Érzelmes utazás – Fejér Zoltán fotóművész tárlatvezetése a Mai Manó Házban - Corn & Soda

Érzelmes utazás – Fejér Zoltán fotóművész tárlatvezetése a Mai Manó Házban

Nobuyoshi Araki a Reiva-korban címmel tartott tárlatvezetést Fejér Zoltán fotográfiai szakíró 2019. október 22-én a Mai Manó Házban.

Nobuyoshi Araki Érzelmes utazás című tárlata elsőként látható a közép-európai régióban, az immár évente megrendezésre kerülő Fotóhónap keretében. A 79 éves, világhírű japán fotográfus számára az 1971-ben készített azonos című album hozta meg a hírnevet. Ebben a sorozatban a művész saját nászútját mutatja be intim képeken keresztül, minden apró részletével együtt.

Araki munkái mindig megosztóak voltak. Korai természetfotóin egyértelműen megjelennek a genitáliák képei, melyek nagy ellenállást váltottak ki a japán közvéleményből. A meztelen és megkötözött nőket, gyereklányokat ábrázoló képei, bírálói szerint megalázó helyzetben mutatják meg ezeknek az embereknek a nyomorúságát.

Erotikus képei mellett rengeteg zsáner-képet is készített. Olyan képi jelképeket, szimbólumokat használ, amelyek a japán kultúra tradicionális elemei. Képein nem találunk erőszakot és extázist sem. Romantikus énje mutatkozik meg, abban a tevékenységében, hogy felesége halála után, naponta felhőket fényképez, hogy megkeresse, melyikről üzen neki Yoko.

1963 óta szinte a kezéhez nőtt a fényképezőgép. „A fényképezés olyan számomra, mint a lélegzetvétel, és minden egyes exponált kép egy szívdobbanás” – vallja. Művészetfilozófiája a mindent megörökítés. A nászútján ugyanúgy több száz fényképet készített, mint imádott feleségének hamvasztási ceremóniáján.

A képeket a valóság másolatának tarja, mégis nagyon fontos számára, hogy megörökítse ezeket a másolatokat. Egy idő után már csak az lesz valóság, ami fényképre kerül, felcserélődik a világ és a fénykép viszonya.

A japán fotóművészet fekete báránya már életében elkészíttette síremlékét, amely régi japán temetkezési helyekre emlékeztet. A kripta belső falát saját fotográfiáival díszíttette. Egyelőre azonban még nem gondol a halálra. A 2019. május 1-én kezdődő Reiva-kor új kihívások elé állítja a művészt, miután elkészítette a Tokyo változását bemutató albumát a Sóva-kor (1926-1989) és a Heiszei-korszakon (1989-2019) keresztül.

A Mai Manó Házban tartott tárlatvezetés Naruhito herceg 2019. október 22-i koronázási ceremóniája előtt is tiszteleg. Naruhito császár kora a Reiva nevet kapta, amelynek jelentése pompázatos, harmonikusbéke.

A jövő évben nyolcvan éves művész a mai napig rendületlenül nyomkodja az exponáló gombot. Kifejezetten a budapesti közönség számára készítette az alábbi két képet.

Nobuyoshi Araki  – Érzelmes utazás

A kiállítás 2020. január 19-ig tekinthető meg.

Kedd – vasárnap 12 és 19 óra között.

Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Mai Manó Ház

Kurátor: Motoo Hiszako

Ez is tetszeni fog...