19. kihívás: Amanda Palmer: A kérés művészete - Corn & Soda

19. kihívás: Amanda Palmer: A kérés művészete

Avagy egy sikeres művésznő,aki megtanulta, hogyan hagyjon fel a hétköznapok aggodalmaival és hagyja, hogy embertársai segítsenek. A kérés művészete eredetileg egy TED beszédnek indult, majd a beszéd nagy sikerének köszönhetően Amanda úgy döntött, hogy a téma megér egy könyvet. Így az eheti kihívás nem más, mint az önéletrajzi könyv, Amanda Palmer: A kérés művészete.
Amanda Palmer a keres muveszeteDe ki is a könyv szerzője? A Dresden Dolls egyik fele, sikeres szólózenész, életművész és Neil Gaiman felesége. Ráadásul ezzel a felsorolás nem teljes.
Amanda Palmert sokan ünneplik, és talán még annál is többen támadják életfelfogása miatt. Amanda sose félt kérni, de legalább is sose utasította vissza a felajánlott segítséget. Mi ebben a megvetendő?
Rengeteget hallani az úgy nevezett self made man-ekről,akik a semmiből lettek sikeresek és előszeretettel hangoztatják, hogy mindezt egyedül tették minden segítség nélkül.
De miért ünnepeljük őket feltétel nélkül, és vetjük meg azokat, akik mernek segítségért nyúlni? Nagyrészt erről szól a könyv, hogy nem szégyen, ha az embernek segítségre van szüksége, hiszen annyi ember van, aki szívesen segít.
A könyv naplóbejegyzésszerű, aprócska történetekből tevődik össze, melyek példaértékűek a művésznő életéből. Amanda híres közvetlenségéről, közeli kapcsolatáról rajongóival, legyen szó crowdsurfingről vagy couchsurfingről. Talán nincs is olyan koncertje, hogy nem a tömegben kötne ki,és nem egyszer szállt meg rajongóinál a turnéi során. ap-image
Az egész TED történet akkor kezdődött,amikor szerződést bontott a lemezcéggel, akikhez tartozott,és a következő albumát tömegfinanszírozásból akarta elkészíteni. Mivel ekkor már híres zenész volt, rengetek negatív kritikát kapott, ugyanakkor elérte, hogy ez a projekt legyen a legsikeresebb a Kickstarterek történelmében. 100 000 dollár helyett 1,5 miliót sikerült összeszednie. A sajtó felkapta a történetet,és ahelyett, hogy a történtek kedves, oldalára fókuszáltak volna,inkább támadták az énekesnőt.

Ekkor kereste fel őt a TED, hogy előadóként beszéljen a sikeres kicksztarterjéről, ekkor született meg az Art of Asking című beszéde, ami rengeteg embert megérintett, majd később megszületett ez a könyv is.

 

Palmer élete egy nyitott könyv mindenki számára, rendszeres blogot vezet, folyton a twitteren lóg és előszeretettel ölelgeti rajongóit,ha éppen összefut velük az utcán. A könyv szépen végigvezényel Amanda eddigi életén, kezdve az évekkel, amikor egy Háromméteres Menyasszonyként kereste kenyerét az utcán, a Dresden Dolls-os éveken keresztül egészen szólókarrierjéig és házasságáig.

Számomra a legmeglepőbb az volt, amikor a nő,aki minden gondolkodás nélkül elfogadta az egy estékre felajánlott szobákat, másnap a reggelit olyan emberektől,akiket nem is ismert, hogy pont a férjétől nem fogadott el anyagi segítséget,amikor arra került sor. Sőt, egyenesen zavarta az anyagi szakadék, ami kettőjük között van, és nagyon ügyelt rá, hogy ne váljon kitartott feleséggé.neilamanda2_0
A segítség, amiről Amanda ír, nem mindig anyagi jellegű,néha csak egy hosszú beszélgetés, egy nagy ölelés vagy éppen csak egy pillantás a másikra,és természetesen oda-vissza működik. Egy olyan ember számára,mint én, aki az édesanyjától is utál segítséget kérni, ez a könyv rengeteg segítséget nyújt csupán a történetek elmesélése által. Mindig is vereségként éltem meg, ha valamit nem tudtam elintézni, megcsinálni segítség nélkül, most viszont már megértettem, hogy semmi baj nincs azzal, ha segítségre van szükséged. Hisz annyi ember van, aki szívesen segít.The Dresden Dolls
Mivel Amanda élete nem kis mértékben kalandos, a könyv egyáltalán nem unalmas, nem szájbarágós. Kicsit olyan érzés, mintha egy kávézóban ülnél az énekesnővel és hosszan beszélgetnétek az élet nagy dolgairól, történeteket cserélve egymással.
Ez a könyv egyszerre életmód kötet és egy “furcsa” lány eddigi kalandos élettörténete, aki sose félt szégyentelenül kérni,ha éppen arra volt szüksége. Nem azt mondom, hogy a könyv minden szava nagy életigazságokat tartalmaz, de a világ szebb lenne, ha jobban megbíznánk -megbízhatnánk – egymásban, és nem félnénk a nagy mumustól, a segítség elfogadásától.

A könyvhöz egy zenelista is készült, ami a könyvben említett dalokat tartalmazza.

Ez is tetszeni fog...