Egy hét Blues Óbudán - V. Óbudai Blues Fesztivál - Corn & Soda

Egy hét Blues Óbudán – V. Óbudai Blues Fesztivál

Óbudai Blues Fesztivál

Forrás: Allevents

Óbuda egy hétre kicsit átváltozik. Beköszönt New Orleans hangulata és az Amerika déli államaiból származó zenei műfaj, a blues. Ha a műfaj rajongója vagy, akkor azért, ha közöd nincs hozzá, és még életedben egy ilyen dallamot sem hallgattál meg, akkor meg azért lesz érdemes ellátogatnod a több helyszín egyikére. A fellépők közül biztosan lesz olyan, ami elnyeri majd a tetszésed.

Évről évre világhírű zenészek és itthoni mesterek gyűlnek össze az óbudai Zichy-kastély kertjében, hogy élő blues zenével varázsolják el a közönséget. Ez a találkozás mára a műfaj talán legfontosabb fővárosi ünnepévé nőtte ki magát: a résztvevőknek is köszönhető, hogy a kelet-európai blues ma nemcsak egy tradicionális műfaj, hanem eleven, kortárs művészi erő is!

Az ötödik jubileumi évben július 8. és 14. között, a hét napon át tartó eseménysorozat keretében több helyszínen is találkozhatnak a blues zene kiválóságaival, jobban megismerhetik ezt a színes műfajt és annak titkait. A Kobuci kert, az Óbudai Turisztikai Egyesület, az Esernyős Közösségi Tér erőit egyesítve közös szenvedélyük titkaiba szeretnék a közönséget is beavatni. Az elsődleges cél egy olyan hallgatóság megszólítása és (a szó legnemesebb értelmében) kinevelése is, aki majd a delta-, a chicagói-, vagy éppen southern soul-bluesból közvetlenül táplálkozó zenéket átélve tekinthet vissza saját blues kultúrájára.

Július 08. – Kobuci kert

Little G. Weevil 40 – Megnyitó születésnapi koncert

Nem lehetne méltóbb eseménnyel megnyitni a jubileumi koncertsorozatot, mint LITTLE G. WEEVIL 40. születésnapja! Szűcs Gábor, ha nem is negyven, de immár ötödik éve visszatérő vendége és szimbolikus alakja a fesztiválnak. Egy személyben képviseli a magyar és a nemzetközi blues kultúrát, élettörténete pontosan azt a zeneileg, emberileg is hosszú utat járja be, amit jelképesen a fesztivál is igyekszik évről évre reprezentálni: a budapesti undergroundból indulva, kemény munkával hódította meg az amerikai blues műfaj egyik legrangosabb elismerését, a memphisi International Blues Challenge első díját, majd a Blues Music Awards “Az év akusztikus előadója” jelölésével tért vissza ismét Magyarországra. Az ünneplésre persze sztárvendégek is érkeznek: Daniel Haper (USA), Danny Del Toro (E) és a budapesti Allstars zenekar!

A hangulatot a Huckleberry Guys fogja megalapozni.

gweevil.com

Július 09-10-11. – Esernyősben, Bárszékszínpad az óbudai Fő téren

Workshopok és filmvetítések

Az óbudai Esernyős Közösségi Tér vendégszeretetének köszönhetően az idén új helyszíneken is zajlik a fesztivál!

Koraesténként workshopok keretében alapvető és különleges blues hangszereket mutatnak be a hangszerek legjobb ismerői. A New Orleans-i zongora titkait vasárnap este Nemes Zoli osztja meg a közönséggel. Hétfőn a mindenféle műfajú gitárok határait Little G. Weevil feszegeti, kedden pedig a harmonikák kerülnek sorra Pribojszki Mátyás interpretálásban.

A műfaj kevésbé ismert tartományait az amerikai és a hazai blues történetét feltáró filmvetítések révén megpróbálják közelebb hozni a közönséghez. Ezúttal nem a közismert kultikus filmek, hanem egy nagyon különleges gyűjtemény még sohasem látott válogatásai kerülnek műsorra.

