Sűrített Paradicsom (2017) - Interjú Tamás Nándorral - Corn & Soda

Sűrített Paradicsom (2017) – Interjú Tamás Nándorral

Forrás: lira.hu

Izzó bordó mozgólépcső vezet a piros síkságon át egészen a kéklő Menyországba: üdvözlet a Sűrített Paradicsomban! 2017-ben Tamás Nándor és Perjés Péter közös munkával adták ki reménybeli trilógiájuk, a Sűrített Paradicsom első részét, a Buli van a túlvilágon-t, ami a világ – vagy inkább a túlvilág – legkülönösebb helyszínén játszódik, a Sűrített Paradicsom névre hallgató szépségszalonban és egyben koktélbárban, ahová a jobb létre szenderült hírességek, történelmi személyiségek és sztárok kóborló lelkei eljárhatnak szépülni és szórakozni .

A történet egy karneválszerű felvonulása a sminkre, pletykára vagy emlékezni vágyó elhunyt személyiségeknek: Agatha Christie, Adolf Hitler, John Lennon, sőt Julius Ceasar is beugrik egy kis lazító fejmasszázsra. A Mennyország és Pokol határán álló intézménybe nem csupán masszázsra és mulatni járhatnak a népek, ennél fennköltebb feladatot lát el a Sűrített Paradicsom bár részében felállított színpada. A túlvilág e kietlen mezsgyéjén ragadt lelkek az (túlvilági)életet jelentő deszkákon előadhatják magánszámaikat Isten előtt, és ha a műsor elnyerte a Mindenható tetszését, a Mennyek, ha nem, a Pokol kapuja tárul ki a lélek előtt. A Szépségszalon & Bár nyolc dolgozójának, valamint két bundás és egy tollas házikedvencének feladata, hogy szórakoztassák és felkészítsék haláluk legnagyobb szereplésére vendégeiket, miközben túlvilági magánéletük problémáival is igyekszenek megbirkózni.

Forrás: cdn.blog.hu/

Interjúm során az írópáros egyik tagját, Tamás Nándort kérdeztem a sorozat első részéről és jövőbeli terveikről.

 

Corn&Soda: Mi adta az alapötletet a történethez? Elvégre nem mindennapi gondolat, hogy a halál után egy szépségszalonban dolgozzon az ember és elhunyt sztárokat csinosítson.

Tamás Nándor: Az ötlet Perjés Péter szerzőtársam kreativitását dicséri, ugyanis ő volt az alapkoncepció kiagyalója.  Tavaly nyár végén készítettem vele egy interjút – lévén ismert rockzenész Debrecenben – a Hajdú-bihari Napló számára, és akkor barátkoztunk össze. Adtam neki egy példányt az előző regényemből, a Hét halálomból, amit nagyon gyorsan, két nap alatt elolvasott, majd fölhívott, hogy nagyon tetszett neki a könyvem, szeretné, ha az egyik ötletét is én bontanám ki, és vetném papírra. Péternek van egy zenés előadói estje, a Halhatatlan slágerek, amelyben külföldi és magyar sztárokat idéz meg néhány mondatban, és egy-egy dalt el is énekel tőlük. Ebbe a koncepcióba illett bele Péter ötlete a túlvilági szépségszalonról, ezt felvázolta nekem, én rögtön ráharaptam, és már hozzá is láttunk a karakterek megtervezéséhez.

Corn&Soda: Honnan jött a különös név, a Sűrített Paradicsom ötlete?

Tamás Nándor: Sokáig az volt a munkacíme a műnek, ami végül az első rész címe lett: Buli van a túlvilágon. De valahogy benne volt a levegőben, hogy ennél találni fogunk egy jobb címet, illetve a szalonnak egy frappáns nevet. Aztán Péter bedobta a Sűrített Paradicsom nevet, és én lefordultam a székről, hogy ez az!

Corn&Soda: Kezdetben is trilógia volt a terv, vagy az írás folyamán nőtte ki magát három kötetre?

