

A regény egy csoport színészt és zenészt követ az útjukon, ami során körbejárják az országot, hogy művészetet vigyenek az embereknek, akik még életben vannak a járvány után. Sajnos azonban hamar egy kegyetlen prófétával találják szemben magukat, aki megpróbálja elpusztítani, amit felépítettek.

Forrás: Wikipedia

5. Ursula Le Guin – A sötétség balkeze

Margaret Atwood A szolgálólány meséjében megmutatta, mi történhet a nőkkel a távoli jövőben. A sötétség balkezével Le Guin is valami hasonlót csinált, hiszen ő egy olyan világot alkotott meg, ahol az emberi nem nincs hatással semmire. A főszereplőnek egy ilyen környezetben kell összefogást teremtenie.

Forrás: Wikipedia

6. Neal Shusterman – Bontásra ítélve

Egy olyan világot képzeljünk magunk elé, ahol ha egy gyerek rosszul viselkedik, a szülei úgy dönthetnek, hogy szétbontatják, a hasznos testrészeit pedig donoroknak adományozzák. Vajon Connorra is ez a sors vár?

Forrás: Wikipedia

7. Justin Cronin – A szabadulás

Egy orvos nem bírja elviselni felesége halálát, ezért elkezdi kutatni a betegségek és öregedés ellenszerét. Sajnos a kísérlet kudarcba fullad, az alanyokból egészséges emberek helyett gyilkos lények válnak. Az őrzött laboratóriumból a vírussal fertőzöttek kiszabadulnak, és nincs, ami megállíthatná őket. Egyedül egy hatéves kislány szervezete áll ellen a vírusnak.

Forrás: Wikipedia

8. George Orwell – 1984

Kihagyhatatlan a listáról. Az 1984 jelképnek számít, az 1984-et mindenki ismeri. Pont ezért nem kommentálom, nem írok kivonatot sem. Olvasd el, ha még nem tetted.

Forrás: Wikipedia

9. Takami Kósun – Battle Royale

Az ország vezetői negyvenként középiskolást egy lakatlan szigetre száműznek, ahol a gyerekeknek az életbenmaradásért kell harcolniuk egymással. Minden fegyver a rendelkezésükre áll, de a Programban csak egyetlen túlélő lehet. Kósun regénye a modern Legyek ura.

Forrás: Wikipedia

10. Philip K. Dick – Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?

A szárnyas fejvadász (Blade Runner) című kultfilmet ihlető regény a szerző egyik legmeghatározóbb műve. Rick Deckard, a fejvadász feladata, hogy hat darab Nexus 6 típusú androiddal végezzen. Persze elsősorban a pénz motiválja, de végül súlyos erkölcsi kérdésekkel kerül majd szembe.

Forrás: Wikipedia

11. Lois Lowry – Az emlékek őre

Ebben a világban nincsen éhezés, erőszak, boldogtalanság, mindent a harmónia ural. A 12 év feletti gyerekeknek egy ceremónián jelölik ki az életútjukat, akik utána kérdés nélkül haladnak majd a számukra kijelölt úton. Persze Jonas nem elégszik meg ennyivel, megkeresi a kérdéseire a választ, amivel az egész társadalom rendjét felborítja.

Forrás: Agave

12. Ernest Cline – Ready Player One

2044-ben a világ nem valami szép. Ezért a gimis Wade Watts is úgy határoz, hogy bejelentkezik az OASIS-be, ahol az ember azt csinálhat, amihez csak kedve támad. Persze Wade sem csak a játék miatt csatlakozik, meg akarja találni a virtuális világ elrejtett kincsét, amit a szimuláció tervezője hagyott maga után. Azonban nem csak ő áhítozik a pénzre és hírnévre.

Ez is tetszeni fog...