Esti Kornél - Éjszaka van (2016) - lemezajánló - Corn & Soda

Esti Kornél – Éjszaka van (2016) – lemezajánló

Idén már 10 éve, hogy Mezőtúron megalakult az Esti Kornél, ami talán a legjobb dolog, ami a magyar alternatív rockzenével történhetett. Első nagylemezük 2009-ben jött ki Egytől egyig címmel, amivel rögtön sikerült magasra tenni a lécet, ezt követte 2011-ben a Boldogság, te kurva, ami ugyancsak nagy siker lett. Aztán 2012 őszén a külső szemlélőket váratlanul érintette, hogy az addigi énekes, Nagy István kilépett a zenekarból, amivel veszélyes vizekre evezett az együttes, hiszen énekest pótolni talán a legnehezebb feladat, pláne abból a szempontból, hogy a közönség már hozzászokott Nagy hangjához, úgyhogy megindult a hajsza az új énekes után. Végül Bodor Áronra esett a választás, és 2014-ben új lemezzel jelentkezett a zenekar, ami a Ne félj címet kapta. Március 31-én pedig Éjszaka van címmel megjelent a legújabb Esti Kornél anyag, ennek az ajánlója következik a továbbiakban!

ek2

Kardos-Horváth János, a Kaukázus frontembere fogalmazta meg legjobban, hogy szerinte mi is az az alternatív zene: az ő szavaival élve ez “egy hülyeség”. Szerintem is az, és alapvetően rengeteg hazai alternatív zenekarra tudnám azt mondani, hogy nem jó a zenéjük, de valakinek ez tetszik, valakinek meg az, nincs ezzel gond. Viszont amikor egy zenekar túllép a hülyeség határán, ami nyilván mindenkinél máshol van, onnantól kezd el tetszeni a dolog. Az Esti Kornél pedig a kezdettől fogva az az együttes, aki kiemelkedik a hazai alternatív szcénából, mert egyszerűen jó, amit csinálnak, jók a dalszövegek, jó a zene, és összességében egy nagyon szimpatikus zenekar benyomását keltik.

Az új lemez pedig zseniális lett, talán az eddigi legerősebb, legkiforrottabb albumot dobták össze a srácok, ráadásul a szövegírás terén is sok volt a közös munka, ami talán eddig kevésbé volt jellemző. Összesen tíz szám van az albumon, amelyek kifejezetten negatív kicsengésűek-ehhez tökéletesen passzol a fekete-fehér színű összeállítású borító, és a pár napja bemutatott Egyedül c. számhoz készült klip sem kimondottan vidám.

ek1

A dalszövegek olyan estikornélosak,  tele valamilyen érzelemmel (félelem, magány, feszültség, beletörődés), és szerencsére továbbra sem megy el az együttes a klasszikus értelemben vett rádióbarát szövegek írása felé, úgyhogy beleférnek az olyan sorok, hogy:

“Ez a város örömlány, egy ötösért már úgy csinál

Mint hogyha vágyna egy kicsit rám…”

A legfontosabb, hogy maradt az egyedi hangvétel, és az Éjszaka van bebizonyította, hogy messze nem vált unalmassá az együttes, sőt, még mindig tudnak újat hozni, ami jól jelzi a stíluson belüli egyéniségüket.

A zenekar tagjai csak a rend kedvéért: Bodor Áron – ének, billentyű, Horváth Kristóf – gitár, Lázár Ágoston – dob, Lázár Domokos – gitár, vokál, Pályi Ádám – basszusgitár, Veres Imre – gitár, az új album pedig Kirschner Péter (Európa Kiadó) közreműködésével készült el.

12140100_10153800445912994_6302418403617994300_o

És néhány szolgálati információ: lemezbemutató koncert április 16-án az A38-on, deezeren való regisztrációt követően pedig meghallgatható a teljes album.

Ez is tetszeni fog...