A Fő téren felállított Bárszékszínpadon július 9-én a Rambling Blues Trio, 10-én Fekete Jenő, 11-én pedig Long Tall Sonny ül ki a térre bluest játszani.

esernyos.hu

Július 12. – Kobuci kert

17:30 – Zongorista találkozó

Blues zongoristák, ha találkoznak… Bacsa Gyula, Nagy Szabolcs és Nemes Zoli a hangszer és a műfaj találkozásának talán legfontosabb hazai szereplői. Rangjukat kiváló zenekarok alapembereként és önjogukon is megszerezték, arra azonban nagyon ritkán adódik alkalom, hogy egy színpadon egyszerre hárman, és három zongorához üljenek le játszani. A szerdai nap ezzel a triumvirátussal és párbajaikkal veszi kezdetét!

19:00 – Igor Prado Band feat. Annika Chambers

Az este első főszáma minden bizonnyal a brazil Igor Prado Band (BRA) lesz. Dél-Amerikából ők az első zenekar, akinek sikerült a brit Blues Matters az Év Albuma díját elnyernie, illetve Brazil Kicks című lemezükkel az amerikai blues top 10-es listájára is felkerültek. Aligha véletlenül, hiszen Igor stílusa a West Coast Swing és a tradicionális blues elegyéből táplálkozva egy nagyon különleges ötvözetet hozott létre. A banda ezúttal egy vendéget is meghívott, a nagyszerű Annika Chambers (USA) amerikai blues-gospel és soul énekesnővel állnak színpadra. Annika debütáló albumával 2015-ben a Blues Music Award „Best New Artist” megtisztelő jelölését kapta, és most a budapesti közönséget fogja levenni a lábáról.

igorpradoband.com

annikachambers.com

20:30 – Watermelon Slim and the Workers

Az oklahomai Bill Homans vagyis Watermelon Slim (USA) az Independent Music Awards, a Toronto Blues Society, a Blues Music Award nagydíjaival és még számtalan más elismeréssel kitüntetett, élő blues-legenda. Az elmúlt évtizedekben készült tizenegy albuma mindent tud a bluesról, ami tudható, és ami nem tanítható. Legutolsó lemeze a rock, jazz, az a cappella, a gospel és country tartományaival is érintkezik, de a legmélyebbről mégis a mississippi-delta-bluesból szólal meg, amit Slim egy különleges, ölbe fektethető Dobro-gitáron játszik. Nagy megtiszteltetés, hogy ezt a hangszert a fesztivál színpadán is életre kelti.

watermelonslim.com

Július 13. – Kobuci kert

17:30  – Pribojszki Mátyás Band

Pribojszki Mátyás nevét a blueskedvelő itthoni közönségnek nem kell bemutatni. 1997-ben a németországi Szájharmonika Világbajnokságon megkapta a legmagasabb szintű minősítést, és azóta is újra és újra bebizonyítja, hogy ez az intim szólóhangszer egy nagyszerű zenekarral kiegészülve micsoda hangulatot képes teremteni.

pribojszki.hu

19:00 – Homesick Mac (SRB/SWE)

Homesick Macről (SWE) nem nehéz elhinni, hogy bár a hajdani Jugoszláviában született, ma Svédországban él, és soha nem tette be a lábát az Egyesült Államokba, gitárjátéka alapján akár dél-kaliforniai származású is lehetne. Ahogy Ian Zack, a VerticalJazz újságírója fogalmazott: „Mac nem egyszerűen megeleveníti a Doc Watson-i „Deep River Blues” hagyományát, hanem továbbgondolni, átformálni is képes azt.”

homesickmac.com

20:30 – T-99 (NL)

A három bohém fiatalemberből és egy öreg kutyából verbuválódott T-99 (NL) nevű formáció különleges és már-már elfelejtett erejű stílusban muzsikál. Az Amsterdamból érkező banda zenéje a rock ‘n’ roll, a country, a surf, a punk stílusait ötvözve fordul vissza a blues alapjaihoz, megtűzdelve némi kelet-európai és dél-afrikai hangzással is. Ez a nagyon eklektikus zenei világ az elmúlt tíz évben Európa összes fontos fesztiválján megszólalt, fél tucat sikeres albumot tudhat maga mögött, és olyan mesterekkel játszhatott együtt, mint Chuck Berry vagy a Los Lobos and Little Feat.

