Bíró Szabolcs: Non nobis Domine - kritika - Corn & Soda

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine – kritika

Bíró Szabolcs Non nobis Domine című történelmi regénye legújabb, 2016-os kiadása kissé átdolgozva, finomítva és ami a legfontosabb, egy kötetbe szerkesztve jelent meg az Athenaeum Kiadónál. A két részből álló mű az Anjou-sorozat előzményének is tekinthető, de rendkívül izgalmas és élvezetes önálló regényként is.

Forrás: Athenaum Kiadó

 

A Non nobis Domine cím a templomos lovagok jelmondatának, “Non nobis Domine, non nobis, sed Nomini Tuo da Gloriam!” (Nem miérettünk Uram, nem miérettünk, hanem a Te nevednek dicsőségére!) rövidítése. Ugyanis a regény története szerint 1292-ben Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér a Szentföldről Magyarországra. Otthon azonban csak halál és gyász várja. A megkeseredett, kiábrándult férfi szárnyai alá veszi és tanítani kezdi elárvult unokaöccsét, Attilát, mivel benne látja a Templomos Lovagrend új reményét, a tökéletes és gáncstalan harcost.  A lovaggá cseperedő Attila szemén keresztül láthatjuk a XIII. és XIV. század fordulójának háborúit, az Árpád-ház kihalását követő kegyetlen éveket, egy új uralkodói dinasztia felemelkedését és a Templomos Lovagrend bukását.

A regény valós történelmi eseményeket és személyeket is megidéz, ezért igyekszik a lehető legnagyobb történelmi hűségre törekedni, amennyire egy alapvetően szórakoztató, fikciós műnél csak lehetséges. Mégis képes elénk idézni a több száz éve letűnt kort, és minden részletében hűen visszaadni azt. Még nyelvezetében, szóhasználatával is igyekszik korhűségre törekedni, megtartva a regény olvasmányosságát, közérhetőségét. Természetesen a történet nagy része kitalált, és a főhősök, Bátor Vilmos és Attila sem éltek a való életben, de mégis rendkívül élethűek és kiválóan illeszkednek a korba.

A regény története rendkívül cselekményes. Izgalmas csaták, árulások, intrikák, rablótámadások sorjáznak egymás után. Hőseink  szinte folyamatosan életveszélyben vannak, kaland követ kalandot egészen a kötet utolsó lapjáig.

A központi kérdés azonban mégis a lovagi erkölcs problematikája. Milyen az igazán keresztény lovag? Képes-e valaki minden parancsolatot betartani? Mi a fontosabb: a haza vagy a lovagrend? A regény rengeteg kérdést felvett és a szereplők sorsán keresztül többféle utat, választási lehetőséget bemutat. A történet főhősét,  Attilát a nagybátyja templomos lovagnak szánja, és a rend megújulásának lehetőségét látja benne. Attila azonban, bár kiváló harcossá válik önfejű és öntörvényű lény, aki képtelen saját akarat nélkül, csupán parancsokat végrehajtva élni, ráadásul megismeri az igaz szerelmet, mely nélkül képtelen létezni. Ráadásul a haza is szólítja a fiatal király, Károly Róbert képében. Döntenie kell: vagy a templomosok rendjét választja, amire egész életében készült, vagy a király szolgálatába áll, ezzel azonban elárulja nagybátyját, de feleségül veheti szerelmét. A választás pedig nem könnyű. Kit áruljon el?

A regény nehéz döntések között őrlődő hősei valódi, hús-vér alakok, aki éreznek, hibáznak, szenvednek. Közel kerülnek hozzánk, szurkolunk nekik, megszeretjük őket, vagy pedig fordítva, gyűlöljük őket. Mindenesetre érzelmeket váltanak ki belőlünk, s nem hagynak hidegen. Attila, a heves, öntörvényű, de hősies természetével rögtön belopja magát a szívünkbe, míg Vilmos komorságával, sokat szenvedett életével kivívja részvétünket. A kötet legérdekesebb alakjai közé tartozik az ifjú király, Károly Róbert is akiről bár sokat tudunk a történelemkönyvekből, itt mégis élő, lélegző alakká válik.

A magánéleti szál mellett a regény fontos történetszála a templomos lovagok sorsa is, akik ebben az időszakban élik utolsó napjaikat, míg Szép Fülöp, francia király végleg letörli őket a történelem színpadáról. Bíró Szabolcs eleven képekkel festi le sorsukat, és szinte már tapintható közelségből, velük együtt éljük át végnapjaikat.

Összességében a Non nobis Domine rendkívül izgalmas, lebilincselő olvasmány, mely az igényes történelmi regényekhez híven, igyekszik megfelelni a történelmi hűségnek, és átfogó, mégis élvezhető és közérthető képet fest a XIII.-XIV. század fordulójáról. Ráadásul fordulatosságával, romantikus szerelmi szálával azok számára is izgalmas  lehet, akik nem feltétlenül a műfaj rajongói. Kortalan olvasmány egy csodás korszakról.

A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

 

Ez is tetszeni fog...