Körülöttünk – Ipar-és Tervezőművészet Nemzeti Szalon 2017 a Műcsarnokban - Corn & Soda

Körülöttünk – Ipar-és Tervezőművészet Nemzeti Szalon 2017 a Műcsarnokban

A Körülöttünk című kiállítás április 22. és augusztus 13. között tekinthető meg a Műcsarnokban, a megnyitót április 21-én pénteken, 17 órától tartják. A szervezők hosszú anyagbegyűjtés és válogatás után jutottak el a kiállítás főcíméhez. Magyarázatként “A mindennapok művészete, a kikerülhetetlen design” alcímet kaphatná az esemény, hiszen olyan művészeti alkotásokról van szó, melyekkel együtt élünk, mindennapi életünk velejárói, használjuk őket, környezetünk komfortosságát képezik.

Pedig ezek a tárgyak nem maguktól jönnek létre, számos felhasználói és esztétikai szempontot figyelembe vevő, körültekintő, professzionális tervezőmunka eredményei. Az otthoni, utcai, alkalmi öltözékünk, a reggeli kávénk csészéjének kézbe simuló formája, melyet kortyolgatás közben automatikus mozdulattal leteszünk a dohányzóasztalra, hogy lapozzunk egyet az újságban. Készülődünk. Kávés- vagy teáscsészénket betesszük a mosogató medencéjébe vagy a mosogatógépbe. A gardrób ajtaját kinyitva, öltözéket váltunk, cipőt húzunk, kabátot veszünk, nyúlunk a táskánk, szükség esetén az ernyőnk után és elindulunk. Az utcán folytatódnak a megszokott találkozások. Elsétálunk a különböző programokat hirdető plakátok mellett, átsietünk a megállóba, ahol várjuk hogy megérkezzen a busz vagy villamos. Citylight posterek hívják fel figyelmünket erre-arra, miközben sokszínű autók suhannak el végtelen mennyiségben mellettünk, kerékpárok, robogók. Zaj van. Észrevesszük, hogy a szemközti üzlet portálja megváltozott, az üzlet más portékát kínál.

Ha a föld alatt folytatjuk utunkat átgondolt irányítórendszerek segítenek az eligazodásban. Egy pillantás alatt értelmezzük a piktogrammokat, és az irányt jelző nyilaknakra bízva magunkat fordulunk jobbra, vagy balra. A felsorolás végtelen lehetne a nap végéig: a munkahelyen, a délutáni vagy esti programjaink közben „kikerülhetetlenül” szembesülünk a  tervezőművészet produkcióival.

A kiállítás anyagát nyolc ipar- és tervezőművészeti szakterület ötleteiből és megvalósult alkotásaiból válogatták össze. Ezek a szakterületek a kiállítás egyes termeiben önmagukban is szétnyílnak, sokszorozódnak, mint a fa, melynek egy törzse van, de ágainak száma váltakozó mennyiségű és az idő múltával bőségesen  gyarapodik. A bemutatott művészeti területek közös gyökere az oktatás, törzse a tervezés. Az elv lényege az volt, hogy a műfajok kavalkádját a felhasználás gyakorlati szempontjai felől közelítsék meg.

A sajtóanyagért köszönet a kiállítás kurátorainak, Sára Ernőnek és Scherer Józsefnek.

 

Ez is tetszeni fog...