15. kihívás: Az éjszaka - Corn & Soda

15. kihívás: Az éjszaka

wieselElie Wiesel Az éjszaka című könyvét az “egy szépirodalmi művet” címszó alatt választottam ki a könyves kihíváson. Bevallom őszintén, hogy hosszú ideig rossz viszonyom volt a szépirodalmi művekkel, mert csak a kellemetlen, kötelező, iskolás olvasmányok jutottak róla eszembe. Mindig szerettem olvasni, de kellett egy kis idő, hogy lebontsam a falakat köztem és a szépirodalom között. Elie Wiesel könyve pedig jó példa arra, hogy miért is érdemes ilyesmit is olvasni.

Az éjszaka hosszú utat tett meg a publikálás felé, hiszen sokan berzenkedtek a holokauszt témájától a táborok felszabadítása után közvetlenül. Ráadásul az író jiddisül írta meg a művet, amelyet később franciára, majd angolra fordítottak. Az első angol nyelvű fordításról később kiderült, hogy nem is adta vissza teljesen az író gondolatait, hiszen ő maga csak később tanult meg angolul. Én hangoskönyvként hallgattam meg a Night-ot, amely már az újabb angol fordítás felolvasása volt.

Elie_Wiesel_NYC_3.9.07_075

A Night Elie Wiesel memoárja, amelyet tizenöt éves kori szemszögéből írt le. Wiesel leírja saját tapasztalatait a német koncentrációs táborokból, amelyet saját apjával élt át közösen Auschwitzban, később Buchenwaldban 1944 és 1945 között. A regény maga igencsak rövid, elbeszélésmódja szaggatott. De ettől függetlenül elképesztően valósan, nyersen tárja elénk egy fiatal borzalmas tapasztalatait. Wiesel mellett szinte végig ott volt az apja, így a könyvben kiemelkedik az apa és fia közötti kapcsolat és a bűntudat is. Elmeséli, hogy a borzalmak milyen szinten tudják elvenni az emberség minden formáját.

Az Az Éjszaka igen nehéz könyv, komoly témával, amellyel mindenkinek érdemes foglalkoznia. Első kézből tapasztalhatjuk meg a borzalmakat egy fiatal fiú szemszögéből, aki tulajdonképpen a koncentrációs táborokban érik férfivá, amely teljesen más irányba tereli az életét.  Az író maga átélhette a felszabadulást, de elveszítette időközben egész családját és istenhitét is. Mindezen rágódását teljes valójában feltárja előttünk.

1986-ban Eliezer “Elie” Wiesel Nobel-békedíjat is kapott munkásságáért, azóta szerzője 57 könyvnek, pedig az elején elég nehezen publikálta legfontosabb művét, amelyet két másik darab is követett (A hajnal és a Day című könyvek). Mindenkinek ajánlom olvasásra Az éjszakát!

tumblr_lkwh8ipgoU1qh9w2wo1_400

Ez is tetszeni fog...