Born in Auschwitz – Spektrum premier – Corn&Soda

Born in Auschwitz – Spektrum premier

Budapest, 2021.január 20. – Különleges saját gyártású produkcióval indítja az évet a Spektrum, mely a közkedvelt filmes páros, Cseke Eszter és S. Takács András több mint 5 évi munkájának gyümölcse. A Born in Auschwitz (Születési helye: Auschwitz) című filmet a holokauszt nemzetközi világnapján, január 27-én mutatja be a csatorna. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal, megszakítás nélkül láthatják a nézők.


Az On the Spot dokumentumfilm-sorozat több mint 10 évvel ezelőtt debütált először a Spektrumon, azóta számtalan izgalmas történetet mutattak be a világ legérdekesebb pontjairól.


Legújabb dokumentumfilmjük azt mutatja meg, hogyan öröklődnek a családi traumák generációról generációra, és vajon meg lehet-e szabadulni ezek árnyékától.


A film főszereplője, Angéla 1944 decemberében néhány nappal karácsony előtt született az auschwitzi haláltáborban, egy kilóval. Mivel a zsidó újszülöttekre vagy a gázkamra, vagy a hírhedt Dr. Joseph Mengele halálos kísérletei vártak, a kisbabát édesanyjának öt hétig kellett rejtegetnie a nácik elől a barakkban, míg fel nem szabadították a tábort 1945. január 27-én.


A csodával határos történetet, amely a film kiindulópontja, archív felvételekkel és különleges animációval keltette életre az On the Spot kreatív csapata. Az animációs stábbal arra tettek kísérletet, hogy a film elején a magzat szemszögéből mutassák meg, milyen hatásokat érzékelhetett Auschwitzból egy születendő baba az édesanyja hasában.


Korábban az On the Spot egy egész évada a születésről szólt, a Gázai-övezettől Etiópiáig. Ebben az Arany Nimfa-, Prima Primissima- és Pulitzer-emlékdíjas filmesek négy kontinensen át azt kutatták, vajon milyen hatással vannak az életünkre a születésünk körülményei, az utazás végére pedig megszületett saját gyermekük is. Néhány évvel később Az ellenség gyermekei című évadban már olyan felnőtt emberekkel forgattak, akik a 20. század legsötétebb korszakaiban jöttek a világra, rosszkor voltak rossz helyen, amikor megszülettek, a vietnami háborútól Szarajevó ostromán keresztül egy észak-koreai fogolytáborig. Az auschwitzi születéstörténettel most még tovább mennek, a film főszereplői ugyanis a lágerben született Angéla és a lánya, Kati, aki megpróbálja megállítani a háromgenerációs traumát, amely egész gyerekkorára rányomta bélyegét…


A Kanadában élő anyával és lányával öt éven át öt országban forgattak a filmesek. Több mint negyven év után visszatértek velük szülőhazájukba, Magyarországra, elutaztak Németországba, Izraelbe és Lengyelországba, ahol Ferenc pápa is fogadta őket, miután történelmi látogatást tett Auschwitzban.


A filmben a főszereplők kilépnek a komfortzónájukból – még akkor is, ha ez sokszor fájdalommal jár –, hogy szembenézzenek a múlt árnyaival és lenyomatukkal a jelenben, annak érdekében, hogy egy életre megszabaduljanak Auschwitz generációkon átívelő traumájától.


A nemzetközi koprodukcióban készült dokumentumfilmet Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Svájcban Európa legnépszerűbb kulturális csatornája, az ARTE nézői is láthatják. A trauma-feldolgozásról szóló film a nyugat-európai sajtó figyelmét is felkeltette. A legnagyobb francia kulturális hetilap és tv-újság, a több mint félmillió példányban megjelenő Telerama lebilincselőnek nevezte az On the Spot első egészestés dokumentumfilmjét, míg a német közszolgálati rádió, a WDR szerint „a Born in Auschwitz egy olyan film, ami a bőröd alá mászik”. Európa legnagyobb hetilapja, a DER SPIEGEL is recenziót közölt a filmről, a német lap kritikusa szerint „Cseke Eszter és S. Takács András nagy érzékenységgel, ugyanakkor megalkuvás nélkül közelítik meg anya és lánya bonyolult, traumától és sebektől terhelt kapcsolatát.” Az osztrák napilap, a Kurier kritikusa pedig azt írta: „A Born in Auschwitz érzékenyen, lelkiismeretesen és empatikusan mutatja be a transzgenerációs traumát, művészeti felületet biztosítva annak feldolgozásához.

Premier: Spektrum – január 27. szerda 22:00 óra

Ez is tetszeni fog...