Egy szerelem története: a nő / a férfi (The Disappearance of Eleanor Rigby: Her / Him, 2013) - Corn & Soda

Egy szerelem története: a nő / a férfi (The Disappearance of Eleanor Rigby: Her / Him, 2013)

o-ELEANOR-RIGBY-900

Az elsőfilmes Ned Benson zseniális ötlettel rukkolt elő, s debütálásként nem egy, hanem rögtön három bemutatkozó alkotást készített. A trilógia két első darabja (Egy szerelem története: a nő; Egy szerelem története: a férfi) olyannyira magával ragadó, hogy napokig képtelenek vagyunk szabadulni a keserédes élménytől.

Ned Benson forgatókönyvíró-rendező igencsak nagy fába vágta a fejszéjét, ám mind az ötlet, mind a megvalósítás figyelemreméltó. Egy hanyatló kapcsolat, két szerelmes, egy történet, két film, két különböző nézőponttal. Bizonyára sokan kerültünk már abba a helyzetbe, mikor egy szakítás után két, hozzánk közel álló ember két, egymástól kisebb-nagyobb mértékben eltérő történetét kellett végighallgatnunk ugyanarról a kapcsolatról és annak lezárásáról. Mindkét fél kicsit máshogy emlékszik, mást emel ki és hallgat el, s ami a legfontosabb, másként éli meg. Az Egy szerelem története első két filmje pont egy ilyen sokak által jól ismert, hétköznapi szituációt helyez a középpontba, ám a végeredmény cseppet sem mindennapi.

eleanor_a

Az Egy szerelem története: a nő lassan csordogáló, elegáns alkotás, melyet végig a nő, Eleanor Rigby nézőpontja ural. Már a film nyitánya előrebocsátja a nyomasztó atmoszférát, ami a teljes játékidőt körüllengi, az épphogy megismert főszereplőnk hirtelen a mélybe veti magát egy hídról. Azonnal kirajzolódik előttünk, hogy hol is tart a címben foglalt szerelem, ennek ellenére a rendező nagyon ügyesen játszik az időbeli viszonyokkal, így igencsak különlegessé teszi a kapcsolat megismerését. Az idő manipulációja már önmagában is kiemelkedővé tehetné a művet, ám igazán csak attól lesz egyedülálló, ahogy a szereplői nézőpontokat kezeli. Ned Benson egyértelműen és remekül használja a nézőpontiságot, ezáltal téve érdekessé a hétköznapi szituációt.

A nő szemszögét kiemelő történet izgalmas, komor és rendkívül részletgazdag, megannyi elvarratlan mellékszállal. A kapcsolat szétszakadásának fő okát is viszonylag későn tudjuk meg, eltérően az Egy szerelem története: a férfi című filmtől, ahol hamar kimondásra kerül. Az Egy szerelem története: a nő tehát több meglepetéssel szolgál és megteremti azt a fojtogató atmoszférát, ami miatt érdemes elsőként megnézni. A felszínen hagyott konfliktusok, az elhallgatott információk, s a filmen kívülre túlmutató képi világ mind-mind feszültséget teremtenek és felhívják a figyelmet a férfi nézőpontja által kirajzolódó, másik történetre, ami igazából ugyanaz. A férfit középpontba állító alkotás ugyanis nem szolgál sok újdonsággal, ám nem is feltétlenül ez a feladata.

(L-R) JAMES MCAVOY and JESSICA CHASTAIN star in THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY

Ezen a ponton ki kell emelnünk az angol címet (The Disappearance of Eleanor Rigby: Him), hiszen kihangsúlyozza a nő központi szerepét, amely az Egy szerelem története: a férfi-ben is jól érzékelhető. A történetet tehát ismét Eleanor mozgatja, de itt most a férfi szemszögén keresztül láthatjuk, így megismerjük az ő motivációit. Ez az alkotás roppant jól mutatja be, hogy egy férfi máshogy éli meg a fájdalmat, másként dolgozza fel a veszteséget. A film kevésbé borús és sokkal dinamikusabb, mint a párja, s annak ellenére sem nyújt kevesebbet, hogy szinte nem is különbözik tőle.

(L-R) JESSICA CHASTAIN and JAMES MCAVOY star in THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY

Jessica Chastain és James McAvoy játéka tökéletesen simul bele ebbe a melodramatikus világba, s egy percig sem engedi a néző figyelmét elkalandozni. Egyáltalán nem érezzük zavarónak, hogy tulajdonképpen ugyanazt a történetet nézzük meg kétszer egymás után, hiszen különös módon mindkét alkotás egyedi. Az Egy szerelem története: a nő megtekintése során végig érzékeljük a kellemes hiányt, ami indokolja az Egy szerelem története: a férfi megismerését. A filmek egyenként is megállják a helyüket, ám túl is mutatnak önmagukon, és lüktet bennük a tény, hogy együtt alkotnak igazi egészet, akárcsak két szerelmes.

Értékelés: Egy szerelem története: a nő 75/100 ; Egy szerelem története: a férfi 71/100

IMDb: Egy szerelem története: a nő 7/10 ; Egy szerelem története: a férfi 7/10

Mafab: Egy szerelem története: a nő 71% ; Egy szerelem története: a férfi 71%

 

Ez is tetszeni fog...