13. kihívás - Rémálmok bazára - Corn & Soda

13. kihívás – Rémálmok bazára

A hosszú könyvek sokszor elrémisztik az olvasókat, de vannak, akik a legjobban a nagyobb falatokat szeretik. Szerintem a háromszáz és hatszáz oldalas könyveknek egyaránt meg van a létjogosultsága, ezért is vállaltam az olvasási kihívás “hatszáz oldalnál is hosszabb könyv” tételét. A Rémálmok bazára bizony vaskos olvasmány a maga 726 oldalával, de mivel egy novelláskötetről beszélünk, ezért nem is tűnik olyan nagy falatnak, hogyha belekezdünk.

Stephen King első novelláskötete az Éjszakai műszak (Night Shift) címen jelent meg 1978-ban, a Rémálmok bazára (The Bazaar of Bad Dreams) ezt követően 37 évvel 2015-ben került napvilágra. Közötte ismert a Csontkollekció (Skelton Crew) és a Rémálmok és lidércek (Nightmares&Dreamscapes) című kötet is. Általában az a meglátásom, hogy ezek a novelláskötetek sokkal véresebbek, töményebbek King regényeinél. A mai napig úgy gondolom, hogy Stephen King egyáltalán nem csak tipikus horroríró, hiszen rengeteg más zsánerben is alkot. De a rövidebb novelláiban tényleg szerette a véresebb témákat. Most azonban a Rémálmok bazárára nem ez volt jellemző.

HGG_StephenKing_tile1

Nagyon sok groteszk, izgalmas témát villant fel King a kötetében. Több írás inkább az elmúlással, az öregedéssel, erkölccsel és más fontos témákkal foglalkozik. Van olyan is, amiben a saját balesetének kínjait dolgozza fel. Emellett persze vannak olyanok is, amelyek tényleg az írás öröméért készültek el.

Nekem legjobban a rózsaszín Kindle-ről írt novella tetszett a legjobban, amely párhuzamos univerzumokba engedett betekintést, emellett megjósolta a jövőt is. Emellett nagyon megfogott a Morál és a Batman és Robin hajba kap című novella is. Akik a borzongást kedvelik, azok nem fognak csalódni a 81-es mérföldkő című írásban sem. De a húsz írás között mindenki találhat kedvére valót.

A könyv különlegessége, hogy King minden egyes novella elé beszúrja röviden a keletkezés körülményeit, ami főleg íróknak érdekes olvasmány. Emellett az előszóban közli, hogy a mai napig azért ír novellákat, mert még mindig tanulja a szakmát és a novellák a gyakorlás legjobb terepei. Minden kezdő írónak meg kellene fogadnia a tanácsát.

Clipboard-1

Szeretettel ajánlom mindenkinek a kötetet. Novellákat olvasni jó, mert tényleg instant szórakozást nyújtanak. Emellett előszeretettel ajánlom olyanoknak, akik kísérleteznek saját novellák gyártásával is. Senkit se riasszon el a hossz, hiszen a kötet tényleg olyanra sikerült, hogy az ember alig várja a következő novellát. Emellett a borítóra is öröm ránézni.

Ez is tetszeni fog...