Egy igazán hitchcockos regény - Nő az ablakban - Corn & Soda

Egy igazán hitchcockos regény – Nő az ablakban

A. J. Finn első regénye, a Nő az ablakban év eleji megjelenése után néhány héttel a New York Times bestsellerlistájának élbolyába került. Azóta negyven országban értékesítették a könyv jogait, a 20th Century Fox pedig már dolgozik a megfilmesítésen. Április óta pedig az Alexandra Kiadó jóvoltából már magyar is olvasható.

Forrás: Alexandra Kiadó

A rengeteg méltatás és Hitchcock munkásságához való mérése miatt kíváncsian vártam, hogy olvashassam A. J. Finn művét. Kicsit tartottam tőle, hogy nem lesz más, mint a Hátsó ablak egy gyengébb parafrázisa, de nagyon pozitívan csalódtam a műben. Bár regény valóban felhasználja a Hátsó ablak ötletét és rengeteg utalást kapunk Hitchcock egyéb műveire is, a szöveg okos, intellektuális párbeszédet folytat a thriller filmtörténeti klasszikusaival.

A regény története szerint Anna ​Fox egyedül él New York-i otthonában, egy üresen kongó, hatalmas házban, ami egykor boldog családi élete színtere volt. Férje és lánya nincsenek már vele, agorafóbiával küzd, napjait azzal tölti, hogy idegenekkel csetel a laptopján, régi filmeket néz, túl sokat iszik, és a szomszédjait figyeli.

Amikor Russellék beköltöznek a szemközti házba, még inkább felerősödik benne a vágy, hogy újra együtt legyen szeretteivel. Aztán Anna meglát valamit az ablakból, amitől ingatag világa omladozni kezd. Az ő szava áll szemben a jól szituált családéval, ráadásul lassan önmaga is kételkedni kezd abban, vajon tényleg látott-e valamit, vagy csupán túlfeszített képzelete játszik vele.

A történet feszített tempójú, lendületes és több meglepő, csavaros fordulatot tartogat. A remek információadagolásnak köszönhetően fokozatosan bontakoznak ki az előzmények, és az apró, elejtett részletek a regény végére egészen új megvilágításba kerülnek.

A. J. Finn igazi atmoszférateremtő, leírásai érzékletesek, gyönyörű, egyedi nyelvezettel ír, ami Babits Péter remek fordításának köszönhetően magyarul is nagyon élvezetes. Mint említettem a szöveg párbeszédet folytat filmklasszikusokkal, ráadásul a történet narrációja is sokszor filmszerű, az események gyakran képszerűen villannak fel. Ez még inkább felesősíti a klasszikus thrillerekkel való játékot.

A regény fontos kérdéseket vet fel magánszféra határairól, a másik ember megismerhetőségéről, a bizalomról, és az önmagunkkal, bűneinkkel való szembenézésről. A történet sokszor megrázó, máskor borzongató, meghökkentő vagy éppen lélekemelő. Rengeteg érzelmet vált ki olvasása alatt, de soha nem válik unalmassá vagy lapossá, végig képes fenntartani a figyelmet, és még a végén is olyan csavarral zárul, amire egyáltalán nem számítottam.

Összességében a Nő az ablakban amellett, hogy remekül illeszkedik a mostanában divatos domestic noir témához, mégis képes egyedi és friss maradni. Témája fontos kérdéseket vett fel, miközben egy izgalmas, játékos utazáson is részt veszünk a thriller klasszikusainak világában. Hitchcock- és thrillerrajongóknak kötelező!

Ez is tetszeni fog...