Az ijedtség kora – Jobb félni avagy Egység Kétség Háromság - Corn & Soda

Az ijedtség kora – Jobb félni avagy Egység Kétség Háromság

A Karaván Munkacsoport április 7-én online mutatta be a Jobb félni avagy Egység Kétség Háromság című színházi előadását Kovács Dániel Ambrus rendezésben.

Lestyán Attila, Ballér Bianka és Vizi Dávid
Fotó: Dávid Attila

A kortárs darab a két éve végzett Zsámbéki Gábor-Fullajtár Andrea osztály öt színészének – Ballér Biankának, Messaoudi Eminának, Lestyán Attilának, Vizi Dávidnak és Martinkovics Máténak – improvizációiból építkező fekete komédia. Az előadás szövege, látványterve a rendező Kovács Dániel Ambrus munkája. Az darab felvételének helyszíne a sajátos hangulatú Fészek Művészklub Kupolaterme, amely az utóbbi időben – amíg lehetett – számos előadást fogadott be.

Lestyán Attila, Messaoudi Emina, Martinkovics Máté és Ballér Bianka
Fotó: Dávid Attila

A darab ajánlója:

„2021, Budapest. Járvány pusztít. A fejekben is: a szorongás sebezhetővé tesz, és azonnali válaszokat követel. Akinek gyengébb a szellemi immunrendszere, hordozójává és erjesztőjévé válik az értelmet és bizalmat pusztító világmagyarázatoknak. Nyakunkon az elmebaj! Ismeretlen vírus söpör át a világon. Rengeteg a halott, ellenszer nincs, a hatalom szigorú kijárási tilalommal, korlátozásokkal próbálja megfékezni. Öt ember öt okból mégis útra kel, és a bezárt Fészek Klub Kupolatermében futnak össze, itt próbálják titokban meghúzni magukat. Egy dologban értenek egyet: ez a vírus nem véletlenül szabadult rá a világra. A kényszerű együttélés hónapjai alatt megvilágosodnak. Minden a helyére kerül, és összeáll a Nagy Kép. Világossá válik, mi köze Tas vezérnek a plejádiai fény-lényekhez, Bilgécnek a gekkókhoz, és miért állunk a kör közepén akkor is, ha Magyarország nem létezik. A Kupola Serege közel jut ahhoz, vallást és dinasztiát alapítson, de végül minden másként alakul!”

Ballér Bianka, Lestyán Attila és Vizi Dávid
Fotó: Dávid Attila

A félelem érzése egykorú az emberiséggel, amely addig természetes reakció, amíg az egészséges életösztönt szolgálja, de amikor már a valós és vélt okok zavarosan keverednek az emberekben, akkor a félelem lelket és szellemet rombol. A Karaván Munkacsoport darabja ezt a torzulást mutatja be a humor, az irónia, a tragikomédia és a gúny eszközeivel.

Messaoudi Emina és Martinkocsi Máté  Fotó: Dávid Attila

A Jobb félni avagy Egység Kétség Háromság című előadás nagyon sűrű, nem hagy másodpernyi „pihenőt” sem, szinte valamennyi olyan aktuális emberi félelmet körbejár, amelyek megmérgezik a mindennapokat és a kapcsolatokat. Az, hogy mit tekinthetünk jogos vagy értelmetlen okokból táplálkozó félelemnek, az nyilván megosztja az embereket. Ez mindig így volt. A történelmünk során utólag derült ki sok rettegést generáló dologról, hogy nem volt semmi alapja, de számos olyan is volt, amiről később igazolódott, hogy volt ok a félelemre.

Ballér Bianka, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina és Vizi Dávid
Fotó: Dávid Attila

A Karaván Munkacsoport színészeink improvizációjából kikerekedett előadásban a korunkra jellemző félelmi okok közül még nem tudhatjuk, hogy melyik kategóriába kerülnek évtizedek múlva, de a félelem lelket torzító erejét az előadás bemutatja. Hogyan erősödik rettegéssé, szorongássá, monomániává? Hogyan vált ki agressziót, torz ellenségképet, hogyan használható mások leuralására, manipulálására, emberi kapcsolatok rombolására, megosztására? A Jobb félni előadás témája sajnos most nagyon aktuális, de olyan örök emberi jelenségeket mutat be, amelyeknek legfeljebb a megnyilvánulási formái változnak a történelem során.

Ballér Bianka és Martinkovics Máté
Fotó: Dávid Attila

A társulat Munkacsoport elnevezéséből, a színészek aktív kreatív munkájából tudható, hogy a Jobb félni igazi közösségi alkotás. A színészek a karakter típusokat nagy átéléssel formálják meg, úgy, hogy az irónia és gúny mögött ott feszül valamennyi alak tragédiája. A darabban találkozunk a manipuláló önjelölt szektavezérrel, az agresszív pszichopatával, a gyenge személyiségű sodródóval, a manipulálható naivval és a monomániással. A párbeszédek erősek, kendőzetlenül mutatják be a szélsőséges emberi jelenségeket. Kovács Dániel Ambrus író-rendező-látványtervező feltehetőleg „szabadjára engedte” a színészeket, de ettől nem lett széteső a darab, mivel a rendezés, a dramaturgia íve fegyelmezetten egyben tartja az előadást. Az online előadások jellemzője, hogy óhatatlanul használni kell a tévéfilmes megoldásokat, mely feladatot Dávid Attila rendező és Gyuricza Mátyás operatőr jól oldottak meg.

Lestyán Attila és Vizi Dávid
Fotó: Dávid Attila

Kovács Dániel Ambrus rendező személyes ajánlója:

,,Eredetileg arról akartunk előadást csinálni, hogy különböző lehetetlen, vesztes, fel nem vállalható élethelyzetek miként torzítják el a lelkünket: miért és milyen történetekbe, élethazugságokba, második valóságba menekülünk saját életünk elől. Hogy a mai, igazságon túli időkben milyen szédületes karriert tudnak befutni a legzavarosabb világmagyarázatok is. Aztán jött a járvány, és a helyzet fokozódott. A tavaly ősszel született előadás azt járja körül, milyen pusztítást végez az agyakban ez a helyzet. A felfordult életünk, a félelem és a bezártság arra sarkall, hogy magyarázatot találjunk, bármi áron. A legvadabb elméletek kezdtek el vírusként terjedni, és megfertőzni az elméket.”

Értékelés: 8/10

Az előadás videó előzetese:

https://www.youtube.com/watch?v=ORF_HwCz0Gs

Ez is tetszeni fog...