200 első randi (2018) - Sorozat premier - Corn & Soda

200 első randi (2018) – Sorozat premier

Október 1-jén a Viasat3 csatornán mutatkozik be a 200 első randi (2018) című vadonatúj magyar filmsorozat első epizódja. A hétköznapokon vetített, könnyed, humorral fűszerezett alkotás cselekménye a fiatalok és a nem is annyira fiatalok párkeresési problémája köré fűzi fel a mindennapok érzelmekkel teli eseményeit.

Az eredeti tv sorozat címe Ciega a Citas (jelentése: vakrandi) című argentin produkció, szinte napra pontosan kilenc évvel ezelőtt, 2009-ben debütált, és 2010-ben a legjobb teleregénynek járó díjat nyerte el a nemzetközi Emmy Awardson. Spanyolországban 2014-ben ismerkedhettek meg vele a nézők és nagy sikerrel futott a 138 rész. A főszereplő Luca (Gáspár Kata) kissé slampos, szétcsúszott szingli, akinek a hétköznapjait követhetjük nyomon a romantikus komédia sorozatban. Az alkotás részleteiről Fazakas Péter rendezőt kérdeztem.

C&S: Ha jól tudom, ez nem az első sorozatod.
FP: Nem. Rendeztem már a Fapadot (2014), és a Társas Játék (2011) című sorozatot. Azokhoz képest az a különbség, hogy ott rendező voltam, itt viszont vezető rendező, ami azt jelenti, hogy noha rendeztem is egy-pár részt, a feladat inkább a forgatókönyv alapján a produkciós cég és a csatorna elképzeléseinek filmes nyelvre fordítása, konkretizálása és artikulálása, az elképzelt stílus és hangulat megteremtése, a szereplők karakterének és játékstílusának összecsiszolása volt. Most, hogy már jó ideje zajlik a forgatás, a napi rendezés nagy részét végző rendező kollegák munkáját segítem és a vágásban veszek részt.
C&S: Miért ez a címe: 200 első randi?
FP: Arról van szó, hogy ez a rádiós szerkesztő lány, Luca tele van kisebbségi komplexussal, és az anyja, aki egy kontrolfreak, állandóan zrikálja a kinézete és az élete miatt. Az első részben ezen összefeszülnek, és fogadást kötnek, hogy a húga esküvőjére összekapja magát és lesz pasija. A fogadásról a rádióban is említést tesz, ezért mind a magánéletben, mind szakmailag randevúznia kell és meg kell találnia az igazit. Az is a szlogenje a sorozatnak, hogy Minden pasi egy új esély az igazira. A lány végig fogja küzdeni ezt az egészet ugyanúgy, mint ahogy mindenki, aki párt keres.

C&S: Ki a kiválasztott célcsoport a nézők közül? A párkereső harmincasok?
FP: Igen. Nyilván ez a 25–40 közötti női korosztály, akinek elsősorban szánjuk, akik leginkább át tudják érezni a lány helyzetét. Tehát már nem tinédzser vagy egyetemista. Ehhez kapcsolódva vannak belevaló, meg kevésbé belevaló pasik a képen, akikkel így vagy úgy lehet szimpatizálni. Van, aki nagyon macsó, van, aki szépfiú, okos, empatikus, tehát sokféle karakter felhozatala van ennek. Azt hiszem, ennek a sorozatnak a legnagyobb erénye, hogy a sokféle karakter és problémáik nagyon jól átélhetőek: az elvileg fő-fő rossz, az anya, aki igazából nem rossz, de egy achiever, aki mindent meg akar valósítani, és mindent, ami nem tökéletes a környezetében, azt szapulja, annak is meg lehet érteni az indítékait a történetben.

C&S: 60 rész, azaz egy évad készül egyelőre a sorozatból. Ez egy napi sorozat?
FP: Igen, ezt jelenleg is forgatjuk. Formátumát tekintve naponta vetített telenovella, ami egy végig átívelő történet, de ezenkívül minden epizód végigjár egy-egy tematikus hangulatot, érzelmet árasztó sztorit.
C&S: Humorral fűszerezett vagy inkább drámai a sorozat?
FP: Abszolút humoros. Az volt a terv. Nem vígjáték, és nem is óriási dráma. Végig könnyeden játszadozik az érzelmekkel. Vannak benne megmosolyogtató, továbbá vidámabb és viccesebb részek, de vannak benne szomorúbb részek is. Tehát meg kell szenvedni a szerelmet, a szakítást, a bánatot, a hazugságot, a csalódást, minden ilyesmit. Inkább azt mondanám, hogy hol keserédes, hol sírva vigad. Nem nagyon nagy amplitúdón szaladgálnak benne az érzelmek, viszont ezek folyamatosan változnak. Kicsit elszomorodunk, aztán kicsit aggódunk, aztán kicsit derülünk azon, hogy valaki milyen kis bumfordi, kicsit izgulunk, hogy valaki lelepleződik vagy nem; aztán kicsit erotikussá válik és drukkolunk, mi jön össze belőle; ezek váltogatják egymást, és felültetnek egy ilyen kellemes kis hullámvasútra.

This slideshow requires JavaScript.

C&S: Az eredeti forgatókönyvet külföldről fordítottátok le.
FP: Igen. Volt egy argentin, az eredeti. Aztán egy spanyol, és annak a magyarítása készült el.
C&S: Az eredetihez képest kellett valamit magyarítani, kulturális különbségek voltak?
FP: Persze, kellett. A fordítás nem az én asztalom. Kovács M. András vezető író keze alá dolgozott egy kis csapat, ahol magyarítani kellett az eredetihez képest.
C&S: A sorozatnak van folytatása külföldön?
FP: Elvileg van még egy évad. Majd meglátjuk, itthon mennyire szereti meg a közönség.

A Sony Pictures magyarországi csatornáihoz tartozó VIASAT3 szintet lép azzal, hogy helyi gyártású napi sorozatot tűz műsorára. A Magyarországon zajlott forgatás 40% -ban külső, 60%-ban belső helyszíneken zajlott. A nagyon igényes díszlet, amely három fő helyszínt foglal magába (rádió stúdió, Luca lakása, és a mama lakása), több mint 1000 m2 . Az élethű környezet megteremtéséhez filmes technikákat, speciális világítást és plánokat használtak a szakemberek. A sorozat főcímzenéje (a Honeybeast együttes Így játszom című slágere), valamint a kifejezetten jó szereplőgárda (Gáspár Kata, Mészáros András, Pápai Erika, Szerednyei Béla vagy Trokán Péter) előre láthatóan tökéletes esti szórakozást ígér.
Remélem, velem együtt ti is ott ültök majd a tévé előtt október 1-jén este nyolckor és véget vetve Columbo egyeduralmának, gyors mozdulattal átkapcsoltok a Viasat3-ra, ahol elindul ez a könnyed és szellemes romantikus filmsorozat.

Ez is tetszeni fog...