13. óra: Bengázi titkos katonái - könyvajánló - Corn & Soda

13. óra: Bengázi titkos katonái – könyvajánló

Megjelent Mitchell Zukoff tényirodalmi kötete, a 13. óra: Bengázi titkos katonái, ami a 2012. szeptemberi 11-i líbiai zavargásokat dolgozza fel az életben maradt katonák beszámolói alapján. A könyv az utóbbi években rendre vezette az Amazon hadtörténeti sikerlistáját és hatalmas bestseller volt, az idei
elnökválasztásnak köszönhetően pedig várhatóan ismét aktuális lesz a témája miatt. A megtörtént eseményekről Michael Bay forgatott nemrég filmet, bár sajnos itthon végül nem mutatták be, holott a kritikusok egyetértettek abban, hogy ez a film Bay kiemelkedő rendezései közé tartozik.

Az Agave Könyvek fotója

Az Agave Könyvek fotója

A Kadhafi-rendszer megbuktatása után Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban, két amerikai létesítmény működött: a CIA kirendeltsége és egy kisebb diplomáciai képviselet. Mindkettőt civil jogállású fegyveresek,szerződéses magánvállalkozó operátorok és a Diplomáciai Védelmi Szolgálatügynökei védték, minimális létszámmal.
Az Agave Könyvek fotója

Az Agave Könyvek fotója

2012. szeptemberében, a 9/11-i támadások évfordulóján helybeli iszlamista fegyveresek lerohanták a diplomáciai képviselet épületcsoportját, és megpróbálkoztak a CIA-létesítmény bevételével is. A merénylet során meghalt az Egyesült Államok líbiai nagykövete, a külügy egy másik munkatársa, valamint két operátor. Az ügyből hatalmas, Barack Obama elnököt és Hillary Clinton külügyminisztert is érintő politikai botrány kerekedett Washingtonban. Ez a könyv az életben maradt amerikai védők – a leszerelésük óta fegyveres biztonsági vállalkozók – szemszögéből meséli el a bengázi csatát, és bepillantást enged mind az anarchiába süllyedő Líbia életébe, mind az amerikai külpolitika napi gyakorlatába.
A kötetből 2016-ban Michael Bay rendezett nagy költségvetésű filmet John Krasinski, David Giuntoli, Pablo Schreiber, Toby Stephens, Max Martini és James Badge Dale főszereplésével.
Mitchell Zuckoff egyébként újságírást tanít a Bostoni Egyetem professzoraként, és hat tényirodalmi kötet szerzője.
A 13. óra: Bengázi titkos katonái magyarul dr. Molnár György fordításában jelent meg az Agave Könyvek gondozásában.
Forrás: Agave Könyvek

Ez is tetszeni fog...