Fagyos kalandok kiskamaszoknak - Jamie Littler: Zúzmaraszív - Corn & Soda

Fagyos kalandok kiskamaszoknak – Jamie Littler: Zúzmaraszív

Jamie Littler angol író-illusztrátor kiskamaszoknak szóló első regénye, a Zúzmaraszív a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg 2020 őszén Soponyai Alexandra Bianka fordításában. A kötet az azonos című trilógia első része. A Zúzmaraszív idén januárban Szívünk rajta matricát nyert, ami elismerés – a Libri kezdeményezésére – a legjobb gyerekkönyveknek jár. 

Forrás: Könyvmolyképző Kiadó

Jamie Littler kötete nem véletlenül kapott elismerést, hiszen valóban fontos,  a kiskamasz korosztályt mélyen érintő problémákat dolgoz fel, úgy mint a kirekesztettség, kívülállás érzése, másság elfogadása, identitáskeresés, csoporthoz tartozás. Mindezeket a nehéz kérdéseket azonban kalandos, fordulatos történetbe ágyazza, ráadásul egy rendkívül összetett, különleges világot mutat be. 

A történet főhőse Ash, a kisfiú, aki a szörnyektől hemzsegő Hó-tenger legfagyosabb csücskének egyik erődítményében él. Ash eltűnt szüleit várja, és egyetlen társa a morcos jeti, Tobu, akit védelmezőjének jelölt ki a falu tanácsnoka. Amikor azonban egy véletlen folytán kiderül, hogy Ash elképesztő varázserővel rendelkezik, hirtelen a Zúzmaraszív, egy útkereső szán fedélzetén találja magát, aminek vakmerő legénysége Ash segítségére szorul.

A történet egy különleges, alaposan kidolgozott fagyos – valószínűleg posztapokaliptikus – világban játszódik, ahol mindent beborít a hó. A hóvilágot pedig hatalmas és nagyerejű szörnyek, leviatánok tartják uralmuk alatt. Az emberek erődítményekbe szorultak, elszigetelődtek egymástól, az erődök között az életük kockáztatásával csak az útkeresők utaznak régi, letűnt korok elfeledett technikáit felhasználva. 

Ez a világ baljós és sötét is lehetne, azonban a történet mégsem válik komorrá a nyelvi- és jellemhumornak köszönhetően. Ráadásul a sötétség mélyén ott csillog a remény, amit a különleges varázserővel rendelkező dalszövők jelentik – köztük elsősorban Ash- , akik képesek kommunikálni a leviatánokkal. 

A háttérvilág lenyűgöző, különleges és alaposan kidolgozott. Egyetlen egy dolog zavart benne, méghozzá az, hogy nem derült ki, milyen viszonyban áll ez a világ a miénkkel. Teljesen független tőle? Vagy esetleg egy tragédia után látjuk a saját világunkat? Erre a kérdésre jó lett volna választ kapni, de az is elképzelhető, hogy a következő kötetekből kiderül.

A háttérvilág mellett a karakterek is alaposan kidolgozottak, ráadásul a főszereplő Ashnál és védelmezőjénél, Tobunál komoly jellemfejlődést követhetünk végig. Ash egyáltalán nem hibátlan hős, önfejű, sokszor gyermetegen önző, szeretné megúszni a kemény és számára unalmas munkát a fejlődéshez, ezért szívesebben hallgat a rossz tanácsadókra. Emellett félénk, retteg a visszautasítástól, így nem szívesen enged magához közel senkit. A történet alatt azonban rengeteg fejlődik és tanul, ezzel pedig példát mutat a fiatal olvasóknak is. 

A Zúzmaraszív legénységének tagjai is mind jellegzetes karakterek, majdnem mindenkinek van valami mókás és szerethető tulajdonsága, ami miatt belophatják magukat az olvasók szívébe. Ráadásul empátiából és elfogadásból igazi példaképpé válhatnak.

Maga a történet kalandos, fordulatos, az információadagolás jól ütemezett, bár a kötet egy sorozat első része, mégis kerek egészet alkot, megfelelően lázárul, de hagy annyi nyitott szálat, hogy az olvasó izgatottan várhassa a folytatást.

A kötetet Jamie Littler bájos és mókás rajzai illusztrálják, melyek egyrészt segítik elképzelni a karaktereket és a világ különös teremtményeit, másrészt a kötet humorának egyik forrásává is válnak. 

Összességében Jamie Littler Zúzmaraszív kötete izgalmas és tartalmas olvasmány, amely valóban képes megszólítani a kiskamasz korosztályt. Mind nyelvezetében, mind történetmesélési tempójában illeszkedik a korcsoport igényeihez, másrészt a különleges világgal és a kalandokkal komolyan veszi a fiatal olvasókat, mégsem válik a történet nyomasztóvá. A történetben megjelenő problémák pedig erősen reflektálnak a kiskamaszokat is gyakorta érinti gondokra. A kötet ezért nyugodt szívvel ajánlom a 10-14 év közötti fiatal olvasóknak, és természetesen azoknak a felnőtteknek, akik szívesen olvasnak szívmelengető, kalandos, bájos ifjúsági történeteket. 

 

 

 

 

Ez is tetszeni fog...