Etyek lett a Mars „testvérbolygója” - Corn & Soda

Etyek lett a Mars „testvérbolygója”

Még várnunk kell a filmbemutatókra, ezért folytatjuk cikksorozatunkat azokról a nemzetközi filmes produkciókról, melyeket az elmúlt években hazánkban és az etyeki Korda Filmparkban forgattak.

Forrás: National Geographic
Fotó: Dusan Martincek

A Korda Filmstúdió rutinos Mars-helyszín, hiszen a Matt Damon főszereplésével forgatott nagy sikerű marsi Mentőexpedició után a National Geographic addigi legnagyobb költségvetésű sorozatának, a Mars című dokudrámának második évadát szinte teljes egészében Etyeken vették fel.

Forrás: National Geographic
Fotó: Dusan Martincek

Bár Etyek nagyközség, de ha égitest lenne, akkor a filmek világában már a Mars „testvérbolygója” lehetne.Az etyeki forgatások a Pioneer Stillking filmgyártó cég közreműködésével valósultak meg, a stábban számos magyar szakember dolgozott. 2017-ben tehát közel háromszázötven filmes munkálkodott azon, hogy a Korda Stúdió teljes területe Mars bolygóvá váljon. A stúdióban egy egész marsi várost állítottak fel, ahol lakosztályok, mérnöki szoba, kétszintes laboratórium, kórterem, műtő és még egy bár is helyet kapott. A négy hónapig tartó forgatást a speciális effektek miatt több mint féléves utómunka követte. A sorozatban a fikciós történetelemek között megjelennek dokumentumfilmes részek és szakértői megszólalások. (Az etyeki Korda Filmparkban a látogatók betekintést nyerhetnek a nemzetközi filmkészítés világába.)

Az etyeki Korda Filmpark Mars 2 forgatása
Fotó: Fülöp Máté

Adran Smith, a Mars látványtervezője nyilatkozta: “A történetben a tudományos megalapozottság ebben az évadban is fontos szerepet játszott. Még a jelmez- és díszletterveket is tudósok bevonásával készítettük el, és minden esetben átgondoljuk, hogy az elképzeléseink a Marson vajon tényleg megvalósíthatóak, működőképesek lennének-e.”

Forrás: National Geographic
Fotó: Dusan Martincek

A közreműködők sora: A marsi című bestseller írója; Ellen Stofan, a NASA korábbi vezető tudósa; Leland Melvin, a NASA egykori űrhajósa; Michio Kaku elméleti fizikus és jövőkutató; Antonia Juhasz olaj- és energiaszakértő, író, újságíró; és Neil DeGrasse Tyson asztrofizikus, a Hayden Planetárium igazgatója, és az executive producerek között olyan neveket találunk, mint az Oscar-díjas Ron Howard és Brian Grazer.

Forrás: National Geographic
Fotó: Dusan Martincek

Kemény Ildikó a Mars 2 koproducere így nyilatkozott a hvg.hu-nak a forgatásról: “Az elsőhöz képest a második évad még mozgalmasabb lesz, a Marson élőknek számos nehézséggel kell majd megküzdeniük. Mivel új kutatócsoport is érkezik a bolygóra, akik szintén felépítenek egy bázist és létrehozzák a Lukrum bányászkolóniát, így gyakorlatilag a díszlet is két részre oszlik. A forgatások gyakran egyszerre két helyszínen zajlanak, a stúdión belül vagy külső helyszíneken, így az igényeknek megfelelően idén még nagyobb stábbal vagyunk jelen a forgatáson”

Fotó: Fülöp Máté

A Mars 2 felvételeit az a Szalay Attila operatőr irányította, aki gyermekkora óta külföldön él, de már több alkalommal forgatott Magyarországon. Hazánkban készítette a Tyrant, valamint A katedrális című sorozatokat, ez utóbbiért Emmy-díjra is jelölték.

Forrás: National Geographic
Fotó: Dusan Martincek

Szalay Attila a hvg.hu-nak beszélt az etyeki forgatásról: “A Mars annyiban más, mint amiken eddig dolgoztam, hogy itt többségében szűk, zárt terekben forgatunk, sötét folyosókon, űrhajóban, marsjárón, ahol nincsen természetes fény. A sorozatbeli Olympus Town 200 méterrel a felszín alatt található, itt nincs kék ég, nem süt a nap, tehát sokat kellett azon dolgoznunk, hogy kialakítsuk a megfelelő világítást, és egy kellemes színvilágot hozzunk létre. Hét hétig terveztük csak azt, hogy a díszletben milyen fények legyenek, és a kültéri jelenetek fénybeállításaihoz is speciális megoldások kellettek”

Forrás: National Geographic
Fotó: Dusan Martincek

Szalay Attila elmondta még, hogy hazánkban a filmgyártásban hatalmas fejlődés tapasztalható, ezért is választja számos nagy nemzetközi produkció Magyarországot helyszínül, aminek személy szerint ő is nagyon örül.

Ez is tetszeni fog...