Én, Iphigénia – Eke Angéla életének darabjaiból három mozaik áll össze – Corn&Soda

Én, Iphigénia – Eke Angéla életének darabjaiból három mozaik áll össze

Én, Iphigénia címmel mutatják be újra Eke Angéla első mono előadását a Radnóti Tesla Laborban a Manna Produkció segítségével. A valóság és a fikció egy kortárs darabban ölt testet, melyet Závada Péter írt meg Eke Angéla személyes élettörténete alapján. A produkciót egymástól függetlenül egy rendezőpáros és két rendező, három különböző szemszögből mutatja meg úgy, hogy a próbafolyamat alatt nem ismerhették meg egymás koncepcióját. A kísérleti előadást Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és a végzős egyetemi hallgató Sándor Dániel Máté állították színpadra. 

Praktikus-e tógában fára mászni? Tud-e lyuk formát ölteni egy érzés? Föllázadhatnak-e a bántalmazás ellen Molnár Ferenc Liliomjának karakterei? A szerelem tényleg keszonbetegség? Átléphető-e egy vihar küszöbe? Az Én, Iphigénia több szempontból is szokatlan színházi kísérlet. A másfél órás előadásban több rendező egyéni víziójában követhejtük végig ugyanazt a történetet, mindig más és más perspektívából, Eke Angéla egyszemélyes előadásában.

A magánéletben és a munkásságom során is meghatároz a múlt és a jelen kettőssége, a tradíciók őrzése és a formabontó modernitás keveredése. Ez elevenedik meg a Závada Péter által írt darabban is, aki a velem készült személyes interjú alapján merítve egy fiktív dokumítoszt alkotott, amelyben egy modern mitológiai alakot írt belőlem. A történet a görög mitológiából ismert Iphigeneia történetével állítja párhuzamba a személyes és valós információkból merített fikciót” – meséli a Junior Prima díjas színésznő.

Nehéz a mai társadalomban a saját énünket mutatni, én viszont mostanra büszkén vállalom és viszem színpadra egy ilyen formabontó alkotásban a saját életem darabjait. Amellett, hogy ez számomra egy lelkileg is meghatározó fejezet, színészként és emberileg is érdekel, hogy egy történetet több szemszögből vizsgáljunk, és három különböző igazságot mutassunk be. Célirányosan olyan rendezőket választottam, akik más-más perspektívából, más-más eszközökkel közelítik meg a feladatot, egymástól függetlenül felkészülve” – tette hozzá Angéla.

Először mutatkozik be rendezőként Gryllus Dorka színésznő, aki Soós Attilával, a Trojka Színházi Társulás művészeti vezetőjével közösen dolgozik a darabon. Az Én, Iphigénia szövegét szintén láthatjuk Spáh Dávid értelmezésében, aki bár filmes alkotásokban már több ízben közreműködött, színházi platformon második alkalommal rendez. A harmadik alkotó, Sándor Dániel Máté, aki színre viszi a dokumítoszt, végzős rendezőhallgató az SZFE-n. A különböző rendezések összehangolása a háttérben Tihanyi Ildi látványtervező feladata, aki szintén nem mindennapi kihívást vállalt azzal, hogy minden rendező előtt titokban tartsa a másik terveit, de mégis időben elkészüljön az előadása díszlete.
A Manna Produkciót újra láthatja a közönség az évadban október 10-11-én egy felvonásban, három értelmezésben, a Radnóti Színház játszóhelyén, a Kazinczy utcai Tesla Laborban.


Závada Péter: Én, Iphigénia

Előadja: EKE ANGÉLA

Rendezők:
GRYLLUS DORKA és SOÓS ATTILA
SPÁH DÁVID
SÁNDOR DÁNIEL MÁTÉ

Látvány: Tihanyi Ildi
Dramaturg: Bódi Zsófi
A rendezők munkatársai: Fazekas Anna, Erdélyi Adrienn
Produkciós vezető: Gáspár Anna

Jegyek:
Radnóti Színház / 1065 Budapest, Nagymező u. 11.
Telefon: 061 321-0600/119
Email: szervezes@radnotiszinhaz.hu

Információ, szervezés: info@mannaprodukcio.hu

Az előadást támogatta: NKA, EMMI

Képek forrása: Vertigo Média

Ez is tetszeni fog...