Eszes Rita: Perkák - kritika + nyereményjáték - Corn & Soda

Eszes Rita: Perkák – kritika + nyereményjáték

Eszes Rita folytatta az erdélyi mondavilágot feldolgozó regénysorozatát, így az Illangók után végre olvashatjuk a második részt is, mely a Perkák címet viseli. Az első kötetben megismert két ikerpár, Mark, Patrick, Firtos és Tartod kalandjait tovább követhetjük, és még jobban elmerülhetünk az illangók varázslatos világában. Azok, akik most ismerkednének meg a sorozattal, a cikk végén feltett kérdést megválaszolva megnyerhetik az első kötet, az Illangók exkluzív, dedikált változatát az írónő jóvoltából. Az Illangók és a Perkák is a Könyvmolyképző Kiadó Vörös pöttyös sorozatában jelent meg.

forrás: Könyvmolyképző Kiadó

Mivel Eszes Rita első kötetét, az Illangókat nagyon szerettem, így örömmel vettem a kezembe a folytatást, a Perkákat is. A történet fél évvel később folytatódik az első rész cselekményéhez képest. Mark és Patrick, a magyar gyökerekkel rendelkező írországi ikerpár már egy ideje otthon van, a Pokolsárban végigélt kalandjuk és az illangók létezése csupán álomnak hat, amit a fantáziájuk kreált. Karácsony előtt azonban dühös garabonciások tűnnek fel, akik megtámadják őket, de szerencsére feltűnik Firtos, az egyik illangó iker, hogy megmentse őket. Mark és Patrick végre megbizonyosodhat arról, hogy nem csupán álmodták a hihetetlen kalandokat, amiknek úgy tűnik, még nincs vége. Firtos a fiúkat az illangók világába viszi, hogy biztonságba legyenek, ám kiderül, hogy ott még nagyobb veszély leselkedik rájuk. Az illangók között viszály ütötte fel a fejét, háború kezdődött, nem tudni, ki az ellenség, ki a barát. Ráadásul Patrick minden áron meg akarja találni Tartodot, aki úgy tűnik, minden elkövet, hogy elvágja magát a szeretteitől, ráadásul úgy tűnik, az ellenség oldalára állt. Közben az emberiség léte is veszélybe kerül…

Eszes Rita újra csodálatos háttérvilágot alkotott, melyben felhasználja az erdélyi mondavilág ismert és kevésbé ismert elemeit, de újraértelmezni azokat egy egészen sajátos világot alkotva. Míg az előző kötetben Pokolsárt, a rémekkel és szörnyekkel teli “alsó világot” ismertük meg, ebben a kötetben az illangók tündéri birodalmában kalandozunk. De míg Pokolsár sokkal inkább ismert, “földi” elemekből állt össze, addig ez a világ teljesen új, egyedi, semmivel össze nem hasonlítható, ahol mindent egy folyton változó, alakuló anyag határoz meg. Erről a különleges világról leginkább a végtelen, kopár homoksivatag jutott az eszembe, ahol a dűnék hol születnek, hol pedig semmivé foszlanak, a táj egyszerre egyhangú, mégis folyton változó, félelmetes és mégis lenyűgöző. Ilyen az illangók világa is, melyet az írónő alkotott.

A háttérvilág mellett nagyon szerettem a karaktereket is. A főhősök látványos jellemfejlődésen estek át az előző kötethez képest. A mindig megfontolt, igazi “jófiú” Mark, most valódi dilemmákon esik át, többször kerül igazi érzelmi káoszba, amikor döntenie kell olyan kérdésekben, amikre nincs igazán jó válasz. Patrick mellett megmaradt forrófejű, impulzív személyiségnek, aki minden hibája ellenére, az egyik kedvenc karakterem már az első kötet óta. Firtos is kikerült az angyalian jó, tökéletes illangó szerepéből, már ő is hibázik, vannak kétségei, és sokkal kevésbé biztos abban, mi is a helyes, mint az előző kötetben. Tartod is változott, bár még mindig igazi harcos, de a kemény páncél mögött már jobban látszanak az érzelmei, így sokkal emberibb karakterré vált. A főhősök mellett az illangó királyokat tartottam különösen érdekesnek, mindegyikük külön személyiséget kapott, akik egy-egy jellemtípust képviseltek. Egyedül azt sajnáltam, hogy a kötet főgonoszáról, Balánról és a mozgatórugóiról keveset tudtunk meg, az ő alakját kicsit kidolgozatlannak érzem.

A másik problémám a főgonosz homályossága mellett a háború ábrázolásával volt. Az alapszituáció a regény kezdetétől fogva, hogy az illangók világában polgárháború dúl. Azonban ebből nagyon keveset érzékelünk, csupán szavak szintjén jelenik meg sokáig, egyedül a regény legvégén kapunk egy kisebb összecsapást. Persze igazi nagy harci jelenetet nehéz ábrázolni, viszont végig háborús helyzetről van szó, ezért kevésnek érzem az egyetlen rövid csatajelenetet a történetben. A polgárháborút kiváltó elvek ütközéséről viszont valóban sokat tudunk meg. Ráadásul ezek nem pusztán “illangó problémák”, hanem olyan társadalmi kérdések, melyek a jelen világunkat is meghatározzák.

Be kell-e fogadnunk idegeneket a bajban, ha nem a mi népünkhöz tartoznak? Felelősséggel tartozunk másokért? Mi lesz a saját népünkkel közben? Hogyan számolunk el önmagunkkal, ha nem segítünk? Meg lehet-e menteni mindenkit? Fel kell-e áldoznunk magunkat ismeretlenekért? Ezek és más hasonló kérdések merülnek fel a regényben, amik valószínűleg mindannyiunkban felmerültek már. Azt, hogy a Perkák reflektál ezekre a súlyos társadalmi kérdésekre, különösen fontosnak tartom. Ráadásul nem próbál szájbarágós válaszokat adni, hanem megmutatja minden oldalnak az érveit és az ellenérveit is, rávilágít arra, hogy nincs pusztán jó és rossz, a világ nem csupán fekete vagy fehér, viszont kiáll az örök emberi értékek mellett.

Összességében Eszes Rita új regénye rendkívül érdekes, színes, és fontos kérdéseket felvető olvasmány, amit azoknak ajánlok, akik szeretik a népmeséket, mondákat, mitológia témákat feldolgozó regényeket, és emellett szívesen olvasnak elgondolkodtató, tartalmas történeteket.

És jöjjön a nyereményjáték!

A kérdés: Hogy hívják a főszereplő fiú ikerpár két tagját?

A válaszokat 2020. 07. 23. éjfélig lehet elküldeni a következő emailcímre: cornandsoda@cornandsoda.com.

Íme az Illangók borítója! Forrás: Könyvmolyképző Kiadó

A helyes választ adók közül a nyertest kisorsoljuk, és emailban értesítjük 2020. 07.24-én. A nyeremény pedig egy Eszes Rita által dedikált Illangók kötet, melyet postán juttatunk el a nyertesnek.

(Amennyiben a nyertes 48 órán belül nem válaszol, új nyertest sorsolunk.)

Ez is tetszeni fog...