Az etyeki díszletváros Marco Polo kedvéért Konstantinápoly volt - Corn & Soda

Az etyeki díszletváros Marco Polo kedvéért Konstantinápoly volt

Egy életrajzi ihletettségű történelmi sorozattal, a Marco Polo-val folytatjuk a hazánkban forgatott filmek bemutatását. Korábbi évadkritikánk a cikk végén elérhető.

A Marco Polo Netflix-sorozat 2. évadát hazánkban, többek között a Korda Stúdióban forgatták. A Netflix 2015-ben az egyik legdrágább sorozatát azért is hozta Magyarországra, hogy a költségeit csökkentse. A Marco Polo első szezonja sajtóértesülések szerint 90 millió dollárba került, ami egy sorozatrészre lebontva átlagosan 9 milliós büdzsét takar, és lehet, hogy ezzel a költségvetéssel még a Trónok harca sem biztos, hogy felvette a versenyt. Természetesen a hazai és a Korda Stúdióban történt forgatás mellett nem csak az „árak” miatt döntöttek az alkotók, hanem azért is, mert a magyar filmes szakember gárda, a remek helyszín lehetőségek és a Korda Stúdió világszínvonalú szolgáltatást volt képes nyújtani a nemzetközi produkció számára.

Marco Polo sorozat

A sorozat a nagy olasz utazó, Marco Polo életének azt az időszakát meséli el, amikor az 1270-es években fiatalon – először fogolyként, később egyre szabadabb szolgaként – a mongol Kubilaj nagykán udvarába kerül. A Marco Polo-ban vannak csaták, ármánykodás és világuralomra törés. Marco Polo-t a forgatás alatt alig 25 éves Lorenzo Richelmy, és a Kubilaj kánt pedig Benedict Wong alakította.

Lorenzo Richelmy

A Marco Polo 2. évadának forgatás miatt a Vértesben található Csákberény falu környékét bőrbe öltözött, íjakkal felszerelt lovas mongol harcosok lepték el. A falu környéke a sztyeppékre hasonlító dombokkal a mongol táj hangulatát adta a filmhez. A csákberényi dombok már több filmhez biztosítottak kiváló helyszínt, korábban az Asterix egyik epizódját is itt forgatták. A csákberényi forgatáshoz Budapestről érkeztek Magyarországon élő kínai és koreai statiszták, akik a mongol harcosokat alakították a lovas jelenetekben és a kisebb csatákban.

A Marco Polo forgatása

A legendás, Várkonyi Zoltán rendezte Egri csillagok című film számára felépített pilisborosjenői díszletvár a mai napig szolgálja a filmeseket, hiszen ott vették fel a Marco Polo sorozatnak a Shaolin kolostoros jeleneteit.

Marco Polo

A Marco Polo 2. évadban a Korda Stúdió reneszánsz városa ezúttal Konstantinápolyt „játszotta el”. A Borgiák felvételei miatt megépített hatalmas olasz középkori díszletvárosban a Szent Péter Székesegyház kapu előtti területen zöld borítást kapott a talaj. Az alkotók a városhoz korabeli hajóorrokat építettek meg, hogy Konstantinápoly kikötő jellegét vissza tudják adni a nézőknek. A díszletesek az épületeket átszínezték, és a kapukat ívessé alakítva csempésztek Konstantinápolyra jellemző stílusjegyeket a reneszánsz díszletvárosba. Ahogy erről már korábban írtunk, a 15 ezer négyzetméteres, „etyeki” középkori reneszánsz várost 90 százalékban magyar filmesek építették. A középkori város – folyamatos bővítések során – azzal a céllal készült, hogy tartós díszletként megmaradjon, és ahogy a példa is mutatja, a Marco Polo 2. alkotói számára is jó szolgálatot tett.

Lorenzo Richelmy

A reneszánsz kültéri díszletváros most is ott áll a Korda Filmpark területén, melyet a filmrajongók vezetett élménytúra keretében meg tudnak tekinteni és a Borgiák világában érezhetik magukat.

Benedict Wong és Lorenzo Richelmy a fotó két szélén

Korábbi Marco Polo évadkritikánk:

Ez is tetszeni fog...