Dedikált képek államfőktől - Corn & Soda

Dedikált képek államfőktől

A debreceni nyomozóügyészség nyugalmazott vezetője a világ majd’ minden uralkodójától, állam -és egyházfőjétől  szerzett saját kézjeggyel ellátott portrékat, sokszor furfangos úton. Mára csaknem kétezer darabos gyűjteménnyel büszkélkedhet Nelson Mandelatól egészen Diana hercegnőig, melyet április 9.-től 19.-ig ingyenesen tekinthettek meg az érdeklődők a debreceni Kölcsey Központban.

 

kep.php

 

Egykori hobbija, mely hamar szenvedélyévé vált, egész korán a ’60-as évek elején vette kezdetét. Az akkori csengeri iskola hetedik(!) osztályos tanulóját  a Világesemények dióhéjban periodika darabjai ihlették meg. Először csak a fotókat ragasztgatta füzetébe, de egy idő után többre vágyott.  Az ifjú Márián Zoltánt –ahogy mondta- már akkor is érdekelte a külpolitika, így gyűjteménye  Makariosz érsek, ciprusi elnök kézjeggyel ellátott fotójával indult, melyre mindössze nyolcadik osztályos tanulóként tett szert. Ezután – kézenfekvő módon –  az akkori KGST országok vezetőinél próbálkozott dedikált képek megszerzésével – sikerrel. Olyan személyektől kapott aláírásokat, mint Kádár János, Josip Tito vagy Antonín Novotny. Ezen fellelkesedve még nagyobb elánnal látott munkához. Ifjú joghallgatóként azonban rá kellett döbbennie, hogy a külföldi országok vezetőinek szignóját kicsikarni majdhogynem lehetetlen vállalkozás, azonban egy pillanatig sem adta föl.  Különböző kapcsolatokat felkutatva, olykor kalandos utakon –az erkölcsi szabályokat ugyanakkor folyamatosan szem előtt tartva- szinte mindig siker koronázta próbálkozásait. Arra a kérdésre válaszolva, hogy miként is lát neki egy-egy darab megszerzéséhez úgy felelt, hogy először magának a „kiszemeltnek” címez levelet, de sok esetben különböző kapcsolatokon keresztül jár sikerrel. Ezek lehetnek nagykövetségek, külügyminisztérium, de több olyan személy is segítségére volt, akit már felkutatott.   II. Simeon bolgár cár például olyannyira díjazta a gyűjtő fáradozásait, hogy közbenjárt II. Hasszán marokkói királynál, hogy ne legyen rest a gyűjtő által olyannyira vágyott dedikált fotó elküldéséről.

3901-d00001E36869871cc7df2

Kedvenc darabját ugyan nem tudja kiemelni, de leginkább azokra büszke, amiket hosszú kitartó munkával sikerült kézhez kapni. Ilyen Hirohito japán császár, a dalai láma, Fidel Castro vagy II. Erzsébet brit királynő. Hiába szerezte meg a ma létező összes független állam majd’ összes jelenlegi vagy hajdani vezetőjének szignózott fényképét, közel 2000 darabból álló gyűjteményét nem érzi teljesnek. Mint mondta a politika, a szereplők folyton változnak, s szerencséjére két lánya is osztozik szenvedélyében így öröksége minden bizonnyal  folytatódni fog.

58114

Ez is tetszeni fog...