A harcosok körtéket lengetnek, meg vizet fröcskölnek egymás pofájába - Corn & Soda

A harcosok körtéket lengetnek, meg vizet fröcskölnek egymás pofájába

Nemrégiben volt Nényei Pál Az Irodalom visszavág 3 című könyvének bemutatója. A 2019-es év első Tilos az Á könyvének megjelenését nagy és hosszú várakozás előzte meg a korábbi két kötet sikeréből kiindulva. Nem is kell csalódnunk, hiszen ezúttal is mesteri a fiatalokat magával ragadó könnyed, laza stílus és az irodalmi szakmaiság ötvözése.

Fotó: Tilos az Á kiadó

A több mint két év alatt, amely eltelt Az Irodalom visszavág 2 megjelenése óta, nem lankadt a lelkesedés a kötetek iránt. Éppen ezért nagy érdeklődés övezte a harmadik kötet bemutatóját, ahol Szabó Borbála író, színész, dramaturg és Takátsy Péter színész, valamint Végh Zsolt színész olvasott fel és bolondoztak egy képzeletbeli párbeszédet eljátszva az író és kérdezője között. A kötet nem mentes a humortól, így a felolvasás és a komikumra épülő bemutató is ennek megfelelően szórakoztató volt, egyben megfelelő ráhangolódást biztosított a könyvre.

Az új kötetben is rendhagyó módon szerepelnek műfaji összehasonlítások, mint például a lovagregények angol abszurd humorral, nevezetesen a Monthy Python Gyalog-galopp című filmjével egy lapon való említése. Itt egyébként kiemeli az Aucasin és Nicolete című ófrancia széphistória egyik jelenetét is, amelyben kitör a háború és a harcosok sajtokat és gombákat vagdosnak egymáshoz, és elképesztő kegyetlen módon körtéket lengetnek, meg vizet fröcskölnek egymás arcába.

A könyvben ugyancsak nem ritka a fiatalok számára könnyen beazonosítható témára való utalás, mint egy uruguay-i csatár, a Star Wars vagy maga a fiú-lány kapcsolatok problematikája.

Fotó: Tilos az Á könyvek

A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, majd az ELTE magyar-művészettörténet szakán végzett Nényei Pál most is kreatívan jeleníti meg az irodalom számára jelentős művek cselekményeinek összefüggéseit. Logikus megértését elősegítendő rendhagyó elemeket iktat be: ilyen például Othello tragédiájához fűzött képi magyarázata, ahol Jago karakterét a „világirodalom legnagyobb szarkeverője”-ként aposztrofálja, és feltünteti a Szerelmi házasság tönkretétele elnevezésű receptjét hozzávalókkal, az elkészítés menetével. Képletesek és gyakorlatiasak azok a példák is, ahogy a Rómeó és Júlia szövegének értelmezésében egy idézet után Nényei Pál ezt írja: „Ha eddig azt hitte volna Rómeó, hogy na, ez egy könnyű préda, megkapható kislányt találtam, végre, lesz egy jó éjszakám, aztán csá!, akkor itt Júlia világossá teszi, hogy csak akkor lesz az övé, hogy ha feleségül veszi, de azonnal!

Nényei Pál: Az Irodalom visszavág 3 – A hit fényétől az Ész világosságáig, Tilos az Á könyvek, 2019, 583 oldal, 4490 Ft

MEGVESZEM

Ezután zseniális a Júliát értékelő megjegyzése is: „Micsoda bátor lány ez a Júlia! Hiszen, ha azonnal házasságot kér Rómeótól, azzal lehet, hogy egy életre elijeszti magától! Hány fiú van, aki nem egy éjszakás kalandokat kerget, és elég bátor és kalandvágyó is ahhoz, hogy tudja: az igazi kaland nem egy éjszakás, hanem életre szól? Hány fiú nem kullogna el szomorúan Júlia ablaka alól? „Azonnal esküvő? Ez a lány megőrült.””

Ha még olvasná tovább, a kötet elérhető a könyvesboltokban, és tele van ilyen és ehhez hasonlóan szellemes magyarázatokkal, amelyek végigkísérik az irodalmat más oldalról értelmezni vágyó ifjú és kevésbé ifjú olvasót a középkortól a reneszánszig. A kötet közel hatszáz oldalon keresztül letehetetlen. A könnyen kezelhető, puha fedeles könyv, amelyet a Tilos az Á kiadó gondoz, minden hátizsákba és válltáskába befér, olvassuk bátran akár a buszra várva is. Ajánlom azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke kapható az olvasásra, de iskolán kívül kézbe nem venné az irodalomkönyveit, vagy azoknak a fiataloknak, akiknek kell némi ösztönzés, hogy olvassanak. Továbbá minden felnőtt olvasónak is kezébe adnám, aki szívesen értelmezi szellemes oldaláról az irodalomórát.

Ez is tetszeni fog...