Kottázd le a várost! - Budapest Dal 2018 pályázat - Corn & Soda

Kottázd le a várost! – Budapest Dal 2018 pályázat

Forrás: sajtóanyag

Hogyan lehetne összefoglalni Budapestet egy dalban? Ezt a kérdést tette fel a Fővárosi Önkormányzat, amikor meghirdette legújabb pályázatát Budapest Dal 2018 címmel. Budapest, gyönyörű fővárosunk bővelkedik a hangokban, saját dala viszont még nincs. Bár jó néhány énekes írt már slágert a fővárosról, (Kern András, Cseh Tamás, Emil Rulez és még sokan mások) egyik sem vált olyan mértékben a város himnuszává, mint például Frank Sinatra méltán híres dala a Nagy Almáról. E hiányt pótló a Budapest Dal 2018 pályázat március 22-ig tartó határidővel egy kihívásra szólítja az ország már ismert és még ismeretlen zenészeit: ki tudja a legszebben megénekelni mindazt, amit Budapest képvisel?

Forrás: sajtóanyag

A pályázatról a Thália színházban rendeztek sajtótájékoztatót január 30-án. Az eseményen felszólalt Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a Fővárosi Önkormányzat főpolgármester helyettese, Joós István a Magneoton Kiadó Zrt. vezérigazgatója és Rakonczai Viktor, az ismert Artisjus díjas zeneszerző, illetve zenei producer is.

Mindhárman izgatottak a pályázat alakulását illetően, hiszen nem sok olyan alkalom nyílik, ahol profi és amatőr zenészek ugyan olyan elbírálás alá esve mutathatják meg tehetségüket. „A Budapest Dal 2018 egy hiánypótló kezdeményezés, amely remélhetőleg idővel hagyománnyá nő… Budapest városa nem csak egyesít, de közösséget is formál, a pályázat is ezt szeretné elősegíteni.” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Forrás: sajtóanyag

A pályázatra akárki nevezhet, a végső megmérettetésben azonban csak 3 szerencsés vehet részt. A választás egy független szakértőkből álló zsűri és a közönség kezében lesz. A dalok beérkezése határideje 2018. március 22. Az előválogatás után kiválasztott 14 esélyes dalra (11 a hivatalos előadók közül, 3 az amatőr pályázók közül) április 16-26-a között lehet majd szavazni a www.budapestdal.hu weboldalon. A dalok hossza az slágereknél általános arany középút, vagyis 3-4 perc.

Forrás: sajtóanyag

A kihívást 11 előadó fogadta el: a Honeybeast, Berkes Olivér és Závodi Marci, Király Viktor, Radics Gigi, Compact Disco, Caramel, Anna & the Barbies, Zséda, Charlie, Keresztes Ildikó és Frenreisz Károly. Közülük Zséda, a Compact Disco, Frenreisz Károly, Király Viktor, Závodi Marci és Berkes Olivér a sajtótájékoztatón is megjelentek. A szervezők a résztvevők felkérésénél a minél szélesebb spektrumra törekedtek mind korosztály, mind műfaj tekintetében, ami e hosszú listát látva szerencsésen meg is valósult.

Forrás: sajtóanyag

A 14 előadó április 27-én  a Thália színházban, a Budapest Dal 2018 gálakoncerten adja elő szerzeményét, az este végén pedig kihirdetik a győztest, aki a pénzjutalmon felül egy éven át részesül a Budapest Dal 2018 cím kitüntetésben. A pályázatot követően a kiválasztott dalokból egy CD is megjelenik.

Joós István úgy vélte, a pályázatot négy, egymást implikáló szóban is össze lehet foglalni, e szavak pedig: lehetőség, bizalom, kihívás és inspiráció. Véleménye szerint – noha lesz egy nyertes, aki hazaviheti a Budapest Dal 2018 címért járó egymillió forintos jutalmat – a Budapest Dal 2018 nem verseny, mert nem egyetlen nyertes van, sokkal inkább 14 nominált.

Forrás: sajtóanyag

A tájékoztatón elhangzott vélemények alapján maguk a felkért énekesek sem versenynek, inkább kalandnak, izgalmas lehetőségnek élik meg a részvételt. Legyenek bármilyen különbözőek, Budapest szeretete közös bennük, és ezen az új platformon végre lehetőségük nyílik, sokuknak első alkalommal, kifejezni ezt a művészetükkel.

Forrás: sajtóanyag

A részletekről a www.budapestdal.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve a pályázat alakulását innen is nyomon lehet majd követni.

Ez is tetszeni fog...