Extremely Loud & Incredibly Close (2011) - Corn & Soda

Extremely Loud & Incredibly Close (Rém hangosan és irtó közel, 2011)

Extremely-Loud-Incredibly-Close

Az Extremely Loud & Incredibly Close (Rém hangosan és irtó közel) film azért került a mai napon terítékre, mert 2012-ben esélyes volt a legjobb film díjára, így cikksorozatunk egyik darabjává vált. A mozi ugyan nem kapta meg az aranyszobrot, de ennek ellenére mindenképpen érdemes róla említést tennünk.

A történet főszereplője a tizenegy éves, rendkívülien intelligens Oskar (Thomas Horn), aki 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás során veszítette el édesapját (Tom Hanks). Édesanyja (Sandra Bullock) egyáltalán nem áll a helyzet magaslatán, teljesen maga alá temeti a gyász érzése, így alig foglalkozik élénk képzeletű fiával, aki így a maga útján próbálja feldolgozni apja halálát, akivel igencsak közel álltak egymáshoz.

hr_Extremely_Loud___Incredibly_Close_25

Oskar és édesapja különleges játékokat játszottak egymással a városban, hiszen a kisfiú tudásvágyát csak igen érdekes feladatokkal lehetett kielégíteni. Apja halála után Oskar holmijai között talál egy kulcsot, amiről úgy véli, hogy egyfajta üzenet tőle, ezért elhatározza, hogy megkeresi a zárat. A városban járva keresi a “feladat” megoldását, miközben rengeteg különleges emberrel találkozik. Próbálja felgöngyölíteni az apjához vezető szálakat a hatalmas és zajos városban, amely rengeteg veszélyt rejt magában. Emellett hallgatja apja utolsó üzeneteit a telefonon, amelyeket mindenki elől eltitkol.

Az Extremely Loud & Incredibly Close egy azonos című regény alapján készült, amelyet Jonathan Safran Foer írt. A mozit két Oscar-díjra jelölték, az egyik jelölést Max von Sydow tudhatja magáénak, aki mellékszerepet játszott a moziban. A film egyébként igencsak vegyes kritikákat kapott.

2011_extremely_loud_and_incredibly_close_0541

Hozzám mégis közel került a Rém hangosan és irtó közel. Engem kifejezetten megfogott Oskar okos, intelligens, mindent önállóan megoldani akaró karaktere. Nagyon szeretem a személyes drámákat, amely az egyszerű ember nézőpontjából mutat be nagy eseményeket. Oskar gyásza és gyermeki, de egyáltalán nem lebecsülendő veszteségfeldolgozása szerintem mindenkit a képernyő elé szegezhet. Ráadásul ebben az esetben nem fontos, hogy miről is szólt a terrortámadás, kik is vettek részt benne. A film egész egyszerűen az értelmetlen erőszakot és veszteséget mutatja be nekünk, amely mindegy is, hogy kit ér, hiszen mindenkinek ugyanolyan tragédia lesz. Oskar apjának hirtelen, értelmetlen halála éppen ezért nehéz annyira a családnak, és sajnos jó pár család tudott osztozni ebben az érzésben.

EXTREMELY LOUD & INCREDIBLY CLOSE

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az okos, megható történeteket, amelyek az egyéni küzdelemről és a szeretetről szólnak. Bennem mély nyomott hagyott az Extremely Loud & Incredibly Close, éppen ezért én 83/100-ra értékelem.

Értékelés: 75/100

IMDb: 6,9/10

MAFAB: 70%

Ez is tetszeni fog...