Esernyő Akadémia - új évad, új képregény - Corn & Soda

Esernyő Akadémia – új évad, új képregény

Az Esernyő Akadémia jelenleg az egyik legnépszerűbb sorozat Magyarországon – azt azonban nem mindenki tudja, hogy egy képregény alapján készült, ami magyarul is olvasható!

Esernyő Akadémia. Forrás: Vad Virágok Könyvműhely.

Már korábban megírtuk: az Esernyő Akadémia az egyik legjobb jelenleg is futó, magyarul is olvasható képregény! Ilyen eredeti, kimérten giccses, barokkosan emelkedett, dinamikus-melodikus képregényt csak néhány évente termel ki magából a kilencedik művészeti ág populáris vonala. Véleményem szerint ez azért van, mert az Esernyő Akadémia nem egyedül a képregény-irodalom terméke: vastagon rásatírozták magukat lapjaira szerzője, a zenész-író Gerard Way (My Chemical Romance) romantikus hangjegyei, szín- és képzőművészeti beidegződései. De nem ebben rejlenek igazi érdemei: az amerikai írónak sikerült új, merész árnyalatokkal intonálni a régóta sárgaságban szenvedő szuperhős-zsánert. Ahogy Grant Morrison mondaná: „Végre megérkeztek a 21. századi szuperhősök…”

A napokban debütált a képregény alapján készült sorozat második évada a Netflixen – a streaming szolgáltató adatai alapján jelenleg Magyarország egyik legnézettebb sorozata. Az új évaddal egy időben megjelent a képregény-sorozat harmadik kötete is a Feledés Hotel.

Gerard Way – Gabriel Bá: Az Esernyő Akadémia: Feledés Hotel. Forrás: Vad Virágok Könyvműhely

A történetről röviden

Egy megmagyarázhatatlan világszintű jelenség során negyvenhét különleges gyermek születik váratlanul olyan anyáktól, akik korábban nem mutatták jelét terhességnek. A milliomos feltaláló, Reginald Hargreeves a gyermekek közül hetet örökbe fogad. Amikor ennek okáról faggatják, mindig csak annyit válaszol: „Hogy megmentsem a világot.” Ez a hét gyermek alkotja az Esernyő Akadémiát, a furcsa erővel rendelkező szuperhősök nem éppen szokványos családját. Tízéves korukban, első kalandjuk során a rémséges zombi-robot, Gustave Eiffel által irányított, halálos fegyverré vált Eiffel-toronnyal kell megküzdeniük. A csaknem egy évtizeddel később feloszlott, majd Hargreeves váratlan halála után a világ megmentése okán újra összeálló Esernyő Akadémia most, néhány év elteltével újra szétesőben. Ötös bérgyilkosként tevékenykedik, Kraken titokban nagykutyák után nyomoz, Rágalom a házassága romjaival van elfoglalva, a gömbölyded Asztrosrác Tokió utcáin rohangál, Vanya a fejlövését követő fizikoterápiára jár – Szeánszt pedig még említeni sem akarja senki egészen a második fejezetig.

A lassú és magabiztos tempó, a humor és ötletparádé, a narráció játékos megosztása a szöveg és a képek között, Gabriel Bá fényben és árnyékban gazdag képi világa, egyszerűségükben is kifejező rajzai és Dave Stuart atmoszférateremtő színei teszik Az Esernyő Akadémiát az évtized egyik legjobb képregényévé.

A Vad Virágok Könyvműhely gondozásában megjelent három eddigi Esernyő akadémia-kötet gyönyörű kötészeti munka, a 30×20 centis oldalakon kivételesen jól élvezhetők Bá aprólékos és mozgalmas képkockái. A kötetből limitált, keményfedeles kiadvány is készült.

Gerard Way – Gabriel Bá: Az Esernyő Akadémia: Feledés Hotel (Budapest: Vad Virágok Könyvműhely, 2020)

Ez is tetszeni fog...