30. kihívás: Joe Hill: NOS4A2 (Nosferatu) - Corn & Soda

30. kihívás: Joe Hill: NOS4A2 (Nosferatu)

Nosforheader

A listán a 45. kihívás, avagy egy könyv, ami karácsonykor játszódik, nálam Joe Hill NOS4A2-ja emellett számomra eddig ez 2015 legvastagabb könyve, amit olvastam. Eddig. De nem hiszem, hogy fogok ennél vaskosabbat olvasnia közeljövőben, hacsak nem jön ki az új Trónok harca könyv és nem lesz nagyon vastag. Azért írok ennyit a méretéről, mert ahhoz képest, hogy elrettentő a mérete pár napalatt kilvastam. Egyszerűen nem lehet letenni.
Nem játszódik az egész könyv karácsonykor viszont egy része egyenesen Karácsonyországban játszódik, ahogy a cím is írja “Karácsonyországból még egyetlen gyerek se jött vissza“. Ez így is volt egészen Vic érkezéséig, bár őt nem a hely kitalálója vitte oda, és nem is volt már teljesen gyerek, amikor odakerült. Nem vagyok nagy rajongója a horror könyveknek, ahogy felnőttem, ki is nőttem belőle, de ezt a könyvet kifejezetten éveztem, vérfagyasztóan, de élveztem.dsc_6753_2_2

Már ott sejtettem, hogy nem egy Stephen Kinget fogok a kezemben – tudom, hogy ő a stílus AtyaÚrIstene, de valahogy képtelen vagyoke gy könyvet is kiolvasni tőle, kinek a pap, kinek a papné -, amikor Neil Gaiman ajánlását olvastam. Alapvetően a könyv egy pszichopata fiatalság/boldogságvámpírról -az energiavámpír után szabadon – szól, Charlie Manx-ról, aki gyerekeket rabol, csatlósa segítségével, aki pedig az anyukákkal szórakozik el, miközben az öregember furcsa varázslatval és veterán Rolls Royce-ával, ami saját életet él teljesen átalakítja a gyerekeket és kis szörnyetegekké alakítja őket. Néhányan át tudnak járni a valóság és képzelet világa között egy tárgy segítségével, ez Manx esetében az autó, Vic esetében a bicikli, majd a motor.
Már a rendszámtábla mozaikszava a NOS4A2, avagy Noszferátu is baljós, de közel nem annyira, mint amik valójában történnek az elrabolt gyerekekkel.1379220507000-wra1th-01-cova

Az egyik legötletesebb karakter a könyvtárosnő, a Scrabble dominókból jósol, aminek úgy fizeti meg az árát, hogy egyre erőteljesebben dadog. Vic is elcseszett karakter, nem csak a főgonosz, így teljesen összeomlik alapból romokban álló élete, amikor Manx bosszúból elrabolja a fiát azért, mert annak idején a rendőrök kezére küldte a bűnözőt.

Ez egy nagyon beteg horror-dark fantasy könyv Joe Hilltől, akitől lehet, hogy a közeljövőben bepróbálok egy másik könyvet is, mert nagyon pozitívan csalódtam benne.

 

Ez is tetszeni fog...