50 év képek között - Corn & Soda

50 év képek között

Így láttam – a kamera mellől címmel 2020. január 9-én nyílt meg Nádorfi Lajos Balázs Béla-díjas operatőr életműkiállítása a Fugában.

Nádorfi Lajos 1951-ben születetett Balatonbogláron. Még húsz éves sem volt, amikor 1970. január 14-én elkezdett a Magyar Televíziónál dolgozni. Az ott töltött 50 év alatt a különböző – elsősorban ismeretterjesztő – műsorok készítése közben a világ szinte minden csodáját volt szerencséje látni. A forgatások során azonban nem elégedett meg a kamerával rögzített képekkel, fényképezőgépén is folyamatosan kattant az exponálógomb.

Mi – itthon maradt kollégái – mindig izgatottan vártuk, és kérdeztük tőle, miután egy-egy útról visszatért: merre jártál, mit hoztál Lajos? Minden alkalommal, nagy örömmel érkeztünk meg az otthonában rendezett kis összejövetelekre, hogy ámulattal nézzük az új diáit és hallgassuk fergeteges élménybeszámolóit. Így láthattuk a legkülönfélébb természeti csodákat, hallhattunk elsőkézből a számunkra ismertlen kultúrák embereinek mindennapjairól. Soha nem felejtem el ezeket az estéket.

  • aaa

Később aztán nem csak nekünk mesélt, leült a kamera elé, hogy a gyerekeknek is átadja, amit látott, tapasztalt a világ tetején, a dzsungelekben, az indiánok vagy a sámánok között.

Több mint 60 országban forgatott néprajzi, szociológiai, történelmi, természeti és művészeti témákban ismeretterjesztő filmeket. Többször járt Dél-Amerika hegyeiben és esőerdeiben. Hoppál Mihállyal a sámánságról készített filmeket. 1981-ben filmet forgatott az első magyar Andok-expedíció hegymászóiról, követte őket a 6310 méteres magasságba, a Chimborazó csúcsára. A következő évben Rockenbauer Pállal – az első magyar operatőrként – mászta meg a Pamír 7495 méteres csúcsát kamerájával.

1981 Cotopaxi- Ecuador
Fotó: Nádorfi Lajos

Nádorfi Lajos – számos Nívódíj tulajdonosa – több száz dokumentumfilmet készített, és mintegy 130 rendezővel dolgozott filmes pályája során. A tények tisztelete és a valósághűség kiemelten fontos a számára. Ismeretterjesztő munkái, dokumentumfilmjei mellett dolgozott játékfilmben is. Ezen írás terjedelme nem teszi lehetővé valamennyi munkájának felsorolását.

Az évek során összegyűlt rengetek kép közül most Keleti Éva biztatására és segítségével összeválogattak egy kiállításnyi anyagot, kifejezetten fotográfiai szempontokat figyelembe véve. Lajos természetesen nem tudja meghazudtolni magát és némi ismeretterjesztő szöveggel látta el a képeket, hogy számunkra is több információt nyújtsanak. Nem mintha magukban nem lennének csodálatosak.

Sebestyén Márta, Andrejszki Judit
Fotó: Díner Tamás Fotóstúdió

A megnyitón, a zsúfolásig megtelt kiállítótérben Sebestyén Márta és Andrejszki Judit teremtett vidám, ünnepi hangulatot. Előadásuk egyaránt meglepetéssel szolgált Lajos és a közönség számára is.

Keleti Éva
Fotó: Kertész Judit

Keleti Éva kiállításmegnyitójában szeretettel beszélt az operatőr, fotográfus munkásságáról, elmondta, hogy nagy öröm volt számára a közös munka. A válogatás során arra kérte Lajost, hogy próbálja elfelejteni, hogy operatőr, olyan képeket válasszanak, amelyek magukban hordozzák a múltat és jövőt is. És valóban, Nádorfi Lajos fotóiból sugárzik az is, hogy mi történt az előző és az exponálást követő pillanatokban.

Nádorfi Lajos
Fotó: Díner Tamás Fotóstúdió

A kiállítás 2020. január 27-ig látogatható, Nádorfi Lajos január 16-án 18:00 órától tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

Így láttam – a kamera mellől

Nádorfi Lajos Balázs Béla-díjas operatőr életmű-kiállítása

Fuga – Budapesti Építészeti Központ

Ez is tetszeni fog...