Tamás Nándor: Először csak az volt biztos, hogy a regényt később színpadon és filmen is szeretnénk viszontlátni. Azonban menet közben megjött az étvágyunk. Jöttek az ötletek, és persze az első kötet sikerén felbuzdulva. úgy gondoljuk, hogy van még a sztoriban bőven lehetőség.

Corn&Soda: Jó néhány eszme jelenik a könyvben különböző vallásokból: újjászületés, lélekvándorlás a buddhizmusból, purgatórium, megváltás és mennyország a kereszténységből, a halál gyászmentes, mondhatni örömteli felfogása a zsidó vallásból stb. Szándékos vagy véletlenszerű válogatás eredményeként keverednek ennyire vegyesen ezek a nézetek?

Tamás Nándor: A nézetek vegyes keveredése a könyv témája által nyújtott mérhetetlen szabadságból adódik, amiben megvallom, lubickoltam. Jó volt úgy kitalálni az egyes történeteket, hogy tulajdonképpen bármi belefért, a Sűrített Paradicsomban ugyanis bármi megtörténhet. Valamilyen szinten véletlenszerűen jelentek meg ezek az irányzatok, ugyanakkor az tudatos volt, hogy bármi belefér, csak vicces legyen, izgalmas, váratlan vagy megható.

Corn&Soda: Valódi személyek inspirálták a szépségszalon dolgozóit, vagy klasszikus jellemvonásokból lettek összegyúrva?

Tamás Nándor: Léteznek ők, hiszen ott vannak benne a könyvben, és mindenkinek, aki olvasta, most már a fejében is. Szándékolt jellemmásolás nem vezérelt, de nyilván nem tudtam elvonatkoztatni a tapasztalataimtól. Például a gyerekkoromban megfigyelt figuráktól, ha a mesélő kisfiú szemszögét nézzük. Nem sok jobb dolog van, mint karaktereket teremteni, összegyúrni az embereket innen-onnan vett alapanyagból.

Corn&Soda: Miért pont ezeket a hírességeket választották ki a világszinten ismert személyek közül? Személyes kötődés miatt, vagy ők voltak a legmegragadhatóbbak?

Tamás Nándor: Elsősorban a személyes kötődés vezérelt, Péternek és nekem is voltak olyan sztárjaink, akiket mindenképpen meg akartunk énekelni a könyvben. Megkerülhetetlen figurák is voltak a listán, és olyanok is, akikben nagyon sok humort, vagy abszurditás lapult. De olyan is akadt, aki csak úgy beleírta magát a regénybe, anélkül, hogy engedélyt adtam volna neki, egyszer csak megjelent a színen.

Corn&Soda: Elég sok konkrét adatot tudunk meg a kötetből a benne szereplő hírességekről. Mennyi időbe telt mindezt felkutatni, és mik voltak a  források?

Tamás Nándor: Mindenki igényelt némi előtanulmányt, háttérmunkát, ki kevesebbet, ki pedig többet. De mondjuk, számomra nem volt kérdéses, hogy Jim Morrisonnal indítom a sztorit, róla szinte mindent fejből tudtam, annyit olvastam már róla korábban, illetve hallgattam a dalait. Menet közben jöttem rá, hogy tulajdonképpen huszonöt éve várok arra, hogy írhassak róla, de csak most döbbentem rá. Örülök, hogy eljött ez a pillanat!

 Corn&Soda: A kötetből dráma is készül majd. Van konkrét elképzelésük arról, hogyan és mikor kerülhet/kerül majd színpadra a történet?

Tamás Nándor: Vannak érdeklődők a színpadi változatra és a filmes megvalósításra is,meglátjuk, mit sikerül kihozni ebből. Arra azért már most jó esély van, hogy a jövő évben színpadon is megnevettetnek bennünket a Sűrített Paradicsom szereplői. Ezen dolgozunk most, illetve a második rész előkészületein.

 

Ez is tetszeni fog...