A Brontë nővérek nyomoznak - Bella Ellis: Az eltűnt hitves - Corn & Soda

A Brontë nővérek nyomoznak – Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Izgalmas, a Brontë nővérek élete által inspirált regénysorozattal jelentkezett a General Press Kiadó idén nyáron. A sorozat a legendás íróhármas, Charlotte, Emily és Anne Brontë alakja és élete köré szövi a történetét, megspékelve jó adag bűnüggyel, némi misztikummal, és egy kis agatha christie-s nyomozással. Az első kötet Az eltűnt hitves címet viseli, a sorozat írója a Bella Ellis írói álnéven alkotó Rowan Coleman.

forrás: General Press Kiadó

Az olvasni szeretőknek talán nem kell bemutatni a Brontë nővéreket, a három tragikusan fiatalon elhunyt írónő rövid pályafutása alatt is maradandót alkotott. Nevüket a világirodalom a legnagyobbak között jegyzi. Életművükből talán Charlotte Brontë Jane Eyre, és Emily Brontë Üvöltő szelek című regénye a legismertebb és a legkedveltebb.

Kamaszként én is hamar a három nővér műveinek hatása alá kerültem, és ez a rajongás máig töretlen. Ezért amikor megláttam, Bella Ellis sorozatának első kötetét, tudtam, hogy mindenképp olvasni akarom. Nagy reményeket fűztem hozzá. Kíváncsi voltam, mennyire képes visszaadni a testvérek alakját, műveiknek hangulatát, és hiteles nyomozókként feltűntetni őket. A kötet nagyrészt teljesítette elvárásaimat, bár némi hiányérzetet is hagyott bennem.

Anne, Emily és Charlotte – középen Branwell Brontë, a festő árnyéka látszik, aki „kifestette” magát a képből
kép és szöveg forrása: Wikipédia

A történet szerint Mrs. Elizabeth Chester, egy jómódú földesúr felesége eltűnik a szeles yorkshire-i lápon álló kastélyból, két kisgyermeket, illetve egy vérben úszó szobát hagy maga után. A bűntett helyszínétől nem messze lakó Brontë nővérek értesülnek az esetről, és a rejtély felkelti Charlotte, Emily és Anne érdeklődését. A hatóságok tehetetlenségét látva elhatározzák, hogy ők maguk járnak a talányos bűntény végére. Nyomozás közben azonban válaszok helyett egyre több kérdésre bukkannak, és egyre nagyobb rosszallással találkoznak, amiért három jól nevelt hölgy a vidéket járva detektívesdit játszik. Ám őket semmi sem tarthatja vissza feltett szándékuktól, hogy megtalálják az eltűnt hitvest – még az sem, ha ezzel a saját életüket is veszélybe sodorják.

A regény cselekménye arányosan, megfelelő ütemben építkezek, az információadagolás remek, jól vannak elhelyezve az apró horgok, melyek elvezetnek a végső megoldások. A figyelmet pedig újabb és újabb csavarok tartják fent, így az olvasó érdeklődése egy percig sem lankad.

A történet háttérvilága is remekül kidolgozott, abszolút látszik, hogy az írónő is a Brontë-rajongók közé tartozik. A legapróbb részletekig ismeri a nővérek életét, és ez a tudásanyag szépen simul a regény fiktív világába. A 19. századi Anglia világa is hitelesen elevenedik meg a regény lapjain, ráadásul a rideg yorkshire-i tájat is szinte magunk előtt látjuk.

A regény nyelvezete és elbeszélésmódja is illeszkedik ehhez a miliőhöz, és a nővérek világához, nem érződik anakronisztikusnak, vagy erőltetettek, finoman idézi meg a letűnt kort, mégis olvasmányos, élő marad. A magyarul persze ez köszönhető Nagy Nikoletta remek fordításának is.

Hogy mégis akkor miért van hiányérzetem? Bár több fontos témát érint a, így a nők helyzetét az adott korban, a családon belüli erőszak kérdését, de valahogy mégsem foglalkozik ezekkel megfelelően mélyen, kicsit felszínesnek érzem a problémák kezelését. Másrészt pedig úgy érzem, megszépíti, “olvasóbaráttá” teszi a Brontë nővérek alakját, tompítja jellemüket, így szépen elhallgatja, vagy enyhíti például Emily sokszor nagyos is durva, szélsőséges dühkitöréseit. Ráadásul aki ismeri a testvérek munkásságát, az tudja, mennyire sötét, komor világ jelenik meg regényeikben, így nagyon hiányolom Az eltűnt hitvesből azt a miliőt, ami ezeket a világirodalmi remekeket ihlethette. Egyszóval Brontë nővérek karakteréhez, életéhez túlságosan könnyednek, felszínesnek érzem a kötet hangnemét, hiányolom a mélységet, az árnyakat, a sötétebb színeket, mindazt, ami olyan fájdalmasan széppé, megrendítővé teszi az Üvöltő szelek és a Jane Eyre világát.

Összességében Az eltűnt hitves érdekes, valódi kikapcsolódást nyújtó regény, ami a Brontë-rajongóknak sem okoz csalódást, de aki egy könnyed, csavaros, de nem túl mély krimire vágyik, annak is tökéletes olvasmány. Mivel alapvetően számomra is pozitív élmény volt, így kíváncsian várom a sorozat újabb részét, és a nővérek újabb nyomozását.

Ez is tetszeni fog...