Egy különleges nap a Hatszín Teátrumban - Corn & Soda

Egy különleges nap a Hatszín Teátrumban

Az 1977-ben bemutatott olasz film adaptációját Réti Barnabás alkalmazta színpadra. Iványi Árpád rendezését Dobó Kata, Réti Barnabás és Nagy Mari adta elő a Hatszín Teátrumban.

Dobó Kata és Réti Barnabás
Fotó: Szigeti László

Az alkotók – a történet feszültségét, sűrűségét kihasználva – olyan egyedi előadást hoztak létre, melynek hátterében ott lebeg a korszak fasiszta és háborús szelleme, miközben egy szerelmi dráma jelenik meg a színpadon. Az alapot adó, klasszikus, számos díjat és jelölést elnyert olasz film főszereplői olyan ikonok voltak, mint Sophia Loren és Marcello Mastroianni. A hasonlítgatás egy adaptációnál értelmetlen, hiszen Réti Barnabás egy önálló színpadi művet hozott létre a film forgatókönyve alapján.

Dobó Kata és Réti Barnabás
Fotó: Szigeti László

A történet hátterét az adja, hogy 1938-ban Hitler látogatást tett Mussolininél, melyen részt vesz III. Victor Emanuele király a többszázezres tömeg előtt. A film és az színpadi adaptáció bátran mutatja be a fasiszta diktatúra manipulációs hatását és az előítélet mételyét.

A színpadkép, a díszletek, a vetített háttér, a hangbejátszások már önmagukban nagyon hatásosak. Iványi Árpád rendezőt dicséri a látvány is, mellyel közel viszi a nézőket a kor hangulatához. Az előadás bő egy óra, amelyben sűrítetten, de emészthető és ízléses formában tárul elénk két magányos ember összekapaszkodása, és a vészterhes politikai idők lelket, szellemet nyomorító hatása. Réti Barnabás adaptációja alapján a párbeszédek, a jelenetek jó ritmusban sorjáznak, és Iványi Árpád egyedi rendezői megoldásai garantálják a film méltó színpadi megjelenítését.

Dobó Kata és Réti Barnabás
Fotó: Szigeti László

Dobó Kata Antonietta szerepében éretten, minden felesleges manír nélkül, őszintén jeleníti meg azt a nőt, akit nagycsalád vesz körbe, miközben alapvetően magányos, és nélkülözi a rá irányuló figyelmet. Rádöbben, hogy ő több, mint egy család és egy férfi háztartási robotgépe. A darab végi sírásában nincs melodráma, elhisszük a fájdalmát, kilátástalanságát, amikor rájön, hogy létezik olyan, hogy szerelem.

Dobó Kata
Fotó: Szigeti László

Réti Barnabás Gabriele szerepében az előítélettel és kirekesztettséggel küzdő karaktert hitelesen formálja meg. Jól mutatja be a figura lelki hullámzásait, vívódásait és az „énközlő” heves kitörése az előadás egyik legerősebb jelenete.

Réti Barnabás
Fotó: Szigeti László

Nagy Mari úgy van háttérben, hogy nagyon is elől van. Kicsiny, törékeny alkata ellenére mindig nagy a színpadi jelenléte, ahogy ebben az előadásban is.

Nagy Mari
Fotó: Ritter Doron

A Budapest Playhouse és a Hybridkult Produkció együttműködéséből jött létre az Egy különleges nap előadás, melyet a Hatszín Teátrumban tekintettem meg. Kíváncsian várom az újabb produkciójukat.

Értékelés: 9/10

Réti Barnabás és Dobó Kata
Fotó: Szigeti László

Egy különleges nap

Ettore Scola, Ruggero Maccari, Maurizio Costanzo forgatókönyve, és Gigliola Fantoni színpadi műve alapján színpadra alkalmazta: Réti Barnabás
Fordította: Davide Marini
Koreográfus: Lisztóczky Hajnalka, Díszlet/Jelmez: Iványi Árpád,
Producer: Ridzi Gábor, Földvári Péter

Rendezte: Iványi Árpád

Szereposztás:

Antonietta – Dobó Kata
Gabriele – Réti Barnabás Házmester –Nagy Mari
Hangbejátszások:
Szinoval Gyula (Férj), Petri Viktor (Marco, Gabriele barátja)
Erdélyi Balázs (Umberto), Kerekes Ábel (Arnaldo ), Császár Róber (Fabio)
Égner Milán (Littorio), Faluházi Enikő (Romana), Terdik Sára (Maria Luisa)

Ez is tetszeni fog...