Farcry: Singularity - lemezkritika - Corn & Soda

Farcry: Singularity – lemezkritika

A Farcry zenekar 2003-as megalakulása óta számos tagcserén és változáson ment keresztül. Az első komolyabb mérföldkő a zenekar életében 2008-ban történt, amikor egy három dalt tartalmazó EP jelent meg Carnivorous címmel. Ezután kezdtek cserélődni az együttesben a zenészek, mígnem 2012-ben a szerb Tmina Records gondozásában megjelent első önálló albumuk, a Slaves of Chaos. A Farcry zenei fundamentuma mindvégig az embert, illetve annak a világhoz való viszonyát tükrözi. Nincs ez másképp az augusztus 4-én megjelent Singularity névre keresztelt albummal sem.

A 9 trackből álló „korongot” elsősorban a technikás trash –metál elemek jellemzik. Gyakorlatilag már az első perctől kezdve érezhetőek a szénné tördelt ritmusok és riffek. Ami a komplett albumon szinte minden számban visszaköszön, azok az éles váltások, ugyanakkor nem válnak fregmentálttá a dalok, megmarad az egészséges harmónia. Ezt legjobban a lendületes „Home” prezentálja, mely a közepén kicsit visszavesz, hogy utána néhány őrült gitárriffel lépjen be. A „Black Wind”-ben is megtalálható ez a kontraszt, ahogy hirtelen vált egy progresszív stílusba a virtuóz gitárjátékkal.

Ha a Farcry Singularity albumát össze lehetne vetni más darabokkal, talán egyfajta Cynic-hatás érződik. Mindenképp kiemelendő az együttesre jellemző nívós zenei kvalitás, amely az egész albumot végigkíséri. Kijelenthető, hogy ezúttal egy magas szintű komplex instrumentális metal darabbal rukkolt elő a Farcry. Ha jellemeznem kellene, talán egyfajta zene a zenésznek kifejezéssel tudnám illetni a Singularityt.

 

Összességében a Farcry legújabb darabja minden metal-rajongónak kifejezetten ajánlott, de azok, akik a tördelt ritmusos, „matekos” metal stílusnak a hívei, minden bizonnyal hamar meg fogják kedvelni.

A Singularity elérhető közvetlenül a CDBaby-ről, illetve az ismertebb online disztribjúter oldalról.

Tracklist:

  1. Knowledge
  2. Singularity
  3. Harmonium
  4. September
  5. Orange Clouds over the Blue Forest
  6. Home
  7. Black Wind
  8. The Last Minute
  9. Cemetery Dance

Ez is tetszeni fog...