Art Market Budapest 2016 - Corn & Soda

Art Market Budapest 2016

Az Art Market Budapest Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs művészeti vására, mely idén mindössze hatodik évfordulóját ünnepli, mégis stabil helyet tudhat magáénak a művészeti vásárok közegében. Sokszínű, eklektikus, pezsgő helyszín, ami nemcsak a műgyűjtők, szakemberek és művészek, hanem a nagyközönség számára is találkozási pontot biztosít. Az idei évben az Art Market Budapest méginkább sokrétűbb, számos, nemzetközileg is jelentős programmal várja az érdeklődőket október 13. és 16. között a Millenáris Parkban.

Art Market Budapest 2016

A kiállítótérben öt különböző szekcióba (Művészeti Galériák, Art Photo Budapest, Művészeti Projektek, sCulture – Szoborpark, További Kiállítók) rendezve Magyarország és Kelet-Európa jelentős és meghatározó művészeti szereplői kaptak helyet. Az idei évben egyedülálló módon Európán kívül több kontinens művészeti tartalmainak is helyet biztosít az Art Market Budapest, így Dél-Korea, az Egyesült Államok, Namíbia vagy az Egyesült Arab Emirátusok kiállítóit is megismerheti a látogató. A magyar kortárs művészeti galériák, mint a Várfok, a Godot, az acb vagy a Neon (csak hogy néhányat említsek) képzőművészei mellett idén a Metropolitan Egyetem és az MKE hallgatói is megtalálhatóak a vásáron, bizonyítva, mennyire nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal tehetségek bemutatására.

Az idei vásár fókusza és kiemelt vendége Lengyelország, amely a POLISH(ed) elnevezésű képzőművészeti program keretében mutatkozik be. A program fontos és kiemelt társrendezvénye David Seymour ‘Chim’ – Children of War kiállításának világpremierje a budapesti Deák 17 Galériában. A legendás lengyel születésű fotográfus a gyermekek jogainak védelmére, az akkoriban létrehozott UNICEF felkérésére a háború által leginkább sújtott országokban készített felvételeket.

Art Market Budapest 4

Az Art Market Budapest érdekes színfoltja a visszatérő kiállítónak számító, a Berlini Galériák Szövetsége által létrehozott Art From Berlin program. Berlin a kortárs művészeti élet színterén egyre inkább meghatározó szerepet tölt be, a vásáron látható kiállítási anyag pedig bepillantást enged a műgyűjtőknek és művészetkedvelőknek egyaránt a berlini művészek izgalmas művészeti tartalmaiba.

A vásáron lévő standok között számos izgalmas és jelentős kiállítóval találkozhatunk, mint például az Axis Gallery művésze, Gideon Mendel vagy Justin Dingwall (ARTCO), akinek fotóit valószínűleg sokan ismerik, a “hozzá tartozó” művész nevét viszont kevesen. Legalább ennyire izgalmas anyag jelenik meg a So Namibia kiállítóterében, melyben az afrikai művészet tradícionális és kortárs megközelítésének ötvözetét fedezhetjük fel.

Személyes kedvencként szeretném kiemelni az Autistic Art Foundation munkásságát, mely nemcsak európai viszonylatban, hanem a világon egyedülálló művészeti programjával hívja fel magára a figyelmet. Az alapítvány a művészetet, a designt és a jótékonyságot ötvözi, hiszen programjukban autista lakóotthonokban élő fiatalok vesznek részt. A foglalkozásokon készülő rajzokra designerek és művészek reflektálnak, ebből az együttműködésből született az Autistic Art designmárka. A termékek eladásából befolyó összeggel az alapítvány jelenleg 11 civil autista lakóotthont támogat; mind a termékek minősége, mind az alapítvány munkássága egészen rendkívüli.

Az Art Market Budapest kiállítóterében közel száz művész alkotásaiból csemegézhetünk, a több, mint 50 társrendezvényével pedig nem véletlenül vonzó helyszín a művészet kedvelőinek. Ne hagyjátok ki!

Bővebb információ:

www.artmarketbudapest.hu

 

Ez is tetszeni fog...