Barangolás Pest egykori bohémnegyedében - Corn & Soda

Barangolás Pest egykori bohémnegyedében

Éjjel-nappal nyitva tartó kávéházak, szűk utcácskák, egykori paloták és híres művészek, írók egykori lakhelyei, ahol éltek, haltak, mulattak, szerettek, szenvedtek és persze alkották meg remekműveiket az utókor számára. Ez mind a mai VIII. kerület, azon belül a Palotanegyed valaha volt világa, aminek felfedezésére csábít minket a Beyond Budapest Sightseeing Híres íróink nyolcadik kerültei világa című tematikus sétája.

forrás: omnia.ie
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A VIII. kerület, Józsefváros az a része Budapestnek, amit talán a legtöbben ismernek, vagy ismerni vélnek. A város szíve, a központi mag, ahol – ha másként nem is – legalább átutazóként mindenki megfordul legalább egyszer élete során A budapestiek pedig akár nap mint nap keresztülutaznak rajta munkába sietve, vagy ügyes-bajos dolgaikat intézve. De valóban ismerjük-e, még ha naponta is koptatjuk az itteni járdák köveit? Megállunk-e rácsodálkozni egy-egy díszes homlokzat csodás faragványaira, vagy egy-egy emléktábla kopott szövegét kisilabizálni? A válasz valószínűleg az, hogy nem. De ha még meg is tesszük egyszer-egyszer, a legtöbbünk mégis nagyon keveset tud a város egyik legizgalmasabb múltú negyedéről. Ezen segítenek a tematikus, városismereti séták, amik lehetővé teszik, hogy egészen más szemmel nézzünk a már jól ismert házakra, utcákra.

A Beyond Budapest Sightseeing már évek óta szervezi különleges, tematikus városismereti, szocio-kulturális sétáit, és ezeknek egy jó része a VIII. kerület világához kapcsolódik. Ide kalauzolja el az érdeklődőket a Híres íróink nyolcadik kerületi világa elnevezésű tematikus sétájuk is, ami a kerület egy olyan korszakán vezet végig, amikor még művésznegyed volt, és utcáin a magyar irodalom számtalan emblematikus alakja sétált.

A séta egyik helyszínén

A sétát Ivancsics Ferdinánd vezeti, aki a kényelmes tempójú, bő két órás városi túra alatt bemutatja a Józsefváros egykori művészvilágát, izgalmas anekdotákat mesél az egykor itt élt írók magánéletéről, és még szövegrészletekkel, idézetekkel is színesíti a sétát.

A séta a Gutenberg térről, a Gutenberg háztól indul, ahol egykor Mándy Iván is élt, akinek írásai gyakran kötődnek a nyolcadik kerület világához. Az indulás előtt azonban Ivancsics Ferdinánd egy rövid, izgalmas bevezetőt tart magáról a városrészről, amiből megismerhetjük a Józsefváros keletkezésének és névadásának történet is.

forrás: Beyond Budapest Sightseeing

Ezután a sétánk a Baross Kávéház felé folytatódik, vagyis oda, ahol egykor a legendás kávéház állt. (Ma már egy Penny Market éktelenkedik a helyén.) De megismerjük a pesti kávézás, kávéházak történetét is, és megtudjuk, milyen jelentős helyet foglalt el a Józsefváros, és az itt élő művészek életében a Baross Kávéház.

Az egykori Baross Kávéház helyén ma más Penny Market van

Ezután a Mikszáth Kálmán tér felé folytatjuk utunkat, ahol még ma is áll az az épület, ahová az író ifjú feleségével költözött, miután a lány apjának akarata ellenére összeházasodtak, és ahol – sok viszontagság, tragédia, válás, újabb házasság után – újra együtt éltek.

A következő megállónk a Reviczky utca 5-ös szám, a Bánffy család egykori palotája előtt van. (Ma már egyébként az MNHH épülete.) Ebben a csodálatos palotában élt egykor Karinthy Frigyes feleségével, Böhm Arankával. Sétavezetőnk, Ivancsics Ferdinánd egy részletet is felolvas Karinthy egyik írásából, amiben magáról az épületről is megemlékezik, és emellett több érdekességet is megtudunk Karinthynak a nőkhöz fűződő viszonyáról.

Itt élt Karinthy Frigyes, hirdeti az emléktábla

Majd tovább folytatva utunkat, a Baross utca 4-es szám alá érkezünk, ahol egyébként nem jelzi tábla, de itt élt Kosztolányi Dezső egy évig medikus hallgató bátyjával. Erről az időszakról is nagyon sok érdekes anekdotát tudunk meg Ivancsics Ferdinándtól.

Itt élt Kosztolányi egy évig

Sétánk következő helyszíne a Nemzeti Múzeum mellett álló Olasz Intézet épülete, ami nem csak irodalmilag érdekes, hanem történelmileg is. Mint megtudjuk, Ybl Miklós az épületet az első képviselőháznak tervezte, és az épület 99! nap alatt készült el.

Ezután az Astoria felé folytatjuk az utunkat, ami talán az egyik legismertebb irodalmi helyszín Pesten. Megemlékezünk az egykori Astoria Kávéházról, ami a márciusi ifjak, így Petőfi törzshelye volt- Megtudjuk, hogy itt volt a Pesti Divatlap főhadiszállása, és itt született meg a János Vitéz is. Elhaladunk a Nemzeti Színház egykori épületének emléktáblája előtt is, majd folytatjuk az utunkat a Bródy Sándor utca 36-hoz, sétánk utolsó állomásához, ahol Jókai Mór 1885-1887 között feleségével, Laborfalvi Rózával élt. Vezetőnk, Ivancsics Ferdinánd több érdekes történetet is elmesél az íróról és feleségéről, majd azt is megtudjuk, hogy az ünnepelt színésznő itt, ebben a házban búcsúzott el az élettől 1886-ban.

A két órás kellemes séta a végére érve szinte csak egy pillanatnak tűnik, annyi új és érdekes ismerettel gazdagodva búcsúzunk el sétavezetőnktől, a többi résztvevőtől és a Palotanegyed csodás épületeitől. De az élmények mégis velünk maradnak, a Józsefváros felfedte titkát, már nem léphetünk úgy utcáira, hogy ne jusson eszünkbe, talán pont itt tartott hazafelé egykor Karinthy Kosztolányival egy átmulatott éjszaka után.

Aki szeretne többet tudni Budapestről, a Józsefvárosról, vagy egykori lakóiról, mindenképpen érdemes ellátogatnia az egyik tematikus sétára, és kicsit más szemmel nézni a városra és a jól ismert utcákra.

A sétákról bővebben: itt.

Ez is tetszeni fog...