Batthyány két asszonya - Nyáry Krisztián új könyvének bemutatója - Corn & Soda

Batthyány két asszonya – Nyáry Krisztián új könyvének bemutatója

December 1-én, pénteken volt Nyáry Krisztián legújabb, Fölébredett a föld címet viselő kötetének  a bemutatója a Magvető Caféban. A szerző legújabb könyvében 1848-49-ben született levelek segítségével meséli újra a forradalom és szabadságharc történetét.  A résztvevők örömére a kötet egyik részlete, a Batthyány két asszonya című történet is megelevenedett Kerekes ViktóriaKurta Niké színművésznők és Nyáry Krisztián felolvasószínházi előadásának köszönhetően.

forrás: Nyáry Krisztián könyvei Facebook oldal

A Magvető Café péntek este 18 órára teljesen megtelt várakozókkal, akik mindannyian Nyáry Krisztiánra, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek tartott Így szerettek ők kötetek, az Igazi hősök, a Merész magyarok és a Festői szerelmek  szerzőjére és legújabb kötetére voltak kíváncsiak.

forrás: Nyáry Krisztián könyvei Facebook oldal

A Fölébredett a föld 1848-49-ben született levelek segítségével meséli a forradalom és szabadságharc történetét. Az ismert szereplők személyes hangú magánlevelei mellett az utca embereinek üzenetei alulnézetből mutatják be a tankönyvekből ismert történelmi eseményeket és a mindennapok küzdelmeit. Hiszen a 170 évvel ezelőtti emberek mást és másképp tartottak fontosnak, örömeik és fájdalmaik, reményeik és félelmeik emberközelibbé teszik a két esztendő krónikáját. A kötetben szereplő 163 levél mindegyikéhez egy-egy rövid történet is társul a Nyáry Krisztiántól megszokott, közvetlen és szórakoztató stílusban.

forrás: Nyáry Krisztián Facebook oldala
fotó: Galgóczy Németh Kristóf

Az estet Kúnos László, a Corvina Kiadó igazgatója, Nyáry Krisztián könyveinek kiadója nyitotta meg. Aki elmondta, hogy úgy érzi, igazán csak most is értette meg, miről is szólt 1948-49 története.  Ezután Kerekes Viktória és Kurta Niké művésznők közreműködésével Nyáry Krisztián megismertette a közönséget gróf Batthyány Lajos tragikus szerelmi történetével, melynek egyik szereplője Zichy Antónia, Batthyány felesége, a másik pedig annak testvére, Zichy Karolina volt.

A megrázó előadás első része után Lévai Balázs vezetésével és Hermann Róbert történész részvételével beszélgetés következet a kötet megszületéséről, a levelek kiválasztásának szempontjairól és a magáról a történelmi korszakról. Nyáry Krisztián elmondta, hogy eredetileg egy három kötetből álló könyvsorozatot tervezett, melyben bemutatta volna a legfontosabb magyar leveleket. Aztán rájött, hogy bizonyos történelmi korszakok az átlagember számára nem elég ismertek, így rengeteg magyarázatot kellene hozzájuk fűzni, ezért elvetette az ötletet. Végül kedvenc korszaka, az 1948-49-es forradalom és szabadságharc időszaka mellett döntött. Ez az időintervallum, emblematikussága miatt, mindenki számára közismert, és az alapvető információkat, különösebb magyarázat nélkül, az átlagember is jól ismeri. A levelek kiválasztásának szempontjáról azt mondta, hogy igyekezett az ismert és népszerű hősök, mint a márciusi ifjak, írók, költők, politikai vezetők levelei mellett ismeretlen, kisemberek írásait is beválogatta, melyekből kiderül, hogy az akkor élők hogyan látták a történelemkönyvekben fennmaradt eseményeket. A levelek között megtalálhatunk hivatalosakat és magánéletieket is, úgy mint szerelmesleveleket, feleséghez és baráthoz írottakat. Mindemellett pedig itt vannak az aradi vértanúk búcsúlevelei is, melyeket kivégzésük előtt írtak szeretteikhez.

Az izgalmas és a történelmi eseményeket új megvilágításba helyező beszélgetés után következett a felolvasószínházi előadás második része. Batthyány Lajos, Zichy Antónia és Zichy Karolina története Kerekes Viktória, Kurta Niké és Nyáry Krisztián előadásában rendkívül megindítóra és felemelőre sikerült. Batthyány búcsúlevelének felolvasása, és Zichy Antónia a kivégzés utáni méltóságteljes és megalkuvást nem tűrő csendes ellenállása azt hiszem, kevés szemet hagyott szárazon.

A könyvbemutató és az előadás remekül sikerült, a dedikálásra rengetegen álltak sorba, így valószínűsíthető, hogy Nyáry Krisztián legújabb kötete is előkelő helyet szerez magának a könyvek népszerűségi listáján. És ami még fontosabb, a Fölébredett a föld sokak látásmódját meg fogja változtatni az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

Ez is tetszeni fog...