Enter Shikari: The Mindsweep - albumajánló - Corn & Soda

Enter Shikari: The Mindsweep – albumajánló

the mindsweepHivatalosan a mai napon (2015. január 19-én) jelent meg a brit Rage Against the Machine-ná avanzsálódott formáció, az Enter Shikari negyedik stúdióalbuma, The Mindsweep címmel, ennek ellenére már volt szerencsém rongyosra hallgatni, mivel a zenekar egy hete feltöltötte az albumot Deezerre, ahol egészen máig premier előtt végig lehetett hallgatni a friss albumot.

Az eklektikus hangzásukról híres zenekart nehéz stílusirányzatokkal körülírni, mivel a banda egyik fő hivatásának vallja a zenei stílusok közti határok lebombázását, nehezebben emészthető, de annál figyelemfelkeltőbb dalokkal. Nem csak a hangzásbeli klíséket próbálják lerombolni, de a primitív dalszövegek sem jellemzőek rájuk, olyannyira, hogy az új kiadványban a dalszövegek mellet minden számhoz egy kisebb esszé is járt Rou Reynoldstól, a banda énekesétől, aki egyben a dalok szövegéért is felelős. Akkor térjünk rá az aktuális lemezre.
Míg az első album a technoval, a második a drum’n’bassel, a harmadik meg inkább a dubsteppel keverte sajátos hangzásukat, a The Mindsweep egy talán még az eddigieknél is egyedibb és összetettebb album. Az egész korong egy hangos társadalomkritika dallamokba komponálva, nem véletlen, hogy az egyik legnevesebb brit zenei magazin, az NME azt írta, hogy „Több ilyen zenekarra lenne szüksége az országnak”. Én tovább mennék ezzel a gondolattal – bár előrebocsátom, nagyon elfogult vagyok -, a világnak lenne szüksége több ilyen pofonszerű zenekarra. A dalok egyszerre világítanak rá a problémákra és azoknak megoldására, így ha nem is rózsaszín ködben úszik a hallgató, de látszik a fény az alagút végén. A rajongók körében köztudott, hogy a zenekar aktív Zeitgeist aktivista, olyannyira, hogy az énekes a londoni Zeitgeist nap keretein belül előadóként vett részt.
Valóban egy „agysöprésről” van szó, persze nem hátrány az angoltudás a nagyobb hatás érdekében, de aki csak egy jót szeretne tombolni, annak is ajánlom figyelmébe a The Mindsweepet.


A dalok sorrendje is tudatos, nincsenek üresjáratok, a megszokott minőséget hozzák a fiúk. Rou agresszív szövegelésétől kezdve, az üvöltésen keresztül a lágy balladáig minden megtalálható, sőt Chris (basszusgitár) mintha több éneklést vállalt volna be ebben az albumban, mint általában, így többet élvezhetjük mély orgánumát, mint az eddigi számokban. Ami engem kicsit meglepett, hogy a gitáros zúzást elég sok számban felváltja a metálosabb virtuozitás, és mintha az elektronikából is visszavettek volna egy picikét, de tényleg csak egy picikét. A dalok keretezéséhez keménykötésű borítóként szolgál a The Appeal & The Mindsweep I és II., utóbbiban elhangzik néhány sor a banda első nagy slágeréből a Sorry You’re Not a Winner-ből. Ennél a számnál meg kell jegyeznem, hogy valamiért mindig a tavalyi Csodálatos Pókember filmzenéje jut eszembe, mintha Elerto megtámadott volna egy rézfúvós koncertet.Enter_Shikari1
Az album egyik legszélsőségesebb darabja a There’s a Price On Your Head, ami nagyjából olyan, mintha egy SOAD számot lehányt volna Subscribe, amibe beleesett egy DJ, amin aztán végigsétált volna egy vonósnégyes. Ez így lehet, hogy kifejezetten gusztustalannak tűnik, de nem az. De pont azt szeretjük Shikariékban, hogy nem félnek kísérletezni.
Az Anaestheist és a The Last Garrison című számokhoz már klip is érkezett, valamint egy bónusz szám is jelent meg az album előtt Slipshod címmel, amihez egy menő animációs videó is készült.

Persze nincs ES album szívfacsaró ballada nélkül, ami ez esetben a jövő történészeinek szól, egy utópikus világba. Valószínűleg ez lesz a koncerteken az új Constallations, amin könny szökik a rajongók szemébe két circle pit között.

Három év telt el, a Flash Flood Of Colour óta, és bár akkor azt gondoltam, onnan már nincs hova fejlődni, nem tudnak továbbfinomulni, de a The Mindsweep egy újabb oldaláról mutatta be a zenekart. A negyedik album vokálisan nagyban eltér az eddigi daloktól, de a rengeteg új réteg alatt még mindig ott van az az energiától kicsattanó, újító szellemű zenekar, akik tíz éve újraértelmezték a stílusok közti határokat.
Sajnos a lemezbemutató turné keretein belül az Enter Shikari nem látogat el országunkba, a hozzánk legközelebb eső koncertállomás Bécsben lesz február 8-án vasárnap, viszont már most megerősítették, hogy nyáron fellépnek a debreceni Campus fesztiválon, és sokak szerint sanszos egy nyári fesztiválduplázás.

Ez is tetszeni fog...