Clive Owen és Tim Roth - A nevek dala hazai forgatásáról - Corn & Soda

Clive Owen és Tim Roth – A nevek dala hazai forgatásáról

Újabb olyan szuperprodukcióról írunk, melynek nagy részét hazánkban forgatták és melyben két olyan karakteres filmsztár dolgozott az etyeki Korda Filmparkban és Budapesten, mint Clive Owen és Tim Roth.

Clive Owen és Tim Roth

Clive Owen és Tim Roth főszereplésével A nevek dala (The Song of Names, 2019) című filmet 2018-ban Budapesten és Etyeken forgatták

A nevek dala című film forgatókönyvét Jeffrey Caine írta, rendezője François Girard (A vörös hegedű, A kórus). A film lenyűgöző zenei világán két éven át munkálkodott az a háromszoros Oscar-, háromszoros Golden Globe-, és Grammy-díjas zeneszerző Howard Shore, aki A Gyűrűk Ura trilógiájának a zenéjét is megkomponálta.

Clive Owen és Tim Roth A nevek dala című filmben

Az amerikai film erősen magyar is, hisz producere Robert Lantos, társproducere Petrányi Viktória, executive producer pedig Krskó Tibor volt, akiken kívül még számos magyar szakember dolgozott az alkotáson, valamint számos jelenet hazánkban került felvételre.

Clive Owen – a Golden Globe- és BAFTA-nyertes angol színész – visszajáró vendégünk, hiszen A nevek dala forgatását nem sokkal megelőzően már eltöltött néhány hetet Budapesten és Etyeken, nevezetesen akkor, amikor Will Smith-szel és Ang Lee-vel közösen forgatta a Gemini Man-t. (A Gemini Man forgatásáról és Will Smith budapesti tartózkodásairól sorozatunk következő cikkében írunk.) Tim Roth angol színészt sem kell bemutatnunk a filmrajongóknak, aki BAFTA-díjas, és volt már Oscar-díj és Golden Globe-díj jelölt. Túl sok fotó sajnos nem készült hazánkban a két színész világsztárról, de természetesen azokat megosztjuk olvasóinkkal.

Robert Lantos, Clive Owen és Andy Vajna ( † ) Budapesten

A történet két barátról szól, akik a második világháborút együtt vészelik át, majd elveszítik egymást, és csak később találkoznak újra. A film alapjául szolgáló regényt a klasszikus zene világát kívül-belül ismerő, világhírű zenei közíró, Norman Lebrecht írta. Könyvében egy zenei rejtély megoldásával derül fény az egyik barát eltűnésére.

Tim Roth Budapesten

A filmet Londonban, New Yorkban, Montreálban, és az egykori treblinkai megsemmisítő tábor területén forgatták, de a film nagy részét Budapesten vették fel. Az alkotók 2018-as Budapestből csináltak 1944-es,’51-es és ’86-os Londont. A Duna tökéletesen „eljátszotta” a Temze folyó szerepét, és Budapest a 1951-es London zsidónegyedének is élethűen adott helyszínt. Budapestiként meglepő fordulat volt azt látni, hogy a filmben megjelenő Déli pályaudvar peronja fölé az volt írva, hogy „Newcastle”. A Zeneakadémia gyönyörű nagytermében is készültek fontos felvételek, amelyen kívül minden további stúdiófelvétel az etyeki Korda Filmparkban készült. A Korda Stúdióban épült fel a filmbéli Simmonds család háza, otthona, és az a zsinagóga, amelyben eléneklik a Song of Names dalt, valamint egy rövidebb, rádióstúdióban játszódó jelenetnek is Etyek volt a helyszíne. A film előzetesében – mint szereplő – látható Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója. (A Korda Filmpark filmkészítésről szóló kiállítása, élménytúrája június 3-tól újra látogatható.)

Clive Owen a budapesti Doblo Bárban

Robert Lantos volt amúgy a producere az egyik legelső, nagy nemzetközi koprodukcióban készült magyar filmeknek, A napfény ízének és a Csodálatos Júliának is, melyeket Szabó István rendezett.

Robert Lantos és François Girard a budapesti Zeneakadémia Nagytermében

Robert Lantos, a film producere az Origo-nak nyilatkozta:

„Már kétszer is forgattam Magyarországon, és világszínvonalú a stáb, nagyon könnyű volt velük dolgozni. Magyarország az egyik legjobb forgatási helyszín a világon.” … ”Budapest egy nagyon könnyen formálható város: most éppen Londonná alakult, de a világ legtöbb helyévé át lehet alakítani. A világ egyik legjobb stábja található itt, ezért vagyunk mi is itt. És még vissza is fogunk térni, ami magáért beszél.”

A nevek dala című film előzetese:

Ez is tetszeni fog...