A pirézek mi vagyunk - Corn & Soda

A pirézek mi vagyunk

„Lehet, hogy egy olyan társadalomban, amely képes a vágóhídra küldeni embereket, az igaz ember helye a vágóhídon van?’

Megjöttek a földönkívüliek. A rádió is bemondta: Földre szálltak, itt vannak. Astrid hallja meg először  a hírt és persze nem hiszi el. Csak amikor Sol segítségért indul, hogy a gyermekével a liftben rekedt szomszédot kiszabadítsa, akkor ijed meg, fél egyedül maradni.

A városban kifosztott üzletek, bandák rémuralma, súlyos zavargások. Az embereken eluralkodik az idegenektől való félelem, pedig nem látta őket senki. A realitásérzék totális elvesztése következtében megtörténik az első gyilkosság is, amikor a védőfelszerelésben lévő tűzoltót vélik űrlénynek és rátámadnak. Összeesküvéselméletek terjednek, az emberek felfegyverkeznek, kilépnek emberi mivoltukból.

Az újságírók szenzációs hírként, régen várt eseményként számolnak be a történtekről. „Magasan fejlett civilizációt. Földön kívüli életformákat. Emberfeletti intelligenciát” emlegetnek. Sol egy gasztrozófiai-gasztronómiai magazin szerkesztőségében dolgozik. A smack.com Sol ötletére létrehozza a Forráspont című nonstop adást, amelybe bárki betelefonálhat, vendégeket, szakértőket hívnak. Az új talkshow központi témája természetesen a földönkívüliek megjelenése.

Három héttel a földre szállás híre után lassan kezd visszaállni a normális éltvitel. A politikusok bejelentik, hogy „kapcsolatfelvétel történt földönkívüli lényekkel.” Világszerte tömegtüntetéseket szerveznek a békéért, ahogy Albert Stern, a Forráspont műsorvezetője megjegyezi: „Amit most átélünk, nem más, mint globális tüntetés a csillagközi szolidaritásért!” Az emberek eufórikus hangulatban vannak.

Egy idő után felröppen a pletyka, hogy a földönkívüliek igényeinek kielégítésére hatalmas szerencsejátékot szerveznek, egy nemzetközi viadalt, amelynek győzteseire mérhetetlen gazdagság vár. A fordulók veszteseit viszont levágják. A részvétel önkéntes lesz, és ez a legfontosabb, a földönkívülieknek az önkéntes emberáldozatra van szükségük. Sol azt gondolja, egy ilyen borzalmas versenyben nem fog részt venni senki. Téved. A világ televíziói elkezdik sugározni a bajnokok embertelen küzdelmét. Amikor a fiatal pár egyetemista szomszédja, Elliot is jelentkezik a műsorba, Sol és Astrid élete drámai fordulatot vesz.

Doron Rabinovici első magyarul megjelent könyve, A földönkívüliek kegyetlen szatíra.  Az izraeli származású, Ausztriában élő szerző ránk okádja a 20-21. század minden mocskát, hogy próbáljunk kinézni alóla, szembenézni vele. A földönkívüliek Rabinovici első olyan könyve, ami nem konkrétan a holocaustról szól, de persze arról szól.  A hatalommal rendelkezők a földönkívüliek álarca mögé bújva hajtják végre rettenetes, embertelen intézkedéseiket. A földönkívüliek megjelenése, a túltolt szerencsejáték életre-halálra menő viadalai remek terepül szolgálnak arra is, hogy a szerző a pofánkba nyomja, miként nyomorít meg bennünket a szenzációhajhász média, hogy mennyire képes elferdíteni a valóságot, hogy mennyire megvezethető, hiszékeny a társadalom, hogy milyen mélyen benne ül az egyes emberben az ismeretlentől való félelem, az elutasítás, az ellenségkeresés. (A Tárki közvélemény-kutató cég 2006-ban idegenellenességet vizsgáló felmérésébe egy fiktív etnikumot is belevett. A pirézek elutasítása akkor 59 % volt.) Azt a kérdést is feszegeti a regény, hogy hol a határ, mit tehet meg a média, mi az újságíró felelőssége. Az emberi önzőségre, a szolidaritás hiányára is ráirányítja a figyelmet, hogy miközben az ember saját bőrét menti, nem törődik azzal, kiket tapos el.

A fordító, Nádori Lídia így ír munkájáról: „Nem volt egyszerű lefordítani ezt a könyvet, mert fordítás közben sokkal jobban bevonódsz, mint olvasóként. Szenvedtem, mint a kutya.” Olvasóként sem könnyű. A holocaustot idéző, azokat túlszárnyaló jelenetek összenyomják, a morális kérdések szétfeszítik az embert. Vajon mit tennék én ebben a helyzetben? Rabinovici A földönkívüliekkel is – mint egész eddigi munkásságával – arra figyelmeztet, hogy nem hagyhatjuk, hogy az emberen felülkerekedjen valami, ami már nem emberi. Ez a félelmetes, magával ragadó, nem megkerülhető könyv minden bizonnyal 2021 egyik legfontosabb könyve lesz.

Megjöttek a földönkívüliek. A rádió is bemondta: Földre szálltak, itt vannak. Vagy mégsem? Rabinovici a regényben végig fenntartja a bizonytalanságot. A borítón látható felfújt műanyag földönkívüli alak – Gerhes Gábor munkája – nagyon finoman utal arra, hogy a pirézek, bizony mi vagyunk. 

Doron Robinovici: A földönkívüliek Magvető Kiadó, Budapest, 2021.

Ez is tetszeni fog...