t-99.com

Július 14.  – Kobuci kert

17:30 – Eddie Martin (UK)

Eddie Martin (UK) one-man show-ja kivételes hangszeres tudásával és a European Blues Awards Az év szólóalbuma jelölésével lép a magyar közönség elé. 25 éves karrierje alatt a szakújságírók jelképesen a brit blues nagykövetévé választották, de a tenger túli blues számos rangos díjával is elismert művész. Ahogy a Blues in Britain méltatása fogalmazott: harmonika- és gitárjátéka a szigetország nemzeti blues-kincsei közé tartozik.

eddiemartin.com

19:00 – Ripoff Raskolnikov Band (A-H)

Ripoff Raskolnikov (AUS-HUN) minden bizonnyal azon kortárs alkotók egyike, akik miatt a kelet-európai blues nemcsak egy hagyományos zenei műfaj, hanem a művészi önkifejezés mindenkit megsebezni vagy éppen felemelni képes formája. Ripoff dalszövegei sokszor a költészet közeléből szólalnak meg, muzsikája a nagy példaképek, John Lee Hooker, Tom Waits vagy Blind Willie McTell spirituális erejéből táplálkozik. Sokak számára felejthetetlen, ahogy megtört magyarsággal (a Muzsikásnak is tisztelegve) az Azt gondoltam, eső esik, pedig a szemem könnyezik című nótát elénekli. A tiszteletbeli magyar bluesman ismételhetetlen művészetét és jelenlétét azonban kommentálni nem, csak megélni érdemes.

ripoffraskolnikov.com

20:30 – Memo Gonzalez & The Özdemirs (USA-INT)

Az amerikai Memo Gonzalez a texasi roadhouse blues és a szájharmonika nehézsúlyú bajnoka. Az egyik legizgalmasabb élő amerikai blues előadó saját műfaját a swing és rock ‘n’ roll hatásainak engedi kitenni. A Let’s All Get Drunk And Get Tattooed című debütáló albuma óta eltelt húsz évben a texasi fenegyerek nagyon sok hírességgel muzsikált együtt, az Erkan Özdemirszel való szikrázó együttműködése a nemzetközi fesztiválok kedvencének számít.

A Blueprint nevű angol blues-magazin egyszer úgy fogalmazott, hogy a zenéjük olyan „mint egy függőhíd a hurrikánban” az V. ÓBUDAI BLUES FESZTIVÁLT egy ilyen erejű művészi jelenés zárja.

 

A hat külföldi országból és itthonról meghívott, több mint félszáz kiváló művész hét napon át tartó párbeszéde egy igazán különleges eseménye lesz a hazai magyar blues zenei életnek.

Program:

Július 08.

19:00 – Little G. 40 (születésnapi koncert vendégekkel)

Július 09.

14:00 – New Orleans-i zongora workshop Nemes Zolival

17:30 – Bárszékszínpad: Rambling Blues Trio

20:00 – Filmvetítés

Július 10.

14:00 – Gitár workshop Little G Weevillel

17:30 – Bárszékszínpad: Fekete Jenő

20:00 – Filmvetítés

Július 11.

14:00 – Harmonika workshop Pribojszki Mátyással

17:30 – Bárszékszínpad: Long Tall Sonny

20:00 – Filmvetítés

Július 12.

17:30 – Zongorista Találkozó (Bacsa, Nagy, Nemes)

19:00 – Igor Prado Band feat. Annika Chambers (BRA – USA)

20:30 – Watermelon Slim (USA)

Július 13.

17:30 – Pribojszki Mátyás Band

19:00 – Homesick Mac (SWE)

20:30 – T99- (NL)

Július 14.

17:30 – Eddie Martin (UK)

19:00 – Ripoff Raskolnikov Band

20:30 – Memo Gonzalez & The Özdemirs (USA-INT)

Jegyek elővételben: 3.000 Ft

A koncert napján: 3.500 Ft

Hetijegy: 10.000 Ft

 

Az elővételes jegyek és hetijegyek csak az online rendszeren keresztül kaphatóak, normál jegyek a koncertek napján, a helyszínen.

Ez is tetszeni fog...