Csányi Alapítvány fotókiállítás a Tranzit Art Caféban - Corn & Soda

Csányi Alapítvány fotókiállítás a Tranzit Art Caféban

Tranzit Art Café

Mi lehetne tökéletesebb kombináció egy kellemes kora őszi estéhez, mint a jó zene, néhány szép kép, mellé pedig a kávé és harapnivaló?

Volt szerencsém részt venni a Csányi Alapítvány által megrendezett fotókiállításon, melynek Egri Orsolya jóvoltából a Tranzit Art Café ad otthont szeptember 16-áig. Az alapítvány hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekeknek, jelenleg pontosan 364-nek nyújt segítő kezet hobbijuk magasabb szintre emelésében. A Tranzit Art Caféban pontosan e cél eredményét láthatják a vendégek: a szegedi Közösségi Ház fotósainak utóbbi két évben készült legjobb alkotásait. A képek legtöbbje a természetet ábrázolja, valóban vissza nem térő pillanatokat, amelyeket bizonyára kevesen vennének észre: egy fűszálról lecsöppenő harmat napkeltekor, ahogy egy türkizkék szitakötő megpihen egy rozsdás kerítésen, vagy, ahogy az első pipacs kinyílik a réten. Az alkotások nincsenek túlgondolva, csak ritka esetben van látványos szakmai beavatkozás.  A kávézó modern és fiatalos környezetéhez különös módon tökéletesen illik ez a téma, szinte kivarázsolják az embert a 11. kerületből. A kiállításnak mindazonáltal van egy hibája – ám szerencsére pusztán ez az egy: hacsak nem a terem közepén lévő valamelyik asztalhoz ülünk, nem tudjuk valamennyi képet megnézni, sőt, ha közvetlenül a falnál ülünk, néhányat látni sem lehet. Mivel azonban a helység adottságait tekintve máshogy nem lehetett volna elrendezni a fényképeket, ez részletkérdéssé válik.

A nyitó estén a szerencsés látogatók a Csányi Band koncertjét is meghallgathatták – a retró amerikai rock, Beatles és Rolling Stones feldolgozásokból álló előadást a közönség kérésére egy magyar dal zárta.

A Csányi Alapítvány kiállítása tehát nem egy szokványos, komor rendezvény, ahogyan a helyszín sem mindennapi. A Tranzit Art Café már nyitása óta színes, élénk és modern kis hajléka a művészetnek, melynek támogatásáért nincs más dolgunk, mint rendelni egy csésze forró kávét.

 

Ez is tetszeni fog...