Egyszer, és csakis egyszer - Kukorica Jancsi a Nemzetiben - Corn & Soda

Egyszer, és csakis egyszer – Kukorica Jancsi a Nemzetiben

Csoportkép. Készítette: Heiter Bence

Egyszeri és megismételhetetlen előadásnak ad otthont a Nemzeti Színház a tél végén, 2020- február 29-én.

János vitéz történetét mindenki ismeri. Ha máshol nem, tanulta az iskolában. De az alkotók a tündérmese mögé néztek. Megpróbálják felfejteni, ki is ez a Jancsi, honnan indult, hova tart, miken megy keresztül, és élete meglepően sok rokonságot mutat azoknak az állami gondoskodásban nevelkedett fiataloknak az élethelyzetével, akik részt vesznek az Art-ravaló programban.

Adott két árva fiatal: Jancsi és Iluska. Egy kis faluban élnek, ahol nem számíthatnak senkire önmagukon és egymáson kívül. Mindkettőjüket mostoha neveli; bántalmazó, rideg környezet veszi körül őket. Nincs követendő minta. Jancsi szenvedélyes, indulatos fiú, a végletek embere. Gyökértelensége, kiszolgáltatottsága, nincstelensége kiszámíthatatlanná teszi. Tartanak tőle. Bizalmatlanok vele szemben. Mikor elveszíti a rábízott nyáj felét, és nevelőapja ingerülten számon kéri őt, úgy dönt, minden hidat feléget maga mögött, és elmenekül a faluból, de valójában önmaga elől fut. Kemény legény. Senkitől sem fél. Nincs vesztenivalója.

Próba. Készítette: Heiter Bence

Kukorica Jancsi, a bátor katona történetét, a hamisítatlan Petőfi remekművet tekinthetik majd meg az érdeklődők 19 órától 12 állami gondoskodásban fiatal felnőtt előadásában.

Mi ebben a pláne? Megmondjuk: a darab az Art-ravaló projektnek köszönhetően valósul meg, ami egy 2018-ban indított hátrányos helyzetű fiatalokat segítő szociális-művészeti és pályaorientációs projekt. A projekt részeként a fiatalok hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek.

A Kukorica Jancsit a 2019 őszén elindult csoport előadásában lesz látható Szokolay Dongó Balázs közreműködésével, valamint Schermann Márta rendezésében.

Ez is tetszeni fog...