"Az önértékelésem nem attól függ, hogy hány követőm van"- interjú Fejes Szandrával - Corn & Soda

“Az önértékelésem nem attól függ, hogy hány követőm van”- interjú Fejes Szandrával

Február közepén jelent meg Fejes Szandra feat Nabis új dalának, a Tükröm, tükrömnek werk videója. Ebből az alkalomból készítettünk interjút Fejes Szandra művésznővel, akivel beszéltünk színházról, tanításról, énekesi pályáról, a mai társadalomról és természetesen a legújabb dalról is. 

Fejes Szandra

Corn&Soda: Mióta szeretnél színésznő/énekesnő lenni?

Fejes Szandra: Tizenöt éves korom óta érzem, hogy a gátlásaimnál és a félelmeimnél, amiket gyerekkoromban hordoztam, erősebb lett a mondanivalóm a világról, a szerelemről. A színház számomra egy folyamatos önismereti kurzus, ezáltal tudok tükröt mutatni az embereknek. Megmutatom, hogy én is elkövetem a hibákat, de bátor lépésekkel szembe lehet nézni velük.

C&S: Mi volt az első meghatározó fellépésed?

F. Sz.: Az első, számomra meghatározó fellépésem egy gálaműsoron volt. A Grease című musicalből  Rizzo dalát adtam elő, ez volt az első szóló dalom. A takarásban remegett a lábam, úgy éreztem, hogy a legnehezebb lépéseket fogom megtenni életemben, amíg beérek a színpadra. Ott pedig valami csoda történt. Úgy éreztem, hogy Otthon vagyok. Nem félek és imádom azokat a deszkákat, a fényeket, a nézőket.

C&S: Van hazai példaképed? 

F. Sz.: Vannak színésznők, akikre felnézek, akiktől tanultam, akiktől elleshettem a praktikákat. Szulák Andrea, Janza Kata, Bánfalvy Ági, Peller Anna, Keresztes Ildikó, Ullmann Zsuzsi a pályám elejétől kezdve biztatnak és segítenek. Novák Pétertől, Alföldi Róberttől, Somogyi Szilárdtól alázatot tanultam és azt, hogy fogadjam el magam. Nagyon hálás vagyok nekik. A mai napig eszembe jutnak a hozzám intézett mondataik és túllendítenek egy-egy nehezebb helyzeten.

C&S: A Thália tanodában tanítasz. Van egy olyan érzésem, hogy ez sokkal több, mint munka, inkább hobbi és szenvedély. Milyen a kapcsolatod a gyerekekkel?

F. Sz.: Ez valóban több, mint egy munka. Minden egyes gyermekért és felnőttért, akiket tanítok, felelősséget érzek. Izgulok értük a felvételin, a castingokon, a vizsgákon. Az idei karácsonyom és szilveszterem is szövegkönyvírással telt, hogy egy remek csapatnak egy méltó vizsgát rendezhessek. Folyamatosan tanulok tőlük, és úgy érzem, hogy több száz gyermekem lett az évek során.

C&S: Énekesnői éned egyik legújabb gyümölcse a Tükröm, tükröm. Mi ihlette ezt a dalt?

F. Sz.: A dalt TüViAn és Suki Flórián írták. Hálás vagyok nekik, hogy évek óta megszólaltathatom a dalaikat. Fontos témával foglalkozik, amiről beszélni kell!

C&S:Az unokatesóddal együtt énekeltek, milyen élmény volt közösen munka? Terveztek e újabb közös produkciót?

F. Sz.: Nagyon jó volt a közös munka Somával. Ő egy nagyon kreatív ember, akinek a dalait régen is rongyosra hallgattam az mp3 lejátszómon, de most jött el az ideje, hogy együtt is zenéljünk. Hasonló a világnézetünk, ezért sem volt kérdés, hogy a Tükröm, tükrömet vele szeretném kiadni.

Fejes Szandra feat Nabis

C&S: A dal erős társadalomkritika. Számodra miért fontos a Tükröm, tükröm üzenete?

F. Sz.: Fontos erről beszélnünk. Sokszor fullasztó már a social media, az influencerek nyomulása, a kommenthuszárok beszólogatása. Az emberekből gyakran agresszivitást és mérhetetlen kegyetlenséget vált ki az, hogy bármikor, bárhova, akár inkognitóban, bármit kommentelhetnek, beszólhatnak a másiknak, valljuk be, következmények nélkül.
Az utcán, telefonba bámuló embereket látni, photoshopolt tökéletes képeket posztolunk.
Azért lett Tükröm, tükröm… a címe, mert nem akarom levenni a felelősséget magamról sem. Én is használom ezeket az oldalakat és néha túl sokat lógok rajtuk. És bár nem vagyok még olyan öreg, de hiányzik az, hogy tini korunkban lehívtuk egymást a lakótelepre bandázni, sétálni, sportolni. Félek, hogy ebből már semmi nem marad az én gyerekeimnek.

C&S: Te mennyire veszed észre magadon, hogy a közösségi média nyomást gyakorol rád, és az önértékelésedre?

F. Sz.: Ezt már elengedtem. Hosszú évek munkája volt, de az önértékelésem nem attól függ, hogy hány követőm van, vagy hogy hányan kattintanak a videóimra. Azt mondta egyszer nekem egy nagy magyar kiadó vezetője, hogy nagyon jó a zeném, jól énekelek, de nem Magyarország-kompatibilis. Mindig is megosztó voltam a karakterem, az alkatom, a gondolkodásom, a véleményem miatt. Ezt nem tolom őrjöngő videókkal a nézők arcába, inkább a zenén keresztül közvetítem. Nem mozgatom meg a tini korosztályt. Akiknek szüksége van rám, a művészetemre, azt hál’ Istennek eddig is elértem, és nekem ez a feladatom.

 

Ez is tetszeni fog...