Egy kis Hazai skizo - Corn & Soda

Egy kis Hazai skizo

Forrás: litera.hu

Hazai Attila Budapesti skizo című könyve eredetileg 1997-ben jelenet meg, de 2015 óta elkezdték újra kiadni a fiatalon elhunyt író műveit. A Budapesti skizo idén került sorra és bizony még ma is van értelme.

Az áthallás a Bret Easton Ellis által írt Amerikai psycho-hoz nem véletlen. Az egész regényen végigvonul egyfajta hangulat, amiről az a brutális történet jut eszünkbe, amiben egy többszörös személyiségű pszichopata sorra gyilkolássza az embereket.

Ilyesmi a Budapesti skizoban nem történik. Nem koncolnak fel benne embereket és nem is szolgai másolása az amerikai történetnek. A hasonlóság inkább csak a hangulatban merül ki.

Tény, hogy ebben a regényben is egy beteg embert lehet megismerni, de Feri, ugyanis így hívják a főszereplőt inkább csak magának árt. A srác szemén keresztül láthatjuk a világát, ám mivel ő lépten-nyomon be van tépve, a valóság és a képzelet folyton keveredik.

„ Nagyon jól esett a reggeli fű, még mindig itt bizsereg bennem. A legjobb ha leülök itt valahol és megvárom, amíg eszembe jut az úticél. Elszívok egy cigit, csak eszembe fog jutni basszameg. Ha nem, végülis akkor sincs gáz, felhívhatom az Emesét, hogy miért jöttem le, ő biztos tudni fogja, csak az egy kicsit cikis lenne. Inkább leülök valahová és összeszedem magam – gondolta és megállt az Astoria aszfaltján egy érdekes tekintetű, idős újságárus mellett.”

Hazai Attila – Budapesti skizo

A ’90-es évek ifjúságába kalauzol el a történet, úgy hogy közben egy iszonyatosan mérgező párkapcsolat részleteibe is betekinthetünk.

Az egész regényről összességében az írható, hogy ellentmondásokkal dolgozik. Ellentmondás, hogy egy több, mint 20 éve kiadott regény, aminek a modern társadalom a témája, még ma is működik. Ellentmondás az is, hogy egy masszív drogos sületlenségei végül értelmes filozofikus gondolatokká állnak össze. Végül, de nem utolsó sorban ellentmondás még az, hogy igazából semmiről, mégis valahogy magáról az életről, így mindenről szól a történet.

A drogos kalandozást élvezetes olvasni, mégis van egy nagy hibája a regénynek. Elég nehezen indul be, illetve nem túl könnyű ráhangolódni. Akit viszont egyszer elkap a hangulat, az tuti nehezen fogja lerakni a könyvet.

Ez is tetszeni fog...