7. Kis Könyves Éj az olvasás nagy rajongóinak - Corn & Soda

7. Kis Könyves Éj az olvasás nagy rajongóinak

Forrás: kiskonyves.blog.hu

A tavasz nem csupán románcot és napsütést, de sok programot is hoz az olvasás szerelmeseinek. Az Irodalom Éjszakája után ismét belevethetjük magunkat az éjszakába az április 20-i 7. Kis Könyves Éj keretein belül. A civil megmozdulás résztvevői azok a független magyarországi könyvesboltok, amelyek nem kapcsolódnak semmilyen nagy terjesztői vagy kiadói hálózathoz.

2012 óta a Kis Könyves Éj – Független Könyvesboltok Éjszakáját a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rendezvénysorozat alatt, egészen pontosan minden alkalommal pénteken rendezik meg.  A szervezés feladatát idén a Tandem Könyvesbolt csapata vállalta. Az eseményen nagyjából évente 30 bolt vesz részt az ország minden tájáról. A résztvevő üzletek számának növekedése mellett a programkínálat is évről évre új meglepetést hoz.

Forrás: kiskonyves.blog.hu

Az idei esemény az előző évekhez hasonlóan gazdag, műfajokban bővelkedőnek ígérkezik. A Pagony és egyéb népszerű, mostanság a reneszánszát élő gyerekirodalommal foglalkozó könyvesboltok jóvoltából a téma legnevesebb szerzőivel találkozhatnak az érdeklődők: Berg Judit, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Szabó Borbála, Harcos Bálint, Dániel András és Varró Dani. Életre kelnek a népszerű regények és mesék, mint a Panthera, Fény Sebestyén, Szofi, a kedves Kuflik és az Időfutár szereplői. Bekeveredhetnek a Rumini szabadulószobába, szöszölhetnek az író Cimborákkal, Döbröntey Ildikóval és Levente Péterrel. De lesznek bábelőadások, mesejátékok, közös zenélések, kézműveskedés, sőt  A négy madár titka című ifjúsági regénnyel együtt a Székesfehérvári Madárkórház is bekapcsolódik a történetmesélésbe.

Forrás: kiskonyves.blog.hu

 Természetesen a felnőtt közönség sem marad izgalmak nélkül. Budapesten, az Írók könyvesboltjában Simon Márton verseihez kapcsolódó zene szól majd, az Atlantiszt és frissen csatlakozott üzletben, a KlinikA-t pedig a szavak nyugodt harmóniája itatja majd át. A fővároson kívül sem áll meg az élet: Sopronban Rakovszky Zsuzsa, Nagykovácsiban Wisinger István, Monoron Réti László és Pécsett Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere lesznek az est kulcsfigurái, kecskeméten pedig a véghajrában becsatlakozott Kóborló Antikvárium látja el olvasnivalóval a látogatókat. Mivel köztudott, hogy a mulatsághoz étel és ital is dukál, a résztvevők jókedvéről borral és némi harapnivalóval is gondolkodnak a szervezők.

Forrás: kiskonyves.blog.hu

Hagyomány, hogy a külföldi kulturális intézetek ilyenkor Budapesten vendégeskedő írói is ellátogatnak néhány helyre, hogy az érdeklődő magyar közönséggel közvetlenebbül is találkozzanak. Idén is biztosan szerepelnek majd a programban a lengyel, a skandináv, a szlovák, a cseh, a francia és a portugál kulturális intézetek íróvendégei legnagyobb örömünkre. Ráadásul idén – a Katalóniában tartott független könyvesboltok napján bevezetett hagyomány mintájára – a 7. Kis Könyves Éj folyamán a résztvevők néhány könyvesboltból nem csupán élményekkel, de egy szál rózsával is távozhatnak.

Hogyan is lehetne otthon kuksolni a négy fal között, mikor a szép idő mellett még a kultúra is az utcára csábít? Ideje alaposan megmozgatni a hosszúra nyúlt tél során elmacskásodott végtagokat, felfrissíteni könyvtárunkat néhány új darabbal, és nem kis ráadásként jól érezni magunkat egy egész éjszakán keresztül, bárhol az országban.

Ez is tetszeni fog...