17. kihívás: Jojo Moyes - Mielőtt megismertelek - Corn & Soda

17. kihívás: Jojo Moyes – Mielőtt megismertelek

Nem vagyok egy Nicholas Sparks lány. A romantikus történetektől sokszor inkább ideges leszek, minthogy kellemesen sírós hangulatba kerüljek. A csillagainkban a hibát a végén inkább a sarokba akartam vágni annyira idegesített. Mondhatni, hogy nem szeretem a direktbe szomorúnak írt történeteket, számomra elveszítik a hitelességüket. És végképp ki nem állhatom a túl csöpögés, lányos férfikaraktereket, akik csak a mesében léteznek (szerencsére). De Jojo Moyes Mielőtt megismertelek (Me Before You) című, Cartaphilus Könyvkiadónál megjelent regénye hatalmas meglepetés volt számomra. Mondhatom, hogy méltán vezette külföldön hetekig a bestseller-listákat. Emellett beleillett a 2016-os könyves kihívásba is, hiszen éppen mostanság érkezett meg a mozikba Emilia Clarke és Sam Claflin főszereplésével.

mielott_megismertelek

Az Alexandra Kiadó fotója

Louisa Clark tényleg egyszerű, huszonhat éves vidéki lány, aki imád a kisváros kávézójában dolgozni. Fontos neki a családja, akikkel ennyi idősen is együtt lakik. Emellett hat éve együtt jár egy Patrick nevű sráccal, akivel nem igazán illenek össze. Lou életében akkor változik meg minden, amikor a kávézó bezár, így nagyon gyorsan új munkát kell keresnie, hiszen családját is támogatnia kell anyagilag. Így alakul, hogy egy harmincöt éves teljesen lebénult férfi gondozója lesz.

Will korábban nagyon aktív életet élt, rengeteget utazott, Londonban volt menő munkája és barátnője, ráadásul gazdag családból származik, így tökéletes ellentéte a lánynak. Willnek borzalmas büntetés a székben töltenie életét, balesetével együtt mindent elveszített, ami az életben valaha is fontos volt neki. A férfi mogorva, ki sem akar mozdulni a lakásból. Azonban hamarosan belecsöppen az életébe Louisa, aki tele van életenergiával és optimizmussal. Ráadásul Lou lassan elhatározza, hogy mindenképpen meg akarja változtatni Will vélekedését a világról, miközben a férfi maga is formálni kezdi a lány gondolkodását.

me-before-you-_0

Engem a könyvben a karakterek hitelessége győzött meg. Sokszor hangosan nevettem Will szarkazmusán, de maga Louisa életvidámsága is lenyűgözött. Bevallom, hogy egy nyálas, romantikus, direktbe siratós történetet vártam, de egyáltalán nem azt kaptam, hanem ténylegesen felemelő szórakozást fontos gondolatokkal. Régen varázsolt el ennyire egy igazán egyszerű történet. Az írónő, Jojo Moyes mindenképpen megérdemli a figyelmet, hiszen az Egyesült Királyságban díjakat is nyert. Fogalmazása könnyed, szép képek vannak írásában, miközben karakterei igazán élőek, sorsuk nem előre kiszámítható. Már csak abban reménykedem, hogy a filmben sem fogok csalódni, és sikerül az adaptációnak visszahozni a Mielőtt megismertelek igazi hangulatát. Szeretettel ajánlom a könyvet mindenkinek!

Köszönet a könyvért az Alexandra Kiadónak!

Ez is tetszeni fog...