A legyek minden ellepnek - Hegymegi Máté rendezése az Örkény Stúdióban - Corn & Soda

A legyek minden ellepnek – Hegymegi Máté rendezése az Örkény Stúdióban

Decembertől Hegymegi Máté rendezésben látható Jean-Paul Sartre A legyek című drámája az Örkény Stúdióban.

Jelenet A legyek című előadásból
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horváth Judit

Jen-Paul Sartre a görög mitológia egyik „kiemelt” alakjának, Oresztésznek a történetét használta fel A legyek című drámája megírásakor. Az Örkény Stúdió előadását – Hubay Miklós fordítása alapján az a Garai Judit dramaturg dolgozta át, aki már több ízben alkotott együtt Hegymegi Máté rendezővel.

Nagy Zsolt, Fodor Tamás, Zsigmond Emőke és Jéger Zsombor
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horváth Judit

Hegymegi Máté annak a fiatal rendező generációnak a tagja, akik markáns nyomott hagynak napjaink színházművészetén. Hegymegi Máté Számos rendezésen, koreográfiáján van túl, és különösen a Kohlhaas, majd a Katona József Színházban rendezett Jeanne d”Arc előadásaival kiérdemelte a közönség és a szakma elismerését. Számomra természetes volt az, hogy A legyek megtekintésekor eszembe jutott az, hogy Hegymegi Máté Színművészetis osztályfőnöke, Horváth Csaba – fizikai színházi megoldásokkal – 5 évvel ezelőtt színpadra vitte Euripidész Oresztész című tragédiáját. A két előadásban azonban csak a mitológiai történet azonos, mivel Jean-Paul Sarte a XX. század közepén írt műve karakteresen eltér az ókori görög drámaíró formanyelvétől, ahogy Hegymegi Máténak is megvan az egyedi rendezői stílusa az egyetemi mesteréhez képest.

Für Anikó, Zsigmond Emőke és Jéger Zsombor
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horváth Judit

A legyek a szabad gondolkodás elfojtását, a politikai diktatúra erejét, az alap nélküli kollektív bűntudatkeltés manipulatív erejét mutatja be az ókori Argosz városában megtörténteken keresztül. A darab felhozza a drámairodalom egyik kiemelten kezelt témáját is, a vérbosszú jogosságának, vagy éppen annak elítélésnek kérdését.

Jéger Zsombor és Für Anikó
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horváth Judit

A legyek az Örkény Stúdió kis terében még sűrűbben, erőteljesebben hat, mintha nagy színházi térben találkoznák a feszültségekkel teli előadással. Nemcsak a színészek testközelisége fokozza a drámai hatást, hanem Hegymegi Máté feszes, bátor, megalkuvás nélküli rendezése is. Hegymegi Máté kendőzetlenül és életszerűen tárja elénk a hatalmi kényszertől megnyomorított városban kialakult hangulatot és a főhősök között feszülő konfliktusokat. Fekete Anna díszletét sajátosan használja fel a rendező. A legyek nem tekinthető fizikai színházi előadásnak, de természetesen megjelennek azok a mozgáselemek, amelyek jó ízléssel és arányban támogatják a hatásos rendezői koncepciót. Kálmán Eszter jelmezei a korunkat idézik, mellyel az alkotók egyértelművé teszik azt, hogy a mitológiai téma, illetve a múlt század közepén íródott Sartre dráma nagyon is a mának szól.

Jéger Zsombor, Znamenák István és Zsigmond Emőke
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horváth Judit

Jéger Zsombor megkapta igazi főszerepét az Örkényben, amiben ki tudja bontakoztatni tehetségét. Jéger Zsombor érti és érzi Oresztész karakterét. Nem mitológiai bosszúálló hőst, hanem vívódó és érzékeny emberi figurát láthatunk tőle. Zsigmond Emőke Elektráját megrázónak nevezném, nagyon erős az alakítása. Zsigmond Emőkéről elmondhatjuk, hogy az Örkény egyik vezető színésznőjének tekinthető. Für Anikó, Znamenák István és Nagy Zsolt is hitelesen formálják meg szerepeket. Jó látni a vendégként fellépő Fodor Tamást az Örkény csapatában. Igazi bölcs Pedagógust jelenít meg A legyek című előadásban.

Jéger Zsombor és Zsigmond Emőke
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horváth Judit

Hegymegi Máté rendező a zenének ebben a darabban is fontos szerepet szánt – ahogy a megelőző Radnótis Moliére -The Passion munkájában is – az előadás hangulatának aláhúzásában. A legyekben elhangzó zenét Tarr Bernadett szerezte.

Az Örkény Stúdiójában a közelmúltban bemutatott Hegymegi Máté rendezést annak ajánlom, aki korszerű, szókimondó, megrázó és katartikus előadást szeretne látni.

Értékelés: 9/10

Ez is tetszeni fog...