Fekete Gábor-Dés Mihály - Budapest, ha leszáll az est - Corn & Soda

Fekete Gábor-Dés Mihály – Budapest, ha leszáll az est

2016. november 11.-én mutatták be a közönségnek Fekete Gábor és Dés Mihály legújabb munkáját, a Budapest, ha leszáll az est címet viselő fotóalbumot. A bemutatóra a Mai Manó Házban került sor, és bár Dés Mihály nem tudott megjelenni az eseményen, hiányát valamelyest pótolták Peter Burkhard, svájci nagykövet, – a fordító, Német Klára közreműködésével – valamint Szalontai Ábel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézet igazgatójának köszöntő szavai.

A nagykövet beszédében úgy jellemezte a fotóalbumot, mint egyfajta útikalauzt, ami noha egy külföldi számára is érdekes, mégis a budapesti lakosoknak nyújthatja a legnagyobb meglepetéseket: „Olyan helyekre visz el minket, amelyeket talán már ezerszer láttak, mégis másnak hatnak, más szemszögből.” Valóban, a fekete-fehér alkotások, amelyek kizárólag az éjszakai életet ábrázolják. Egy egyszerre ismerős és ismeretlen oldalát mutatják meg a fővárosnak. A fotográfiák témájában, kivitelezésében nem találni semmi mesterkélt, Fekete Gábor mintha először csodálkozna rá a fiatalkorából már ismert utcákra és terekre. Szalontai Ábel véleménye szerint a művész nem egy városképet, hanem egy eddig is létezett, ám meg nem mutatott életformát kíván bemutatni, mellőzve minden klisét és elvárást, nem csak az album témáját, de kivitelezését is tekintve. „A fotográfiák könyvbe való szerkesztése a reneszánszát éli. Fekete Gábor albuma kicsit meg is felel a trendnek, ám sok más módon szakít velük. A képekre jellemző a – jó értelemben – leegyszerűsítés. Van egy saját nyelve.” A fotók különlegessége, hogy első ránézésre akárhol készülhettek volna: két nevető diáklány a villamoson, egy autója csomagtartójában matató öregúr, egy kihalt utca. A felismerés csak a tüzetesebb vizsgálat után jön el, ha észrevesszük a 4-es és 6-os villamos jellegzetes kék ülését, a rozoga kocsiban felismerjük a jellegzetes kopott, piros Trabantot vagy elolvassuk az utcatáblát a kép sarkában.

A cím bár Budapest egészét jelöli ki helyszínéül, a képek valódi helyszíne mégis leginkább annak egy kicsiny szeletére, Pest belvárosára korlátozódik – Szalontai szavaival élve „pici zóna csápokkal”. A helyszín leszűkítése mögött érezhető az érzelmi indoklás – Fekete Gábor elsősorban honvágynak helyszíneit örökítette meg. A művész azonban albumával mindkét hazája előtt tiszteleg. A pici zóna „csápjai” kiterjednek olyan helyszínekre is, amelyek 1956-ban Magyarország és Svájc kapcsolódási pontjai voltak, mint például a gyönyörű Gerbeaud cukrászda a Vörösmarty téren.

20 év várakozásának és tervezésének eredménye, a Budapest, ha leszáll az est novembertől kapható a Líra üzleteiben!

Ez is tetszeni fog...